KRITISERTE PRESSEN: Donald Trump holdt en avsluttende tale under World Economic Forum i Davos, og han benyttet anledningen til å snakke om hvordan pressen har behandlet han. Video: AP Vis mer

Verdens økonomiske forum:

Trumps kommentar ble møtt med buing i Davos

Det var tydelig buing i salen da Donald Trump langet ut mot pressen, men den amerikanske presidenten fikk også skryt for en «overraskende lite kontroversiell tale».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAVOS (Dagbladet): USAs president Donald Trump benyttet talen for store deler av verdenseliten under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, til å skryte av sin egen innsats som president.

- Etter år med stagnasjon er det igjen sterk økonomisk vekst, sa han blant annet.

Minutter seinere kom nyhetsbyrået Reuters med en rapport som viser at verdens største økonomi bremset ned i årets siste kvartal. Likevel er det liten tvil om at det har vært vekst i amerikansk økonomi det siste året. Til tross for at økonomien bremset, vokste fortsatt nasjonalproduktet i USA mer i 2017 enn året før.

For hele 2017 vokste nemlig USAs brutto nasjonalprodukt (BNP) med 2,3 prosent. Det var lavere enn analytikerne forventet og under president Donald Trumps mål om 3 prosent vekst, men fortsatt langt bedre enn 1,5 prosent i 2016.

Trump hevdet videre at tilliten er høyere enn på mange tiår i USA, etter at han selv ble valgt til president. Videre fridde han til forretningstoppene i salen, da han ba om større investeringer og mer handel med USA.

- Det har aldri vært en bedre tid for å investere i USA, sa Trump, som understreket at USAs handel med omverden må være «rettferdig».

- Mistet grepet

Flere Dagbladet snakket med i Davos ga uttrykk for overraskelse over «hvor lite kontroversiell» Trumps tale faktisk var.

- Han var ganske balansert og fulgte manuset tett under det meste av talen, men han mistet grepet da talen var over og han skulle svare på spørsmål, sier Kim Hjelmgaard, redaktør for USA Today i Europa, til Dagbladet.

Etter applaus for den første delen av talen, der presidenten faktisk hadde snakket opp internasjonalt samarbeid, ble stemningen brått mer anspent da Trump skulle svare på spørsmål fra WEFs grunnlegger - tyske Klaus Schwab.

Blant annet ble Trumps kommentar om den «falske» pressen møtt med buing.

- Jeg har alltid opplevd en uforholdsmessig pågang fra pressen, en dag vil noen forklare meg hvorfor. Som en forretningsmann så ble jeg alltid behandlet pent av pressen. Det var ikke før jeg ble politiker at jeg innså hvor ondskapsfull, slem og falsk pressen kan være - mens kameraene nå begynner å klikke bakerst i lokalet, sa Trump til åpenbar buing fra salen.

Det skjedde etter at han først hadde strukket ut en konsoliderende hånd til verdenseliten i lokalet.

- Som amerikansk president vil jeg alltid sette USA først. Akkurat som lederne av andre land bør sette sine land først, sa Trump.

- Men USA først betyr ikke USA alene, la han til.

- Ikke nok samarbeid

I forkant av presidentens besøk i Davos har det vært mye snakk om Trumps «Amerika først»-politikk, som på mange måter står i sterk kontrast til budskapet om internasjonalt samarbeid og globalisering - som har preget årets Verdens økonomiske forum.

- Verden står overfor en situasjon der vi ser økt geopolitisk konkurranse og mange viktige spørsmål som må løses, som klima og inkluderende globalisering som skaper flere jobber. Dette kan bare løses gjennom økt samarbeid, sier WEFs ferske president, og tidligere utenriksminister i Norge, Børge Brende til Dagbladet.

Han har tro på at Verdens økonomiske forum kan bringe de rette aktørene sammen, og sier at han håper resultatet blir økt samarbeid på tvers av landegrenser.

- For det er ikke nok samarbeid i verden i dag rundt de største og viktigste spørsmålene, legger han til.

- Med akkurat det som bakteppe, hva synes du om talen til Donald Trump?

- Det var en tale som var forutsigbar. Han holdt seg i stor grad til manus, og snakket til businessdelen av dem som er her i Davos. Det var også en tale som understreket dette med «America First», samtidig som han sa at dersom USA gjør det bra - så vil det også være bra for resten av verden.

WEF fikk kritikk

Flere kilder viser til Norges tidligere utenriksminister Børge Brende som en av de viktigste aktørene i jobben med å få Donald Trump til Davos. Selv er han forsiktig med å ta på seg æren.

- Jeg tror det er ulike årsaker til at Donald Trump bestemte seg for å komme til Davos. Vi har snakket nært med Trump-administrasjonen om det, og for oss var det også viktig å vise at Davos er inkluderende og at vi åpner for alle ulike stemmer.

POPULÆR MANN: I løpet av intervjuet med Dagbladet blir vi avbrutt av både statsledere, næringslivstopper og politikere. Samtlige skrøt av Børge Brendes jobb for WEF. Her blir Brende intervjuet av en journalist fra den indiske TV-kanalen India Today. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
POPULÆR MANN: I løpet av intervjuet med Dagbladet blir vi avbrutt av både statsledere, næringslivstopper og politikere. Samtlige skrøt av Børge Brendes jobb for WEF. Her blir Brende intervjuet av en journalist fra den indiske TV-kanalen India Today. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

I fjor ble WEF møtt med kritikk for at det «kun var lagspillere» og folk som mente globalisering var svaret på alt som ble invitert. I år har forumet derfor lagt vekt på å også inkludere politikere og ledere med et annet syn enn flertallet av dem som er samlet i den sveitsiske alpebyen. Få skiller seg i så måte ut mer enn USAs president.

- Trump er i så måte en stemme som er forskjellig fra det man vanligvis forbinder med Davos. Men WEF er en plattform mer enn noe annet, sier Brende.

- Tror du det er noen her som har klart å trekke Trump i en ny retning på noen områder?

- Jeg har tro på dialog. Det at han er her og snakker med europeiske næringsliv, som under en middag i går, er positivt. Selv så hadde jeg middag med deler av den amerikanske delegasjonen i går, inkludert Jared Kushner. Det at man begge parter får mulighet til å legge fram sitt syn, vil føre til diskusjon og dialog, og det har jeg tro på at kan fungere, sier han.

Åpnet for handelsavtale

Brende viser til at Trump i sin tale faktisk kom med et par overraskende vendinger, i positiv forstand.

- Spesielt knyttet til handel, og nyheten om at USA åpner for å delta i TPP-samtaler, sier han

For Trump ga blant annet uttrykk for at USA kan komme til å kaste seg inn i forhandlinger med de 11 andre landene som nettopp kom til enighet om en frihandelsavtale for Stillehavsregionen (TPP). USA trakk seg fra forhandlingene da Trump ble president, men er altså nå åpne for å diskutere - forutsatt at det er en avtale som tjener alle parter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer