TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Mueller-rapporten:

Trumps Mueller-reaksjon: - Jeg er «fucked»

USAs president Donald Trump skal ha bedt sin sjefsadvokat om å fjerne spesialetterforsker Mueller, og deretter forsøkt å strupe etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hadde Donald Trump fått viljen sin, hadde spesialetterforsker Robert Mueller, den tidligere FBI-direktøren, fått sparken i midten av juni 2017.

Det framgår av Muellers rapport som oppsummerer den nesten to år lange spesialetterforskningen av Russlands angivelige valginnblanding og anklagene om at Trump-kampanjen samarbeidet med russiske myndigheter.

En sladdet versjon av den 448 sider lange rapporten, som består av to deler, ble publisert i kveld, en drøy måned etter at etterforskningen var over.

Trump skal ha reagert særdeles dårlig på nyheten om at Robert Mueller ble utnevnt som spesialetterforsker i 2017.

- Å herregud. Dette er forferdelig. Det er slutten på mitt presidentskap. Jeg er «fucked», skal presidenten ha sagt, ifølge Mueller-rapporten.

Ville fjerne Mueller

Etter at pressen 14. juni 2017 rapporterte at Trump selv ble etterforsket for å hindre en etterforskning («obstruction of justice», journ.anm.), skal presidenten ha bedt Don McGahn, Det hvite hus’ sjefsadvokat, om å fjerne Robert Mueller som spesialetterforsker.

Trump skal ha ment at Mueller hadde problemer med sin habilitet, og skal ha fortalt sine rådgivere dette. Rådgiverne skal så ha svart at disse Trump-påstandene var «latterlige».

McGahn utførte ikke Trumps ordre om å fjerne Mueller, og skal ha forberedt seg på å si opp.

Årsaken skal ha vært frykt for å gjenskape den såkalte «Saturday Night Massacre» fra Watergate-skandalen i 1973.

Da sa både justisministeren og visejustisministeren opp i protest da president Richard Nixon i tur ba dem om å sparke spesialetterforskeren som undersøkte saken.

Trump skal så ha krevd at McGahn skulle nekte for å ha mottatt en slik ordre, hvis han ble spurt av pressen.

Ville ta kontrollen

To dager etter dette, skal Trump ha tatt nye skritt for å påvirke spesialetterforskningen.

19. juni 2017 møtte Trump sin rådgiver Corey Lewandowski i Det ovale kontor, og dikterte en beskjed til daværende justisminister Jeff Sessions.

Beskjeden til Sessions, som Lewandowski dikterte, skal ha bedt justisministeren om å strupe spesialetterforskningen.

Istedenfor å etterforske Russlands angivelige valginnblanding og anklagene om samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland, skal Trump ha ønsket at etterforskningen bare skulle undersøke «framtidig valginnblanding».

«Ingen sammensvergelse»

Den fulle Mueller-rapporten ble levert til USAs justisdepartement 22. mars. To dager seinere publiserte justisminister William Barr et fire sider langt sammendrag av rapporten.

I dette sammendraget slår justisministeren fast at det ikke var noe samarbeid mellom personer tilknyttet Trump-kampanjen og Russland, og derfor «ingen sammensvergelse» for å vinne presidentvalget gjennom et slikt samarbeid. Rapporten fant imidlertid bevis for at Russland forsøkte å blande seg inn i valget.

Dette budskapet gjentok Barr i ettermiddag, før rapporten ble offentliggjort.

- Den grundige etterforskningen viser at det ikke var noen form for samarbeid eller samhandling mellom president Donald Trumps valgkampstab eller andre amerikanere og Russland under presidentvalget i 2016, sa Barr.

- Det burde alle amerikanere være takknemlige for å få vite, sa han videre.

Ti «episoder»

Det verken Barrs sammendrag eller Muellers nesten 400 sider lange rapport klarer å gjøre, er helt og fullt å frikjenne Trump for å ha forsøkt å hindre en etterforskning, altså «obstruction of justice».

Mueller etterforsket til sammen ti mulige hendelser hvor Trump skulle ha hindret etterforskningen, men kom ikke til noen konklusjon.

Denne utfordringen blir drøftet i rapporten.

«Hvis vi hadde vært sikre, etter en grundig etterforskning av fakta, på at presidenten helt og klart ikke hindret en etterforskning, ville vi ha uttalt det. Basert på fakta og de tilgjengelige juridiske standardene, var vi ikke i stand til å nå en slik konklusjon», heter det i rapporten.

Mens Mueller og hans apparat ikke konkluderte, gjorde justisminister Barr nettopp det. Han og visejustisminister Rod Rosenstein sa i ettermiddag at bevisene fra Mueller «ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten la hindringer i veien for etterforskningen».

MULLER-RAPPORTEN: President Donald Trump fryder seg etter offentliggjøringen av den sladdede versjonen av Mueller-rapporten og fastholder at den renvasker ham. Video: CNN Vis mer

Fryder seg

Trumps advokater har fått lese den sladdede versjonen av rapporten, men har ikke fått lov til å foreslå noen endringer og har heller ikke bedt om dette, sa Barr i ettermiddag

President Trump mener rapporten renvasker ham og fryder seg etter offentliggjøringen.

- Jeg har en god dag, sier Trump, som gjentar at han verken fikk russisk bistand i forkant av presidentvalget i 2016 eller har forsøkt å hindre granskingen av anklagene om dette i ettertid.

Han kaller anklagene «en bløff», og videre sa Trump:

- Dette bør aldri skje mot en annen president igjen.

Lar Mueller vitne

Tidligere torsdag fikk justisministeren krass kritikk for sin håndtering av rapporten fra lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

De mener Barrs håndtering har resultert i en tillitskrise hva angår hans uavhengighet og upartiskhet, og ba Mueller selv om avgi forklaring i kongressen.

- Jeg har ingen innsigelser mot at Mueller avgir sin forklaring, sa Barr under pressekonferansen.

Leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerrold Nadler, sa torsdag at Mueller bør forklare seg innen 23. mai.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer