HELSE: Donald Trump fotografert da han møtte pressen mandag sammen med presidenten i India. Republikanerne jobber nå på spreng for å få nok stemmer i Senatet tirsdag for å avvikle «Obamacare». Foto: Reuters / NTB Scanpix
HELSE: Donald Trump fotografert da han møtte pressen mandag sammen med presidenten i India. Republikanerne jobber nå på spreng for å få nok stemmer i Senatet tirsdag for å avvikle «Obamacare». Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump

Trumps menn jakter stemmer - vil ikke havne i helsereform-nederlag: - Har nådd det punktet hvor alt gjøres

Det spøker for «Trumpcare».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble muligens til en «blåmandag» for republikanerne som hadde håpet å avvikle Obamacare.

Ifølge Politico er republikanerne nå på stemmejakt for å få gjennom helsereformen de ønsker.

FEIRET JOBBER: USAs president Donald Trump ble møtt med både jubel og buing da han besøkTe Boeings flyfabrikk i Charleston i South Carolina i februar i år. Video: CNN Vis mer

Men det kan bli vanskelig, for kongressens budsjettkontor leverte mandag en rapport som viser at Senatets justerte forslag til en ny helsereform vil føre til at 22 millioner vil stå uten helseforsikring i 2026.

Å avvikle Obamacare er ett av Donald Trumps mange valgløfter, men nå ser det ut til å spøke for løftet han ga velgerne.

Tirsdag skal Senatet stemme over om Obamacare skal avvikles.

Republikanerne er i flertall i Senatet, men de trenger 50 stemmer for å få gjennom lovendringen.

Kan påvirke senatorene

I siste øyeblikk forsøker republikanerne å jakte stemmer fra partifellene.

I helga skal Mitch McConnell ha jobbet for å verve andre senatorer til å stemme for å avvikle Obamacare, ifølge Politicos kilder.

- Vi prøver etterkomme senatorenes bekymringer uten å miste annen støtte, sier republikaneren John Cornyn til Politico.

Cornyn mener selv at de er «veldig nære» å sikre seg 50 av 100 nødvendige stemmer.

- Når senatorer forteller meg at de vil stemme ja, betyr det at vi har en veldig god sjanse til at det vedtas, sier republikaneren.

Ifølge Politicos kilder høyt oppe i det republikanske partiet vil rapporten som kom mandag føre til at flere stemmer nei til en ny helsereform.

- Han har nå nådd det punktet hvor han gjør alt som trengs, sier senator Orden Hatch om at McConnell ringte rundt til andre senatorer for å jakte stemmer.

Ingen av de 48 senatorene fra demokratene støtter forslaget om ny helsereform. Lørdag ble det klart at enda en republikansk senator, nummer fem i rekken, ikke vil stemme for helsereformen som Senatet skal behandle tirsdag.

Senator Ron Johnson er en av fem republikanere som har uttalt at ikke ønsker å stemme for å avvikle Obamacare.

Han sier til CNN at hans råd er at McConnell ikke bør kalle det en fiasko, dersom Obamas helsereform ikke avvikles.

- Vil avvikles

Vurderingen fra kongressens budsjettkontor, et partiuavhengig analyseorgan, var noe skeptikerne blant republikanerne ventet i spenning på.

Forslaget innebærer kun en knapp forbedring fra forslaget som gikk gjennom i Representantenes hus i mai, som budsjettkontoret beregnet at ville føre til at 23 millioner flere ville stå uten helseforsikring i 2026, sammenlignet med dagens lov.

Flere republikanske senatorer har sagt at de ønsker en lov som dekker mer enn den fra kongressen. Trump selv har kalt forslaget som gikk igjennom i kongressen «slemt», samtidig som han har støttet senatets versjon.

I et intervju i TV-programmet «Fox and Friends» mandag mente Donald Trump at han skal klare å få avviklet Obamacare.

I Kongressen sikret imidlertid Trump seg seier. Lovforslaget ble stemt gjennom med 217 mot 213 stemmer. Men nå gjenstår Senatet.

Engasjert

Det er imidlertid ingen tvil om at presidenten selv engasjerer seg i helsereform-saken.

Trump skrev på Twitter mandag at demokratene hindrer samarbeid, at de har ingen politikk eller ideer.

- Alt de gjør er å forsinke og klage. De eier Obamacare, skrev Trump på Twitter.

For to dager siden skrev Trump følgende:

- Jeg kan ikke forestille meg at de amerikanske senatorene vil tillate det amerikanske folke å lide av Obamacare noe lengre.

MEXICO VIL BETALE MINDRE: Den nye ideen vil ifølge presidenten skape billig energi, men også sørge for at den enorme muren vil finansiere seg selv. Video: CNN Vis mer