«HUSKER IKKE» I minst 37 svar til spesialetterforsker Robert Mueller måtte Donald Trump si at han ikke husket. Foto: Reuters / NTB Scanpix
«HUSKER IKKE» I minst 37 svar til spesialetterforsker Robert Mueller måtte Donald Trump si at han ikke husket. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Mueller-rapporten:

Trumps Mueller-svar: «Husker ikke»

USAs president Donald Trump har skrytt av at han har «verdens beste hukommelse», men måtte svare «husker ikke» minst 37 ganger på Muellers spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Jeg husker ikke», svarte USAs president Donald Trump ved minst 37 anledninger på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller.

Spørsmålene Mueller ønsket svar på handlet om Trump-kampanjens kontakt med russiske statsborger og om Russlands angivelige innblanding i presidentvalget.

Det framgår av Muellers 448 sider lange rapport, som oppsummerer hans 22 måneder lange spesialetterforskning.

«Verdens beste hukommelse»

Trumps svar går på tvers av uttalelser han tidligere har gitt om egen hukommelse. Både Washington Post og New York Times har funnet tilbake til anledninger hvor Trump har karakterisert sin egen hukommelse som «verdens beste».

Men som Washington Post gjør til et poeng:

Svarene var like andre skriftlige svar presidenten har gitt under ed i forbindelse med flere søksmål.

Da omstridte Trump University ble saksøkt, Trumps såkalte universitet, ga han tilsvarende svar. Det samme gjorde han i forbindelse med et annet søksmål da han ble spurt om størrelsen på sin egen formue.

Ville intervjue Trump

Kanskje ikke overraskende blir Trumps svar, skrevet i samråd med advokater, karakterisert som «utilstrekkelige» i Mueller-rapporten.

Derfor ønsket etterforskerne å intervjue Trump, ansikt til ansikt, og skrev følgende til Det hvite hus, ifølge rapporten:

«Dette er presidentens mulighet til å frivillig gi oss informasjon, som vi kan evaluere i lys av alle bevisene vi har samlet».

Dette var uaktuelt for Trump, til dels fordi hans advokater angivelig fryktet at Trump ville forsnakke seg eller lyve, rapporterte Washington Post i mars i år.

Ikke uvanlig

Å svare slik Trump gjorde, er ikke uvanlig i amerikanske straffesaker, ifølge advokat Jacob S. Frenkel, en tidligere føderal aktor.

- Hvis de sier at de ikke husker, men de faktisk husker, så er det en falsk uttalelse, og kan medføre straff. Problemet er: hvordan skal du bevise det?

Derfor kan det ha vært tryggere for Trump å gi svar som dette til Mueller:

«Jeg husker ikke», «jeg har ingen minner om det» eller «det husker jeg ikke nå».

22 måneder

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller ble i 2017 utnevnt til spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet. Han fikk da i oppgave å etterforske to ting:

  1. Russlands angivelige valginnblanding i 2016.
  2. Om Trump-kampanjen hadde samarbeidet med russerne.
MULLER-RAPPORTEN: President Donald Trump fryder seg etter offentliggjøringen av den sladdede versjonen av Mueller-rapporten og fastholder at den renvasker ham. Video: CNN Vis mer

På det første punktet var Muellers rapport klinkende klar, selv om russiske myndigheter både før og etter rapporten ble offentliggjort torsdag har vært like klare i sine nektelser.

Muellers rapport skriver at Russland blandet seg inn i valget, men fant ingen bevis for at det hadde vært en sammensvergelse mellom Trump-kampanjen og russere for å vinne presidentvalget.

Dermed har Trump fått rett i sitt korte og gjentakende budskap til det amerikanske folk:

«Ingen sammensvergelse», har Trump messet som et mantra like lenge som Mueller har etterforsket hvorvidt en sammensvergelse hadde funnet sted.

Ikke full frifinnelse

Men Mueller-rapporten frifinner ikke Trump fullt og helt. Mueller etterforsket til sammen ti mulige hendelser hvor Trump skulle ha hindret etterforskningen, men kom ikke til noen konklusjon.

Denne utfordringen blir drøftet i rapporten.

«Hvis vi hadde vært sikre, etter en grundig etterforskning av fakta, på at presidenten helt og klart ikke hindret en etterforskning, ville vi ha uttalt det. Basert på fakta og de tilgjengelige juridiske standardene, var vi ikke i stand til å nå en slik konklusjon», heter det i rapporten.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Mens Mueller og hans apparat ikke konkluderte hvorvidt Trump hadde motarbeidet en etterforskning, gjorde USAs justisminister William Barr nettopp det.

Han og visejustisminister Rod Rosenstein sa torsdag ettermiddag at bevisene fra Mueller «ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten la hindringer i veien for etterforskningen».

- Jeg er «fucked»

I rapporten, som ble offentliggjort i en delvis sladdet versjon torsdag kveld, omtales også hvordan Trump reagerte på nyheten om at Robert Mueller ble utnevnt som spesialetterforsker i 2017.

- Å herregud. Dette er forferdelig. Det er slutten på mitt presidentskap. Jeg er «fucked», skal presidenten ha sagt.

Rapporten omtaler også hvordan Trump skal ha forsøkt å få Mueller fjernet som spesialetterforsker, og hvordan han forsøkte å strupe etterforskningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer