Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Trumps mektigste mann tror sjefen har godtatt hacke-rapport. Obama: - Dette er ingen familiebedrift

12 dager til Trump tar over roret. 

SNART PRESIDENT: Donald J. Trump skal flytte inn i Det hvite hus om 12 dager. Han får både stikk - og råd på veien fra avtroppende president Barack Obama. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SNART PRESIDENT: Donald J. Trump skal flytte inn i Det hvite hus om 12 dager. Han får både stikk - og råd på veien fra avtroppende president Barack Obama. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands hackerangrep mot USA har de siste ukene vakt oppsikt.

Etter at CIAs rapport denne uka konkluderte at russerne var innblandet i det amerikanske valget, har påtroppende president Donald Trump avfeiet rapporten.

- Vi har viktigere ting å konsertene oss om, skrev han på Twitter for noen dager siden.

Trump har også vist misnøyde med at rapporten ble lekket til NBC News før han fikk se den selv.

Nå ser det imidlertid ut til at han har godtatt rapporten.

- Vil godta rapporten

Trumps påtroppende stabssjef Reince Priebus forteller i et intervju med Fox News at han trolig kommer til å godta hacke-rapporten.

- Jeg tror han vil godta den. Han nekter ikke for at Russland har stått bak hackingen, sier Pribus til TV-kanalen.

For mens Trump vil godta rapporten likevel, kommer avtroppende president Barack Obama med stikk til Trump - og råd. Om 12 dager tar republikaneren over makta i USA.

- Ingen familiebedrift

I et intervju med ABC News erindrer Obama at han og Trump ser verden forskjellig, men at begge har en ting til felles: selvtillitt.

Obama foreller i intervjuet at han og Trump har snakket om å stole på etterretningsorganisasjonene.

- Da jeg snakket med ham om våre etterretningsorganisasjoner, sa jeg at det kommer til å være stunder der man trenger mye kompetanse, og etter åtte år erfarer jeg at etterretningsorganisasjonene har mye bra å si, forteller han til ABC News.

Noe av det Obama har gjort i løpet av hans åtte år ved makta, er helseordningen «Obamacare». Donald Trump har tidligere sagt at han er villig til avvike helsereformen. Obama sier i intervjuet at han er klar over at det nå blir «Trumpcare».

- Han må forstå at så fort man går inn i dette kontoret etter at man har blitt tatt i ed, så er man ansvarlig for verdens største organisasjon, sier Obama.

- Han kan ikke styre landet som han ville styrt en familiebedrift. Han må ha et sterkt team i rundt seg. Og han må ha respekt for institusjonen og for prosessen om å ta gode avgjørelser på vegne av folket, sier Obama til ABC News.

Mulige reaksjoner

Ifølge Fox News kommer Trumps påtroppende stabssjef Reince Priebus til å be etterretningstjenesten komme med anbefalinger om mulige reaksjoner.

Etterretningsrapporten, som kom fredag, slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

- Uakseptabelt

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTENRIKSMINISTER: Børge Brende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier hacke-saken er alvorlig.

– Innblanding i andre lands demokratiske prosesser er fullstendig uakseptabelt. Dette er svært alvorlig. Vi i Europa må også stå opp mot den type angrep, sier Brende til NTB.

Brende sier man på norsk side vil studere den amerikanske rapporten nøye.

– Regjeringen arbeider systematisk for å forebygge dataangrep og redusere sårbarheten på det digitale området. Her må det også gjøres et sterkere arbeid internasjonalt, sier Brende til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling