VLADIMIR OG REX: I 2013 ble Tillerson tildelt den russiske vennskapsmedaljen av president Vladimir Putin. Det har skapt problemer i ettertid. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo
VLADIMIR OG REX: I 2013 ble Tillerson tildelt den russiske vennskapsmedaljen av president Vladimir Putin. Det har skapt problemer i ettertid. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool PhotoVis mer

Trumps mann godkjent av Senatets utenrikskomité

Til tross for Putin-problemer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rex Tillerson er godkjent som USAs utenriksminister av Senatets utenrikskomité. Det melder blant andre CNN.

Den tidligere toppsjefen i Exxon Mobile fikk elleve mot ti stemmer. Samtlige demokrater i komiteen stemte mot.

Trumps bitre rival fra primærvalget, senator Marco Rubio, var lenge en mulig hindring for utnevnelsen av Tillerson. Det ble antatt av Rubio kunne finne på å stemme nei til Tillerson grunnet sistnevntes forhold til Russland. Hadde Rubio vendt tommelen ned, kunne utnevnelsen blitt utsatt, men neppe kansellert.

ABC News skriver at Tillerson ble kraftig grillet på sitt forhold til Russland under høringen i Senatet.

Kraftig motbør

Rubio møtte Tillerson forrige uke, og fikk da ifølge CNN, svar på mer enn 100 skriftlige spørsmål angående den påtroppende utenriksministerens politisk ståsted og forhold til Russland.

Under voteringen mandag gjorde Rubio det klart at han fortsatt har klare reservasjoner angående Tillerson, men at Tillersons NATO-støtte og kritikk av Russlands opptreden på Krim var positive faktorer i vurderingen.

Den øverste demokraten i Senatets utenrikskomité, Ben Cardin, varslet at han ikke vil støtte Tillerson. Cardin viser til at Tillersons tidligere rolle i næringslivet kan kompromittere hans evne til å fremme amerikanske verdier og idealer, melder NTB.

Tillerson kommer fra jobben som toppsjef Exxon Mobile og har vært hyppig kritisert for sitt nære forhold til Russland. I 2013 ble han tildelt den russiske vennskapsmedaljen av president Vladimir Putin. De to har kjent hverandre siden Tillerson representerte Exxon og senere ExxonMobil i Russland mens Boris Jeltsin var president på 1990-tallet.

Støttet Obama-utvisning

Tillerson har vært tydelig på at han støttet Barack Obamas utvisning av de 35 russiske diplomatene, som en konsekvens av hackerangrepene i forbindelse med valgkampen. Den ferske utenriksministeren sa tidligere i år at det er «rimelig å anta» at Russlands president Vladimir Putin står bak hackerangrepene, ifølge BBC.

Tillerson ble i 2015 kåret til verdens 25. mest mektige mann av det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes. Året før var han på 20. plass.

Nå skal Senatet som helhet godkjenne Tillerson. Republikanerne har 52 av de 100 setene i det mektigste av de to kammerne som utgjør den amerikanske kongressen. Så lenge utenrikskomiteen ga Tillerson sin godkjenning, er det ikke ventet at Senatet som helhet vil skape noen problemer.

Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, har blant annet sagt at han forventer at alle Donald Trumps regjeringsmedlemmer blir godkjent av Senatet.

Saken oppdateres.