<strong>PRESSER PÅ:</strong> Trumps mann i helse- og omsorgsdepartementet, Michael Caputo, advarer mot bakenforliggende motiver hos den "dype staten" i CDC. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
PRESSER PÅ: Trumps mann i helse- og omsorgsdepartementet, Michael Caputo, advarer mot bakenforliggende motiver hos den "dype staten" i CDC. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

Corona:

Trumps mann forandrer forskernes rapporter

Den politisk utnevnte talspersonen for det amerikanske helse- og omsorgsdepartementet, Michael Caputo, har fått lov til å forandre forskningsrapporter fra ekspertene i det amerikanske smittevernsenteret, Centers for Disease Control (CDC).

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det skriver Politico i en omfattende artikkel seint fredag kveld lokal tid.

Opplysningene om forsøk på politisk styring av amerikanske helseeksperter kommer samtidig som USAs president, Donald Trump, selv er i svært hardt vær.

I en kommende bok av journalisten Bob Woodward, går det fram at Trump visste om hvor smittsomt og dødelig coronaviruset var allerede tidlig i februar. I tillegg innrømmer han i lydopptak med Woodward at han bevisst dysset ned alvoret. Selv hevder han at han gjorde det for ikke å skape panikk. Kritikerne mener imidlertid at han bevisst løy til det amerikanske folk.

De kommer også bare et par uker etter anklager om at det amerikanske direktoratet, som har ansvaret for godkjenninger av vaksiner og medisiner, Food And Drug Administration (FDA), er under hardt politisk press fra Trump-administrasjonen for å hastegodkjenne en vaksine.

- Skremmer forfatterne

Opplysningene fra Politico, som viser både til muntlige kilder og e-poster, tegner et ytterligere bilde av at det også er blitt jobbet i kulissene for at ekspertene skulle tegne et bilde som passet best med det Trump ønsket.

Medarbeidere i CDC karakteriserer det som forsøk på å skremme forfatterne av rapporter og få dem til å vanne ut det de kommuniserer videre til helsearbeidere, skriver Politico.

I eposter klager Caputos stab åpent til CDC-direktør Robert Redfield og andre i CDC-ledelsen om at direktoratets rapporter vil undergrave Trumps positive budskap om coronapandemien.

Om lag 197 000 amerikanere har hittil mistet livet av coronaviruset, og Trumps kritikere mener hans håndtering har kostet tusenvis av mennesker livet.

USA: President Donald Trump får spørsmål om hvorfor han lyver til det amerikanske folk. Video: The White House Vis mer

CDC har en helt sentral rolle med å gi råd og informasjon. De ukentlige Morbidity and Mortality Weekly Reports er direktoratets viktigste informasjonskilde til leger, forskere og offentligheten om hvordan covid-19 sprer seg, og hvem som er i risikosonen.

- CDC har kjempet mot de de største endringene, men de har i økende grad gått med på å tillate at politiske medarbeidere får gjennomgå rapportene, og i noen få tilfeller inngått kompromisser om ordleggingen, skriver Politico.

- Vil skade presidenten

Trump plasserte Caputo som talsperson i Helse- og omsorgsdepartementet i april. Han har ingen medisinsk eller vitenskapelig bakgrunn, men har jobbet for Donald Trumps presidentvalgkamp.

Siden han fikk jobben, er det blitt gjort omfattende forsøk på å få rapportene til å framstå mer i tråd med Trumps uttalelser - inkludert hans påstander om at pandemien er overdrevet.

FYRTE LØS: USAs president Donald Trump gikk til angrep på sin demokratiske rival Joe Biden. Han var heller ikke nådig mot en journalist med ansiktsmakske. Foto: AP Vis mer

Caputo har også forsøkt å få CDC til å si at de feilaktig overdrev riskoen for covid-19. Caputo og hans team har også forsøkt å utsette offentliggjøringen av rapporter, ifølge Politico.

I en e-post 8. august til CDC-direktøren, skriver en av Caputos medarbeidere at CDC-forskerne prøver å «skade presidenten».

- CDC ser ut til å skrive en ødeleggende artikkel om administrasjonen, skriver Caputo-medarbeider Paul Alexander til Redfield mens han ber om at de forandrer to rapporter som Alexander hevder at feilaktig overdriver risikoen for coronaviruset blant barn.

- Burde skamme seg

- CDC forsøkte å rapportere det som at dersom barn kom sammen, så ville det spre seg, og det vil påvirke gjenåpningen av skoler.(...) Veldig villedende av CDC. De burde skamme seg. Målet deres er tydelig, skriver Alexander.

Seinere ga også Alexander Redfield klar beskjed:

- Ingenting skal gå ut uten at jeg leser, og jeg er enig i funnene, hvordan CDC skriver det. Og jeg finjusterer det for å forsikre oss om at det er rettferdig og balansert og komplett, skriver Alexander, som har bakgrunn som assisterende professor i helseforskning ved McMaster University

TAKKET JA: I natt takket USAs president Donald Trump formelt ja til Republikanernes nominasjon som presidentkandidat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Tarmene til CDC

Selv forsvarer Caputo praksisen.

- Doktor Alexander gir meg råd om pandemipolitikk, og han har blitt oppfordret til å dele sine meninger med andre forskere. Som alle forskere, blir hans råd hørt og godtatt eller avvist av hans kolleger, sier Caputo til Politico.

Trumps tidligere valgkampmedarbeider hevder også at det er helt riktig at han gjennomgår CDCs rapporter før de blir offentliggjort.

- Vår intensjon er å forsikre oss om at bevis og vitenskapelige data styrer politikken gjennom denne pandemien - ikke bakenforliggende motiver fra den dype staten i tarmene til CDC, sier Caputo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer