Donald Trump

Trumps møte med putemillionær vekker oppsikt

Notatene Mike Lindell hadde med seg inn i Det hvite hus har ikke gått ubemerket hen.

VESTVINGEN: Mike Lindell avbildet på utsiden av vestvingen i Det hvite hus fredag 15. januar 2021. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP
VESTVINGEN: Mike Lindell avbildet på utsiden av vestvingen i Det hvite hus fredag 15. januar 2021. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag lokal tid ble Mike Lindell, «MyPillow»-grunnlegger og Trump-venn, eskortert inn i vestvingen i Det hvite hus. Lindell ble fotografert med telefonen, en kaffekopp og en tynn bunke papirer i hendene.

BESØK: Mike Lindell på utsiden av vestvingen i Det hvite hus. Foto: Shutterstock
BESØK: Mike Lindell på utsiden av vestvingen i Det hvite hus. Foto: Shutterstock Vis mer

Lindell, som ofte refereres til som «MyPillow»-fyren, har tjent millioner på salg av puter og er en stor republikansk donor. Han har vært på besøk i Det hvite hus flere ganger og har skrytt av sitt nære forhold til presidenten, skriver Washington Post.

Unntakstilstand

Avisas fotograf Jabin Botsford tok et bilde av notatene Lindell hadde med seg inn. Bare halve siden er synlig, men den forteller mye, skriver Washington Post. Det er spesielt to ord som vekker oppsikt: «martial law» - altså unntakstilstand.

« … Insurrection Act nå som et resultat av angrepet på … unntakstilstand om nødvendig ved første hint av …»

Lindell argumenterer tilsynelatende for at presidenten burde bruke Insurrection Act, som vil la ham utplassere militære ressurser i gate, skriver New York Times.

CNNs Det hvite hus-korrespondent Jim Acosta skriver på Twitter at Lindell bekrefter at han møtte Trump.

- Han sier han tilbød hva han beskrev som bevis for valgsvindel. Lindell sier Trump ba ham gi materialet til Det hvite hus-ansatte. Lindell hevder ordene «unntakstilstand» ikke er i dokumentene, til tross for bildene, skriver Acosta.

- Bevar håpet

Det hvite hus-korrespondent for Washington Post, Josh Dawsey, skriver på Twitter at han har snakket med Lindell.

- Han sier en advokat ga ham notatene for å dele med presidenten, men vil ikke si hvilken advokat. Han sa han møtte Trump i 5-10 minutter og ble deretter vist til rådgivernes kontor. Sa at advokatene var uinteressert, veldig uinteressert.

Videre skriver korrespondenten at Lindell har gitt ham et dokument som han også skal ha gitt til Trump. Dokumentet hevder at Biden tapte og Trump vant - med 11 millioner stemmer.

USA: Donald Trump stilles for riksrett for andre gang. Vis mer

Siden Trump tapte presidentvalget i november, har Lindell vært blant forkjemperne for ideen om at valget ble stjålet fra Trump. Han har flere ganger uttalt at han har bevis for at Trump faktisk vant valget, en påstand som ikke har blitt bevist. Lindell er også blant de få i bedrifts-Amerika som fortsatt støtter presidenten etter Kongress-stormingen, skriver New York Times.

Noen dager før angrepet på Kongressen, skrev han på Facebook at Trump ville være president i fire år til. To dager etter angrepet gjentok han budskapet, men la også til at påstandene om valgsvindel er sanne.

- Bevar håpet, alle sammen. Vi vil ha vår president Donald Trump i fire ytterligere år, skrev han fredag denne uka.

Facebook har merket posten med en tekst om at Joe Biden har vunnet valget og lenket til en side med «korrekt valginformasjon».

FOLKEMØTE: Mike Lindell avbildet på ett av Trumps folkemøter, her i Bemidji, Minnesota. Bildet er tatt i september 2020. Foto: Stephen Maturen/Getty Images/AFP
FOLKEMØTE: Mike Lindell avbildet på ett av Trumps folkemøter, her i Bemidji, Minnesota. Bildet er tatt i september 2020. Foto: Stephen Maturen/Getty Images/AFP Vis mer
ROSEHAGEN: MyPillow-grunnleggeren snakker mens presidenten følger med under en coronabrifing i Rosehagen i mars 2020. Foto: AP Photo/Alex Brandon
ROSEHAGEN: MyPillow-grunnleggeren snakker mens presidenten følger med under en coronabrifing i Rosehagen i mars 2020. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer

Skrek til hverandre

Det er ikke første gang unntakstilstand skal ha blitt diskutert i Det hvite hus. Temaet skal ha kommet opp i det som ble omtalt som et «stygt møte» på presidentens kontor i desember. Møtet skal ha blitt høylytt og personer skal ha skreket til hverandre.

Unntakstilstand som et verktøy i kampen mot valgresultatet skal angivelig ha kommet opp i løpet av møtet, i tillegg til at presidenten skal ha diskutert om Sidney Powell skulle være spesialrådgiver og overvåke en etterforskning av valgsvindel, rapporterte New York Times.

SAKSØKES: Selskapet Dominion, som produserer og utvikler utstyr som ble brukt under valget, saksøker Sidney Powell for ærekrenkelser. Her følger hun med mens Trumps personlige advokat Rudy Giuliani snakker under en pressekonferanse i november. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SAKSØKES: Selskapet Dominion, som produserer og utvikler utstyr som ble brukt under valget, saksøker Sidney Powell for ærekrenkelser. Her følger hun med mens Trumps personlige advokat Rudy Giuliani snakker under en pressekonferanse i november. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Faktisk så nevnes også Powell i notatene til Lindell.

Advokaten har gjort seg bemerket med konspirasjonsteorier om at elektroniske stemmemaskiner er blitt manipulert og brukt til å forfalske resultatet av presidentvalget.

Faktisk saksøkes hun nå av Dominion, som produserer og utvikler utstyr som ble brukt under valget, for ærekrenkelser. Selskapet krever 1,3 milliarder dollar, tilsvarende nesten 11 milliarder kroner, for Powells «ville anklager» om valgfusk.

Hun fikk mye oppmerksomhet etter at hun framsatte bisarre påstander om at Venezuelas tidligere president Hugo Chávez, som døde i 2013, beordret utviklingen av system for valgfusk. Trump-leiren tok avstand til Powell etter dette.

FLYTTER: Trumps regjering har begynt å flytte ut av Det hvite hus før innsettelsen av Joe Biden 20. januar. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder: AP Vis mer

CIA

I notatene vekker også «Flytt Kash Patel til CIA fungerende» oppsikt. Patel, en lojal støttespiller av Trump, ble flyttet til forsvarsdepartementet etter valget. Han har blitt anklaget for vanskeliggjøre overgangen til Biden-administrasjonen, skriver The Guardian.

CIA: Direktør Gina Haspel under sin bekreftelseshøring i Senatet, mai 2018. Foto: REX
CIA: Direktør Gina Haspel under sin bekreftelseshøring i Senatet, mai 2018. Foto: REX Vis mer

I forbindelse med dette hevder Axios nå at CIA-direktør Gina Haspel nesten trakk seg fra jobben sin på grunn av en plan om å gi Patel nestleder-jobben i CIA.

Tidlig i desember skal Trump angivelig ha hatt en plan om å gi Patel jobben. Planen ble angivelig stoppet i siste lita av visepresident Mike Pence og rådgiver Pat Cipollone.

Det hevdes at Trump så på Patel som noen han kan regne med gjør som han sier, uten å utfordre eller stille spørsmål ved hans dømmekraft eller stille for mange «irriterende» spørsmål.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer