KRYPTISK: USAs president Donald Trump sier det bare er en ting som virker i konflikten med Nord-Korea, men presiserer ikke hva det er.
KRYPTISK: USAs president Donald Trump sier det bare er en ting som virker i konflikten med Nord-Korea, men presiserer ikke hva det er.Vis mer

USA og Nord-Korea

Trumps kryptiske melding om Nord-Korea: - Bare én ting virker!

Donald Trump skriver på Twitter at de siste 25 årene har vist at mekling med Nord-Korea ikke virker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Lørdag ettermiddag, amerikansk tid, la USAs president Donald Trump ut en melding på Twitter. Der skriver presidenten at tidligere presidenters forsøk på å få til en avtale med Nord-Korea har vært nytteløse.

- Beklager

- Presidenter og deres administrasjoner har snakket med Nord-Korea i 25 år, avtaler er gjort og massive pengesummer er betalt, men ingenting har virket. Avtaler er brutt før blekket har tørket, og amerikanske forhandlere latterliggjort. Beklager, men kun én ting vil virke, skriver Trump.

Ifølge CNBC antyder Trump en mulig militær konfrontasjon mot Nord-Korea.

Hva Trump mener at løsningen med Nord-Korea er, har ikke blitt nærmere forklart. Presidenten lot meldingen henge i løse luften, før han fulgte opp med en ny melding om valgkampen i 2020.

Kryptiske uttalelser

Lørdagens Twitter-melding følger flere kryptiske uttalelser fra presidenten.

Torsdag kveld kom Trump med en uttalelse om at det «kanskje er stille før stormen», mens han holdt en middag i Det hvite hus.

Ifølge The New York Times skal flere reportere ha spurt hva Trump mente med «stormen», men presidenten svarte ikke på de spørsmålene.

Heller ikke fredag ble det forklart hva presidenten mente. Trumps talsperson, Sarah Sanders, ville ikke utdype uttalelsen, skriver CNN.

- Som vi har sagt mange ganger før, vi kommer aldri til å si på forhånd hva presidenten har planer om å gjøre. Og som han sa etter uttalelsen i går, dere får vente og se, sa Sanders på en pressekonferanse fredag.

Tilspisset konflikt

Etter at Trump tok over som president i USA januar 2017, har forholdet til Nord-Korea kjølnet betraktelig.

Særlig de siste månedene har det vært en opptrappende ordkrig mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, etter at Nord-Korea gjennomførte en atomprøvesprengning og flere missiltester. Begge landene har truet med å utslette hverandre.

Samtidig har deler av den amerikanske administrasjonen forsøkt en annen tilnærming enn presidentens. Til Trumps irritasjon har utenriksminister Rex Tillerson, med støtte fra forsvarsminister Jim Mattis, gjort diplomatiske forsøk på å løse konflikten.