FORRÆDERI: President Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer

Trumps marerittdøgn: Har igangsatt en «heksejakt» på kilder

Krisestemning i Det hvite hus etter oppsiktsvekkende kronikk.

Denne uka vil neppe bli beskrevet som den aller beste uka i president Donald Trumps liv.

Det hele startet tirsdag kveld da amerikanske medier publiserte de første utdragene fra boka til Watergate-journalisten, Bob Woodward.

Boka, ved navn «Fear: Trump in the White House», skildrer en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

Woodward beskriver blant annet det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

Kronikkbombe

Og mens kommentatorer, folk i gata og politikere summet seg og forsøkte å ta inn over seg påstandene fra Woodwards bok, kom en ny bombe.

Cirka et døgn etter de første Woodward-historiene publiserte New York Times en oppsiktsvekkende kronikk.

«Jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsida av Trump-administrasjonen», lød tittelen på kronikken.

Forfatteren av kronikken er anonym, men beskrives som en høytstående ansatt i Det hvite hus.

I kronikken underbygges på mange måter flere av de sentrale poengene i boka til Woodward.

«Jeg jobber for presidenten, men jeg og likesinnede kolleger har sverget å forhindre deler av agendaen hans og hans verste impulser», skriver personen og legger til at presidenten selv ikke har forstått de interne motstandernes agenda.

Trump raser

Spørsmålet mange naturlig nok stiller seg er hvem som står bak den oppsiktsvekkende kronikken, men få er nok mer opptatt av det enn presidenten selv.

«Finnes virkelig denne såkalte 'framstående tjenestemannen', eller har bare mislykkede New York Times nok en falsk kilde? Hvis denne FEIGE, anonyme personen virkelig finnes, så må New York Times, av nasjonale sikkerhetsgrunner, umiddelbart overgi han/henne til myndighetene», raser Trump på Twitter.

Det skulle dermed være grunn til å tro at presidenten gjør alt i sin makt for å finne ut hvem som står bak kronikken, men jakten på kilder i Det hvite hus var allerede i gang, som følge av Woodwards bok, skriver CNN.

De beskriver det hele som en «heksejakt» på de personene Woodward har snakket med i arbeidet med boka. Woodward selv sier at han har gjort flere hundre timer intervjuer med folk i Det hvite hus under arbeidet med boka, i tillegg til at han skal ha fått tak i møtenotater, personlige dagbøker og offentlige dokumenter.

- En dårlig bok

Men der Trumps pressesekretær Sarah Sanders omtalte boka som «ikke noe annet enn fabrikkerte historier, mange av dem fra tidligere misfornøyde ansatte», skal ikke Trump være like overbevist.

I tillegg til at presidenten jakter på potensielle kilder innad i Det hvite hus, mistenker han også at tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og den tidligere økonomiske rådgiveren, Gary Cohn, kan ha gitt Woodward alle sine notater.

Begge to har sentrale roller i boka, og sånn sett er ikke Trumps mistanke uberettiget.

I etterkant av at utdragene fra boka ble publisert, har både Trumps ryddegutt i Det hvite hus, stabssjef John Kelly, og forsvarsminister James Mattis, benektet påstandene som kommer fram i boka.

I boka hevdes det at Kelly skal ha sagt at presidenten er «ute av balanse» og «på villspor», mens Mattis skal ha motarbeidet Trumps ordre.

Trump på sin side har gjentatte ganger omtalt boka som «diskreditert».

- Det er bare enda en dårlig bok. Han har kredibilitetsproblemer, sa Trump om Woodward under et intervju med den konservative publikasjonen Daily Caller.

Kredibilitetsproblemer er neppe det første gjennomsnittsamerikaneren ville sagt om han ble bedt om å beskrive Woodward, som er mest kjent for sine avslørende reportasjer om ekspresident Richard Nixon og hans rolle i Watergate-skandalen.

«Vulkansk sinne»

SENDTE STIKK: Selv om han ikke nevnte navn, var det ingen tvil om hvem tidligere president Barack Obama siktet til under deler av minnetalen for John McCain lørdag. Video: CNN Vis mer

Boka var altså bare starten på det som skulle utvikle seg til å bli et marerittdøgn for Trump, for onsdag kveld norsk tid ble den eksplosive kronikken fra den ikke navngitte personen i Trump-administrasjonen publisert.

Ifølge Washington Post skal Trump ha reagerte med «vulkansk sinne», og flere amerikanske medier rapporter at rådgivere avlyste møter og samlet seg bak stengte dører for å finne ut hvordan Det hvite hus skal svare på kronikken.

De forsøker også å finne ut hvem forfatteren av kronikken er, eller i det minste finne ut i hvilken del av administrasjonen vedkommende jobber.

- Det er som en skrekkfilm når alle plutselig skjønner at telefonsamtalen kommer fra innsida av huset, sier en tidligere ansatt i Det hvite hus.

Der Trump og Det hvite hus gjør alt de kan for å diskreditere innholdet i kronikken, mener naturlig nok Trumps politiske rivaler at den tegner et helt sannferdig bilde av livet i Det hvite hus.

Senator: - Det er sånn det er

Den republikanske senatoren Bob Corker, som flere ganger har vært i ordkrig med president Trump, sier følgende om det som blir beskrevet i kronikken:

- Det er sånn alle har oppfattet at situasjonen er fra dag én. Så vidt jeg forstår er det sånn det er og jeg det er derfor vi oppfordrer alle gode folk rundt presidenten til å bli værende. Jeg takker general Mattis hver gang jeg ser ham, sier Corker, ifølge CBS News.

Uavhengig av sannhetsgehalten i kronikken, er det hevet over enhver tvil at personen som skrev den er persona non grata i Det hvite hus, om identiteten blir avslørt.

- Den feigingen burde gjøre det rette og si opp, sier presidentens pressesekretær Sarah Huckabee Sanders.

Trump selv har på sedvanlig vis brukt Twitter. Der er han som regel svært tydelig, noe han også har vært i det siste.

I en av nattas Twitter-meldinger var Trump svært kort og konsis. For Trump tvitret ett ord. Et spørsmål:

«Forræderi?»