Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps milliardkrav kan føre til «shutdown» i USA

- Trumps raserianfall vil føre til «shutdown», sier demokratenes Chuck Schumer.

«SHUTDOWN»: Det kan gå mot en «shutdown» i USA. Stridstemaet er grensemuren Donald Trump har lovet velgerne. Foto: Olivier Douliery / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix
«SHUTDOWN»: Det kan gå mot en «shutdown» i USA. Stridstemaet er grensemuren Donald Trump har lovet velgerne. Foto: Olivier Douliery / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet i Representantenes hus har godkjent president Donald Trumps budsjettforslag til bygging av grensemur. Trumps budsjettpakke til grensemuren er på 5,7 milliarder dollar, drøyt 49 milliarder kroner.

- Presidenten har vært tydelig helt fra starten av. Han ønsker noe som gir økt grensesikkerhet. Han kommer ikke til å signere noe som ikke sikrer det, sa talskvinne Sarah Huckabee Sanders før avstemningen.

Vil bli nedstemt

Enigheten i Representantenes hus kan høres lovende ut, for dersom man ikke kommer til en budsjettenighet innen midnatt fredag, blir det «shutdown», altså en stengning av mange amerikanske offentlige etater.

I denne omgang dreier det seg om rundt 25 prosent av de føderale byråene som er avhengige av at Kongressen tilfører friske midler. Blir det «shutdown» er det ventet at rundt 100 000 ansatte vil bli sendt hjem fra jobb uten lønn.

Men det er et problem: Forslaget vil sannsynligvis ikke få gjennomslag i Senatet. Republikanerne trenger 60 stemmer, noe som betyr at de må få støtte fra flere demokrater, noe som er svært usannsynlig.

Skulle det bli full budsjettkrise vil det trolig bli en av de siste tingene Republikanerne gjør i Representantenes hus, før de fra januar mister flertallet til Demokratene, som gjenvant flertallet under høstens mellomvalg.

Trump sa nei

Senatet hadde opprinnelig blitt enige om et budsjettkompromiss natt til torsdag norsk tid. Avtalen ville sikre finansiering av statsapparatet fram til begynnelsen av februar.

Budsjettavtalen ble så sendt til Representantenes hus, der den også må godkjennes, før den etter planen skulle havne på Donald Trumps bord for signering.

Det var bare ett problem med budsjettavtalen: Den var ikke satt av noen penger til Trumps store valgløfte, grensemuren til Mexico.

Derfor ga Trump torsdag klar beskjed om at han ikke kommer til å avtalen.

- Jeg har sagt klart fra om hva jeg mener. Budsjettavtalen må inneholde penger for finansiere grensesikkerhet. Murer virker, enten vi liker det eller ikke, sa Trump torsdag, ifølge Washington Post.

- Vil føre til «shutdown»

Dette resulterte altså i at Representantenes hus, der republikanerne en stakket stund til har flertall, godkjente et budsjett der det var satt av nærmere 50 milliarder norske kroner til muren.

Hadde denne avtalen nådd Trumps bord, hadde saken vært ute av verden, og «shutdown»-faren kunne avblåses. Men Trump kommer neppe til å se snurten av avtalen.

- Trumps raserianfall vil føre til «shutdown», men det vil ikke sikre ham muren, sier demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Han omtaler Trumps mur som «ineffektiv, unødvendig og urimelig dyr».

Trump selv luftet sin frustrasjon torsdag, bare timer før Representantenes hus godtok budsjettavtalen som trolig blir nedstemt i Senatet.

«Jeg ble lovet mur og grensesikkerhet av (det republikanske) lederskapet. Det skulle være i orden ved årets slutt (NÅ). Det skjedde ikke. På tåpelig vis kjemper vi for grensesikkerhet for andre land - men ikke for vårt elskede USA. Ikke bra», tvitret Trump.

Han skal etter planen dra på en to ukers tur til Florida fredag, men det er uvisst om han holder seg til planen dersom det går mot «shutdown».

Men enn så lenge er presidenten optimistisk.

«Takk til våre flotte repbublikanske kongressmedlemmer som har stemt for å finansiere grensesikkerhet og muren. Stemmetallene var 218-185 og veldig mange har sagt at entusiasmen var større enn de noen gang har sett. Så stolt av dere», skriver Trump på Twitter, som følger opp med å angripe demokratenes Nancy Pelosi.

«Nancy Pelosi, som snart blir speaker, sa på direkten i det ovale kontor i forrige uke at republikanerne ikke har nok stemmer til å få på plass grensesikkerhet. I dag stemte republikanerne i Representantenes hus og vant, 217-185. Nancy vil ikke komme med en unnskyldning. Alt jeg vil ha er GRENSESIKKERHET».

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Trump har vinglet

Det har heller ikke vært lett for republikanerne å forstå hva de kan vente seg av Trump. I forrige uke sa han at han med «stolthet» ville gå for en «shutdown» dersom han ikke får penger til grensemuren.

Ved begynnelsen av denne uka ga han uttrykk for at han var åpen for å vurdere alle forslag som kom fra Kongressen. Noe han altså har gått tilbake på.

Før Trump luftet sin irritasjon over det republikanske lederskapet på Twitter, hadde han stort sett angrepet demokratene, som han mener setter «politikk foran landet».

Noe som demokratene ikke lot seg affisere av.

- Det er kaos hos republikanerne. Finansiering av muren er utelukket, sier Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, ifølge nyhetsbyrået AP.

Trumps valgløfte om en grensemur er en viktig kampsak for republikanere, som frykter at deres velgere kan bli desillusjonerte dersom løftet ikke oppfylles før valget i 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!