Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps knallharde dom over Iran: - Verdens største statlige sponsor av terror

Innfører nye sanksjoner, men kommer ikke til å trekke seg ut av atomavtalen. Den beslutningen overlater presidenten til Kongressen.

KRITISK: Donald J. Trump var tydelig i sin tale om Iran i dag. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix
KRITISK: Donald J. Trump var tydelig i sin tale om Iran i dag. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den verste avtalen noensinne» og «en skam for landet vårt».

Det er beskrivelsene Donald J. Trump har brukt om atomavtalen gjort mellom Iran og seks av verdens mektigste land, deriblant USA, tilbake i 2015.

Den innebar internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet - i bytte mot opphevede sanksjoner. Avtalen begeistrer ikke USAs president, noe han også gjorde klart da han i dag adresserte Iran.

- Hva er poenget med en avtale som i beste fall bare utsetter Irans framtidige anskaffelse av atomvåpen, spurte Trump, etter å først ha malt et beksvart bilde av det iranske regimet og dets mål.

SANKSJONER: På et spørsmål fra en reporter om Iran, svarte president Trump at Iranerne ikke oppfører seg skikkelig. I dag annonserte USAs nye administrasjon at de vil innføre nye sanksjoner mot Iran. Video: CNN/ Scanpix Vis mer

- Har en skremmende visjon

Landet er, ifølge Trump, «verdens største statlige sponsor av terror».

Her viste Trump til Irans samarbeid med Hizbollah og den palestinske organisasjonen Hamas, samt en rekke aksjoner mot amerikanske mål.

Blant disse angrepene er en cyberkrig som Trump mener er en trussel for amerikansk sikkerhet den dag i dag.

- De har en skremmende visjon. Regimet elsker å rope «død over USA» og «død over Israel», slo Trump fast om den iranske staten.

Mener Iran har brutt avtalen

Den amerikanske presidenten uttrykte også at Iran ikke hadde vist den rette «ånden» når de har fulgt opp atomavtalens krav.

Trump mener at Iran har skremt inspektører, og kun tillatt en begrenset internasjonal kontroll over det som foregår i landet.

Derfor vil han ikke sertifisere avtalen.

- Som vi har sett i Nord-Korea, jo lengre vi venter med å konfrontere en trussel, jo verre blir den. Derfor vil vi aldri tillate at verdens største statlige sponsor av terror skaffer seg atomvåpen, uttalte Donald Trump.

Straffer militær elitestyrke

Før talen ble det kjent at USA ikke kommer til å bryte atomavtalen. Dette på tross av at Trump, ifølge CNN, lovte å skrote den tilbake i den amerikanske valgkampen.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte var nådeløs mot Iran da han holdt sin aller første tale for FNs forsamling. Video: Reuters. Vis mer

Trump kommer i stedet til å innføre sanksjoner mot Irans revolusjonsgarde - uten å stemple den militære elitestyrken som en terrororganisasjon.

- Vi har vurdert det slik at det knyttes bestemte risikoer og forviklinger til å utpeke hele hæren til et land, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson forut for talen, ifølge NTB.

Overlater det til Kongressen

I samme intervju sa Tillerson at USA planla å bli værende i avtalen, men at presidenten planla å desertifisere avtalen.

Med det overlater han avtalens videre skjebne til Kongressen.

Der skal de folkevalgte vurdere hvorvidt USAs sanksjoner mot Iran skal gjeninnføres, og dermed føre til et avtalebrudd, eller om ingenting skal endres, skriver NTB.

FLERE DREPT: Minst sju personer skal være drept i angrep på Irans nasjonalforsamling og Khomeinis grav i Teheran. Her løper de i panikk vekk fra åstedet. Video: CNN. Vis mer

Truer med å skrote avtalen

Hvis kongressmennene velger et brudd, kan Iran også gå inn for å bryte avtalen, ifølge Sputnik. Det russiske nyhetsbyrået siterte i dag Ali Larijani, ordstyrer ved det iranske parlamentet, på nettopp dette.

- Hvis de gjennomfører det, vil det ikke være noe særlig igjen av avtalen, sa Larijani ifølge statseide byrået.

Samtidig uttrykte Dmitrij Peskov, talsmann for Kreml, at et avtalebrudd ville vært en uklok avgjørelse av USA.

- En slik handling vil definitivt gjøre verden mer uforutsigbar, samtidig som sikkerhetssituasjonen forverrer seg og verden blir mindre stabil, sier Peskov, ifølge CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!