Corona

Trumps menn skrøt av «forsker-mobbing»

Ansatte utnevnt av daværende president Donald Trump, skal ha skrytt av sin innsats for å blokkere eller endre forskeres coronavirus-rapporter. Målet var at det skulle passe bedre med Trumps mer optimistiske budskap om utbruddet.

OPTIMIST: 16. april i fjor snakket daværende president, Donald Trump, om at pandemien snart var over, og at USA kunne åpne opp. Dette skjedde på en av de daglige pressekonferansene sammen med coronaekspert Deborah Birx. Ett år seinere er mer enn 570.000 amerikanere døde, og Trumps håndtering slaktes. Foto: AP Photo/Alex Brandon
OPTIMIST: 16. april i fjor snakket daværende president, Donald Trump, om at pandemien snart var over, og at USA kunne åpne opp. Dette skjedde på en av de daglige pressekonferansene sammen med coronaekspert Deborah Birx. Ett år seinere er mer enn 570.000 amerikanere døde, og Trumps håndtering slaktes. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Publisert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Det skriver Washington Post, som viser til nylig offentliggjorte dokumenter fra etterforskere i Kongressen.

En gruppe personer i Helse- og sosialdepartementet skal i fjor ha forsøkt å dempe forskernes meldinger, redigere deres funn og utstyre presidenten med alternative punkter med uttalelser.

9. september 2020 skrev daværende forskningsrådgiver Paul Alexander skrev til daværende sjef i departementet, Michael Caputo, og viste til to eksempler hvor han sa det amerikanske legemiddeltilsynet CDC hadde bukket under hans press og forandret språket i sine rapporter.

Alexander omtalte den ene endringen som «en liten seier, men en seier uansett og jippi!!!»

Dette kommer samtidig som over 570.000 amerikanere har mistet livet i pandemien, og Trumps håndtering slaktes selv av hans egne tidligere medisinske eksperter i Det hvite hus.

Mange kritikere mener hundretusenvis av liv kunne vært spart dersom Trump-administrasjonen hadde håndtert situasjonen bedre. Det innebærer blant annet å få amerikarenere til å forstå alvoret og ikke forsøke å dekke over alvoret.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

- Bra gjort

I august skal Alexander også ha rost den fungerende stabssjefen i CDC, Nina Witkofsky, i en e-post.

- De siste to MMWR-rapportene (ukentlig rapport fra CDC) vært mer positive enn vanlig og det finner jeg oppmuntrende. Har du sett dette skiftet? Kanskje du har en stor innvirkning og dette er fantastisk. Bra gjort, skrev han, ifølge CNN.

Ti dager seinere skrev Alexander til Caputo og skrøt av en rekke endringer på CDC-rapporter som han hevdet ble gjort på grunn av hans påvirkning.

- Vår etterforskning har vist at tjenestemenn i Trump-administrasjonen i et vedvarende mønster deltok i politisk innblanding i nasjonens folkehelserespons mot pandemien, overstyrte og mobbet forskere og tok skadelige beslutninger som tillot viruset å spre seg raskere, sier James E. Clyburn, leder i kongresskomitéen som utførte etterforskningen, ifølge avisa.

Trump plasserte Caputo i departementet i april 2020. Han har ingen medisinsk eller vitenskapelig bakgrunn og jobbet som departementets talsperson. Før det jobbet han for Trump valgkampanje.

Alexander ble rekruttert som Caputos vitenskapelige rådgiver, og var tidligere professor innen helse ved det kanadiske universitetet McMaster, hvor han skal ha undervist på deltid.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Politico-avsløring

Det var 11. september i fjor at Politico omtalte at Trump-oppnevnte ansatte hadde blandet seg i CDCs rapporter om covid-19.

Da skrev Politico at ansatte hadde krevd retten til å gjennomgå og be om endringer i CDCs ukentlige forskningsrapport om utviklingen av coronapandemien, i hva som ifølge Politico ble karakterisert som et forsøk på å skremme rapportenes forfattere og vanne ut deres kommunikasjon til profesjonelle i helsesektoren.

Også da kom det fram at disse tjenestemennene skal ha klaget på at byråets rapporter ville undergrave Trumps optimistiske budskap om utbruddet.

- CDC har kjempet mot de største endringene, men de har i økende grad gått med på å tillate at politiske medarbeidere får gjennomgå rapportene, og i noen få tilfeller inngått kompromisser om ordleggingen, skrev Politico.

Forsøk på å endre CDCs ordlyd i rapporter skal ha pågått gjennom sommeren og fram til Politicos avsløring.

Raste etter intervju

Ei drøy uke seinere publiserte også The New York Times informasjon om at Caputo og hans assistent skal ha nektet å godta et av CDCs utsagn, og forsøkte å presse byrået til taushet.

30. juni skal assistenten ha skrevet en to siders lang e-post hvor han kritiserte et intervju Anne Schuchat, en av visedirektørene i CDC, hadde gitt, ifølge avisa.

I intervjuet ba Schuchat amerikanerne om å bruke munnbind, og advarte om «at de hadde altfor mye virus over hele landet».

Assistenten i helsedepartementet skal på sin side ha ment at han visste mer om coronaviruset, og skrev at «Schuchats mål var å gjøre presidenten flau», ifølge avisa, som viste til flere e-poster.

Ifølge avisa skal assistenten ha kalt Schuchat for «tvilsom» i e-posten som skal ha blitt sendt til hans sjef, Michael R. Caputo. Avisa hevdet at dette var en av flere e-poster angivelig illustrerte hvordan Caputo og hans assistent skal ha forsøkt å presse talspersoner i CDC til taushet, og utfordre grunnlaget for CDC-toppenes uttalelser.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dysset ned alvoret

Politicos avsløring kom samtidig som presidenten allerede var i hardt vær. I utdrag fra journalisten Bob Woodwards bok kom det fram at Trump visste om hvor smittsomt og dødelig coronaviruset var allerede tidlig i februar 2020.

I tillegg innrømmet han i lydopptak med Woodward at han bevisst dysset ned alvoret.

Selv hevdet han at han gjorde det for ikke å skape panikk. Kritikerne mente imidlertid at han bevisst løy til det amerikanske folk.

Massiv kritikk

Og Trump har fått massiv kritikk for sin håndtering av pandemien.

Så langt har mer enn 570.000 amerikanere mistet livet i pandemien. Det er langt mer enn noe annet land.

Mange kritikere mener han gjorde en vond situasjon fryktelig mye verre ved for eksempel å politisere bruk av munnbind og skape kaos og forvirring. Hans daglige pressekonferanser i fjor vår i Det hvite hus fikk enorm oppmerksomhet.

Der hevdet han blant annet at langt færre enn 100.000 amerikanere trolig ville miste livet. Han benyttet også flere anledninger til å angripe sine egne medisinske eksperter. Han foreslo å injisere blekemiddel som en kur mot covid-19. Han gjorde narr av folk som brukte munnbind. Den daværende presidenten hevdet også at viruset ville forsvinne på magisk vis og at pandemien ville være over før påske i fjor.

Trumps egen coronarådgiver, Deborah Birx, hevdet i et intervju med CNN i mars i år at mesteparten av de amerikanske dødsfallene kunne vært unngått dersom pandemien hadde vært bedre håndtert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer