Trumps mørke budskap

Plyndring og opptøyer har preget Philadelphia etter politiskyting denne uka. Nå prøver president Trump alt han kan for å kapre velgerne i den viktige vippestaten.

- RESPEKTLØST: William Palmer viser de store ødeleggelsene etter plyndringene i Philadelphia etter at Walter Wallace ble skutt av politiet i byen. - Det finnes ikke ord for å beskrive det jeg ser. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

PHILADELPHIA (Dagbladet) Mandag ettermiddagen ble 27-årige Walter Wallace skutt av politiet. Allerede den kvelden kom videoen som viste at han ble skutt tosifret antall ganger.

Rett etterpå begynte de første demonstrasjonene. De ble voldelige, og en politibil ble satt i brann. 91 ble pågrepet og over 30 politifolk ble skadd.

Skjebnestat

BARRIKADERT: Det ble spikret opp plater utenfor denne butikken i Philadelphia onsdag. Natt til onsdag ble butikken plyndret og rasert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BARRIKADERT: Det ble spikret opp plater utenfor denne butikken i Philadelphia onsdag. Natt til onsdag ble butikken plyndret og rasert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det skjer i den største byen i den svært viktige vippestaten Pennsylvania. Trump må nærmest vinne delstaten med 20 valgmenn for å ha sjans, mens den vil også være svært kjærkommen for Biden.

Trump vant delstaten med 0,7 prosent i 2016, et resultat 4,4 prosentpoeng bedre enn meningsmålingene. Nå leder Biden med fem prosent på målingene i staten, og spørsmålet er om bråket i Philadelphia kan påvirke valget.

KAOTISK: Store demonstrasjoner har natt til tirsdag funnet sted i Philadelphia etter at Walter Wallace (27) ble skutt mandag ettermiddag. Tusenvis har vært ute i gatene. Nasjonalgarden er mobilisert, og folk er blitt bedt om å holde seg innendørs. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tirsdag kveld tok politiet grep om byen og satte hardt mot hardt. Politiet gikk tidlig til pågripelse av bråkmakere og satte en jernring rundt flere utsatte området. Sperringene, som besto av politifolk med skjold og batonger satte en effektiv stopper for vold i byen utover kvelden. Onsdag innførte Philadelphia et portforbud som stoppet mye av bråket.

Lørdag skal Trump drive valgkamp i delstaten på nytt.

Totalskadd

I løpet av uka har det vært svært dramatiske scener, blant annet i bydelen Port Kingston. Her ligger kjøpesentre, storbutikker og restauranter på rad og rekke langs den breie hovedveien - med store parkeringsplasser utafor.

NI BARN: Faren til Samir (f.h.), Sakawa og Sena, Walter Wallace (27), ble mandag skutt av politiet i Philadelphia. Nå har ni barn mistet sin far. De tre sønnene med en sterk melding etter politiskytingen. Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mange av butikkene her er totalskadd. På plassene utafor ligger det glasskår, søppel og varene som en gang var innsida. Et øyekast inn på klesbutikken «Dress for less» avslører fullstendig kaos der inne.

Snekkere forsterket barrierene rundt bygningen og hele butikkfasader er nå dekket med plater.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Finnes ikke ord

Enkelte har også innleid ekstra sikkerhetsressurser som en følge av plyndringen og opptøyene. På en bankfilial like ved den ramponerte butikken, står en kar i uniform bevæpnet med en pumpehagle i høyre arm og en pistol i hylsteret.

- Jeg skammer meg. Det er så respektløst. Det finnes ikke ord for å beskrive det jeg ser. Her ligger et brent amerikansk flagg. Jeg har vært rundt på flere banker i dag. Det er gjort store skader. Det er mye - veldig mye, sier William Palmer.

TUSENER I GATENE: Politiet sperret av flere gater onsdag. Det stoppet mye av volden som oppsto mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUSENER I GATENE: Politiet sperret av flere gater onsdag. Det stoppet mye av volden som oppsto mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han jobber for et vekterfirma er blitt leid inn for å holde oppsyn nå. Minibankene utenfor er rasert, vinduet på innsida er knust og det amerikanske flagget som sto i gangen er brent opp.

14 skudd

Walter Wallace (27) ble skutt av to politibetjenter som rykket ut for tredje gang til foreldrenes hjem mandag ettermiddag. Ifølge politiet hadde han en kniv som han nektet å slippe da han kom mot de to politifolkene.

De avfyrte minst 14 skudd mens Wallaces mor og en rekke vitner var tett på situasjonen. Wallace var nibarnsfar, og hadde en drøm om å bli rapper. Han var også tidligere dømt og hadde ifølge familien psykiske problemer.

KLAR: William Palmer passer på. Han trodde aldri han måtte ha med en pumpehagle på jobb. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR: William Palmer passer på. Han trodde aldri han måtte ha med en pumpehagle på jobb. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet møtte familien natt til onsdag fortalte de at de ønsket å få en ambulanse til stedet. Mora fortalte at hun ropte «ikke skyt sønnen min» til politifolkene før skuddene falt.

Familien reagerer

Familien gikk samtidig kraftig ut mot voldelige opptøyer og plyndringer av butikker.

- Folk som gjør det hjelper ikke meg og familien min, de viser ikke respekt. De får oss til å se ut som dyr, sa faren Bob natt til onsdag.

PHILADELPHIA, USA: Dagbladet var på plass i Philadelphia tirsdag 27. oktober og snakket med en nabo av åstedet hvor Walter Wallace ble skutt og drept av politiet. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Trym Mogen i USA Vis mer

Hendelsene er nå også blant de heteste temaene i den pågående presidentvalgkampen før tirsdagens valg i USA. Seinest i august ble USA vitne til gigantprotester i mindre byer som Kenosha og Madison i Wisconsin etter skytingen av Jacob Blake. Drapene på George Floyd førte også til massive demonstrasjoner.

Trump ut

Etter mandagens skyting og de påfølgende opptøyene i Philadelphia, følger Donald Trump nå opp med liknende budskap han har hatt gjennom hele valgkampen.

NB STERKE BILDER: Mandag kveld ble 27 år gamle Walter Wallace skutt flere ganger av politiet i Philadelphia. Video: Instagram / liljrizzy og AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Opptøyene i Philadelphia er den siste konsekvensen av de liberale demokratenes krig mot politiet, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Philadelphia har Demokratisk borgermester i Jim Keeney. Delstaten Pennsylvania styres av partikollega Tom Wolf, som har hatt en rekke høyprofilerte krangler med Trump.

- I USA løser vi konflikter i rettssalen og i rettssystemet. Vi kan ikke la mobben bestemme. Trump-administrasjonen står stolt ved politiets side og står klare, ved forespørsel, til å sende inn alle føderale ressurser for å få slutt på opptøyene.

- Vil skremme velgerne

Nasjonalgarden er allerede mobilisert og står klare til å rykke inn i Philadelphia.

Magasinet Newsweek skriver at opptøyene og plyndringene i Wisconsin gikk negativt utover Trump. Han har gjentatte ganger forsøkt å anklage Biden for å kutte støtte til politiet.

Magasinet Time peker på at Pennsylvania består av storbyer i Øst og Vest, der Demokratene har et stort overtall og en stor landsbygd midt i delstaten med en rekke mindre steder der Republikanerne står sterkt. De skriver at Trumps lov og orden-beskjed kan mobilisere disse.

- Volden er kanskje langt fra landsbygda, men dekningen av den er ikke det. Trump gjør sitt beste for å skremme velgere på bygda inn i sitt hjørne, skriver Time.

- Mørkt budskap

Trump brukte plyndringen og opptøyene kraftig under velgermøter onsdag.

- Joe Biden har overlatt partiet til sinte sosialister, marxister og venstreekstremister. Det er det du får. Demokratene har brukt hele året på å oppmuntre til vold og hat mot politiet. Det er en forferdelig ting. At borgermesteren, eller hvem det er, lar folk plyndre og herje er bare forferdelig, sier Trump i et mørkt budskap, skriver NPR.

Joe Biden har også fordømt volden og plyndringen.

- Det er ingen unnskyldningen for plyndringen og volden. Ingen unnskyldning overhodet. Å få kunne demonstrere er hele legitimt og fornuftig. Å plyndre er akkurat som hans far sa: «det hjelper ikke, det gjør det verre», sier Biden.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer