Corona

Trumps menn skrøt av «forsker-mobbing»

Ansatte utnevnt av daværende president Donald Trump, skal ha skrytt av sin innsats for å blokkere eller endre forskeres coronavirus-rapporter. Målet var at det skulle passe bedre med Trumps mer optimistiske budskap om utbruddet.

OPTIMIST: 16. april i fjor snakket daværende president, Donald Trump, om at pandemien snart var over, og at USA kunne åpne opp. Dette skjedde på en av de daglige pressekonferansene sammen med coronaekspert Deborah Birx. Ett år seinere er mer enn 570.000 amerikanere døde, og Trumps håndtering slaktes. Foto: AP Photo/Alex Brandon
OPTIMIST: 16. april i fjor snakket daværende president, Donald Trump, om at pandemien snart var over, og at USA kunne åpne opp. Dette skjedde på en av de daglige pressekonferansene sammen med coronaekspert Deborah Birx. Ett år seinere er mer enn 570.000 amerikanere døde, og Trumps håndtering slaktes. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Det skriver Washington Post, som viser til nylig offentliggjorte dokumenter fra etterforskere i Kongressen.

En gruppe personer i Helse- og sosialdepartementet skal i fjor ha forsøkt å dempe forskernes meldinger, redigere deres funn og utstyre presidenten med alternative punkter med uttalelser.

9. september 2020 skrev daværende forskningsrådgiver Paul Alexander skrev til daværende sjef i departementet, Michael Caputo, og viste til to eksempler hvor han sa det amerikanske legemiddeltilsynet CDC hadde bukket under hans press og forandret språket i sine rapporter.

Alexander omtalte den ene endringen som «en liten seier, men en seier uansett og jippi!!!»

Dette kommer samtidig som over 570.000 amerikanere har mistet livet i pandemien, og Trumps håndtering slaktes selv av hans egne tidligere medisinske eksperter i Det hvite hus.

Mange kritikere mener hundretusenvis av liv kunne vært spart dersom Trump-administrasjonen hadde håndtert situasjonen bedre. Det innebærer blant annet å få amerikarenere til å forstå alvoret og ikke forsøke å dekke over alvoret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer