Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-toppmøtet

Trumps mann om brevet til Erna: - Han så det som nødvendig

Trumps mann i Norge, ambassadør Kenneth Braithwaite, sier det er urimelig at Norge og andre europeiske NATO-allierte ikke betaler nok for forsvarsalliansen.

TRUMPS MANN: Tidligere admiral Kenneth Braithwaite er USAs ambassadør og president Donald Trumps mann i Norge. Han legger ikke skjul på at Trumps hovedbudskap på NATO-toppmøtet om knappe to uker, i år som i fjor, vil være at de europeiske NATO-landene må innfri avtalen fra Wales-toppmøtet om 2 prosent av BNP til forsvar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRUMPS MANN: Tidligere admiral Kenneth Braithwaite er USAs ambassadør og president Donald Trumps mann i Norge. Han legger ikke skjul på at Trumps hovedbudskap på NATO-toppmøtet om knappe to uker, i år som i fjor, vil være at de europeiske NATO-landene må innfri avtalen fra Wales-toppmøtet om 2 prosent av BNP til forsvar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Braithwaite tror Norge vil innfri målet om 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) innen 2024.

- Vi har ikke sett noen troverdig plan ennå. Men statsminister Erna Solberg sier at vi vil se den snart. Jeg tror hun vil levere. Nordmenn er hederlige og pliktoppfyllende, og vil holde avtalen, sier ambassadør Kenneth Braithwaite til Dagbladet.

Debatten om byrdefordeling og avtalen fra toppmøtet i Wales i 2014 om å øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent av landenes BNP, blir et hovedtema for USAs president Donald Trump på toppmøtet 11. og 12. juli.

Tirsdag ble det gjennom VG kjent at Trump har skrevet brev til statsminister Erna Solberg. Trump påpeker at Norge er det eneste landet med grense til Russland, som mangler en troverdig plan for å nå 2-prosent-målet. Trump har sendt tilsvarende brev til andre NATO-land som «ligger etter» med betalingen.

- Nødvendig med brev

På spørsmål om hvorfor Trump har skrevet slik om Wales-avtalen, som alle landene kjenner, svarer Braithwaite:

- Jeg tror han så det som nødvendig. USA har i flere år bedt våre allierte innfri forpliktelsene i Wales-avtalen. Barack Obama sa det samme. Men Trump har nå sittet i halvannet år, og vi har hatt samtaler med alle våre allierte om 2-prosent-målet. Jeg tror han vil forsikre seg om at alle er klar over at dette er det han vil diskutere på toppmøtet.

- Trump er verken politiker eller diplomat. Han er forretningsmann. I samtalene mellom min sjef, utenriksminister Mike Pompeo, og Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide, gjorde Pompeo dette klart: Presidenten kommer til å utfordre alle som ikke har nådd 2-prosent-målet. Han er en forretningsmann, og han vil ha avtalen i boks, sier Braithwaite, og legger til:

«He wants to close the deal».

Han forklarer:

- USA har finansiert NATO i større grad enn våre allierte. Det er noe alle vet. Tidligere hadde USA en mye sterkere økonomi enn i dag. Vi har enorm gjeld. Så vi må vi be dere i Europa betale mer. Ellers sender vi regningene til våre barn og barnebarn. Det er ikke rettferdig, sier Braithwaite, og beskriver forholdet mellom USA og de europeiske allierte som et vennskap.

- Hvis vi går ut og spiser, og jeg betaler hver gang, så kan det komme til et punkt der jeg sier at nå må du ta regningen. Det er ikke rettferdig at jeg betaler hele tida. Slik er det i NATO. Nå trenger USA at Europa betaler mer for vårt kollektive forsvar, sier USAs ambassadør.

På fjorårets NATO-toppmøte refset Trump sine NATO-allierte og anklaget dem for å «skylde USA penger».

- Rister i folk

- Blir talen like røff i år?

- Det vet jeg ikke. Men presidenten er opptatt av å etablere en dynamikk rundt forhandlinger. Husk at han er forretningsmann. Han rister litt i folk, og har ikke den tilbakeholdenheten en diplomat ville hatt. Men å være høflig, forståelsesfull og diplomatisk har ikke bragt oss noe sted. Denne presidenten tror på prinsippene for forretninger, og er opptatt av forpliktelsene en avtale innebærer. Så jeg vet ikke hva han kommer til å si, men jeg tipper han vil være direkte. USA kan ikke fortsette å betale mer enn vår rimelige andel av vårt felles forsvar, sier Braithwaite.

Trump har vært særlig hard i kritikken av Tyskland. Kansler Angela Merkel sa i møtet med NATO-sjef Jens Stoltenberg nylig at Tyskland ikke vil nå 2-prosent-målet innen 2024, men nå 1,5 prosent innen 2025.

- Hvor dårlig er ikke det? Tyskland med sin sterke økonomi velter utgifter over på de andre NATO-landenes barn og barnebarn! Dette er ikke å være venner. La oss være ærlige. Hvis ikke alle innfrir avtalen, er det ikke noe byrdefordeling, sier Braithwaite.

Skryter av Stoltenberg

Han tror ikke konfliktene mellom USA og Europa om handel, Iran-avtalen, Paris-avtalen og internasjonalt samarbeid generelt vil dominere NATO-toppmøtet i Brussel i juli.

- Dette vil nok være et bakteppe. Men jeg tror generalsekretær Jens Stoltenberg vil sikre at møtet vil dreie seg om NATOs saker, og ikke andre ting. Stoltenberg har lagt fram en fempunktplan for NATOs framtid, og han er en sterk leder som vil sikre at det blir fokuset. Derfor tror jeg NATO-toppmøtet går bedre enn G7-møtet i Canada, sier Braithwaite.

Han sier USA gikk inn for at Stoltenberg skulle fortsette i to ekstra år fordi han har gjort en god jobb.

- Han har ledet NATO på en veldig balansert og inkluderende måte, sier Braithwaite.

- I Europa, inkludert i Norge, er det en oppfatning at USA under Trump trekker seg fra internasjonalt samarbeid og fra et internasjonalt lederansvar. Hvordan forklarer du Trumps utenrikspolitikk?

- Vi er fortsatt svært internasjonalt engasjert. Men der USA har kommet dårlig ut, må vi ha en gjennomgang og en justering av våre posisjoner. Trump er forretningsmann. Han vil reåpne avtaler for å forsikre seg om at de er i våre interesser. Når det gjelder Iran-avtalen, er jeg helt enig. Den var et feilgrep, så det var rett å trekke oss ut, sier Braithwite.

Han beskriver Trump som ekstremt resultatorientert.

- Han godtar ikke som svar at «slik har vi alltid gjort det». Han vil vite: Hva får skattebetalerne tilbake? Han er forfriskende og direkte. Det han mener, sier han. Han skjuler ikke kortene. Men han vil utfordre og vil posisjonere seg for forhandlinger slik at USA kommer best mulig ut, sier Braitwaithe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media