Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

World Economic Forum:

Trumps mann om valgsjokkene: - En ny vind blåser over verden

Spørsmålet er om den nye vinden varsler godt vær, eller en kommende storm, sier USAs utenriksminister Mike Pompeo.

HJEMME: USAs president Donald Trump har holdt seg hjemme fra Verdens Økonomiske Forum i Davos, som følge av den pågående budsjettkrangelen i USA. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix
HJEMME: USAs president Donald Trump har holdt seg hjemme fra Verdens Økonomiske Forum i Davos, som følge av den pågående budsjettkrangelen i USA. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Forrige uke gjorde USAs president Donald Trump det klart at han og hans regjering kom til å holde seg hjemme fra World Economic Forum (WEF) i Davos, som følge av den lengste nedstengningen av statsapparatet i USAs historie.

Likevel kunne Norges tidligere utenriksminister og nåværende WEF-president tirsdag ønske USAs utenriksminister Mike Pompeo velkommen til scenen i Davos. Eller rettere sagt til to enorme skjermer over hovedscenen.

«Tuner» ut politikere

Via satellitt forklarte Pompeo hvorfor han mener de dramatiske endringene verden har gått gjennom de siste åra ikke nødvendigvis bare er negative, men heller en advarsel til ledere.

- Det er interessante tider vi lever i. De siste åra har velgere valgt å «tune» ut politiske ledere som de mener ikke tjener dem, sier han og viser til Brexit, Emmanuel Macrons valgseier i Frankrike, Femstjernersbevegelsen i Italia og Donald Trumps sjokkseier i 2016.

USAs utenriksminister Mike Pompeo (til venstre) mener Trumps valgseier i 2016 feller seg inn i en rekke advarsler fra verdens befolkning til den politiske eliten. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo (til venstre) mener Trumps valgseier i 2016 feller seg inn i en rekke advarsler fra verdens befolkning til den politiske eliten. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Folk stiller nå spørsmål som ikke har blitt stilt, eller i det minste ikke blitt tatt på alvor, på fryktelig lang tid, sier han og lister opp tre spørsmål:

  • Er økonomisk vekst bra for meg?
  • Beskytter politikere meg fra terrorister?
  • Jobber de for mine nasjonale interesser i utlandet?

- Det er nye vinder som blåser over verden. Men spørsmålet er om de er et tegn på godt vær på vei - eller om de varsler en kommende storm, sier Pompeo.

Selv har han mest tro på førstnevnte forklaring.

- Jeg mener vi opplever en positiv utvikling. Nasjoner betyr noe. Sterke grenser er en nøkkel for sterke nasjoner, og det er slik vi sikrer våre folk, sier han med et lite subtilt hint til den pågående budsjettkrangelen som bunner ut i Trumps ønske om å bygge en mur mot Mexico.

PÅ VIDEO: WEF-president Børge Brende intervjuet USAs utenriksminister Mike Pompeo via Satellitt fra Washington. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix
PÅ VIDEO: WEF-president Børge Brende intervjuet USAs utenriksminister Mike Pompeo via Satellitt fra Washington. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Dømt til evig konflikt?

I løpet av den drøyt halvtimelange opptredenen, ramset han opp «nye og gamle utenrikspolitiske trusler» som Nord-Koreas atomvåpen-program, Iran, Kinas stats-sentrerte økonomiske modell og islamistisk terror «som fortsatt utgjør en trussel», før Børge Brende ville ha svar på et tilsynelatende evig aktuelt spørsmål.

- Er USA og Russland dømt til en evigvarende kald krig?

- Det er ikke tilfellet at USA og Russland er dømt til den samme «kald krig-konflikten», sa han, men understreket at Russlands formidable atomvåpenarsenal gjør at de to partene er nødt til å snakke med hverandre.

- Jeg håper de finner veien tilbake til lov og rett. Hvis det skjer så er vi ikke dømt til å være motstandere, men det vil kreve en endring fra Russlands side, sa Pompeo.

Ryktene svirrer fortsatt rundt Vladimir Putins mulige besøk til Davos, men foreløpig har det ikke kommet noen bekreftelser i noen retning.

Mot slutten av seansen vil Brende vite om Pompeo anser USA som mer isolerte nå, som følge av Donald Trumps «Amerika først»-politikk.

- Jeg synes ikke vi er det grann isolerte, svarer Pompeo fra videolink 6700 kilometer unna verdenseliten i Davos.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!