VAR I TRUMP-MØTE: Natalia Veselnitskaja møtte Donald Trump jr., Paul Manafort og Jared Kushner i 2016. Foto: Yury Martyanov /Kommersant Photo via AP/ RUSSIA OUT / NTB Scanpix
VAR I TRUMP-MØTE: Natalia Veselnitskaja møtte Donald Trump jr., Paul Manafort og Jared Kushner i 2016. Foto: Yury Martyanov /Kommersant Photo via AP/ RUSSIA OUT / NTB ScanpixVis mer

Russland-etterforskningen

Trumps mystiske bindeledd. Slik slo hun seg opp i Russland

Natalja Veselnitskaja ble verdenskjent da hun møte sønnen til Donald J. Trump i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natalja Veselnitskaja (42) var en halvkjent advokat og et langt mindre kjent ansikt.

Så dukket navnet hennes plutselig opp i verdens største aviser.

Årsaken var møtet mellom henne og Donald Trump jr. i juni i fjor.

- Flott, skrev sistnevnte i e-post-utvekslingen der mellomleddet Rob Goldstone foreslå treffet med «advokat for den russiske regjeringen» og den styrtrike oligark-sønnen Emin Agalarov.

Trump-møte

Premisset var inkriminerende informasjon om Hillary Clinton.

Trump Jr. har i etterkant sagt at han ville undersøke om demokratenes presidentkandidat var «skikket» for jobben i Det hvite hus, samtidig som Veselnitskaja har nektet for at hun representerte Kreml.

Men hvem er hun egentlig og hva kom før møtet i New York?

Plutselig oppsving

CNN har undersøkt to uavhengige databaser drevet av russiske firmaer som undersøker inntektene til landets innbyggere.

Kanalen skriver at Veselnitskaja i utgangspunktet jobbet i regionen utenfor storbyen Moskva.

Som aktor for den russiske staten hadde hun en relativt beskjeden årslønn tilsvarende drøyt 12 000 norske kroner, før alt endret seg i 1999.

Veselnitskaja skiftet beite til det private markedet.

Kjøpte luksuseiendommer

Skiftet førte til en massiv økning i lønn. I løpet av fire år skal advokaten ha tjent et beløp som utgjør rundt 400 000 kroner.

Så gikk hun plutselig til anskaffelse av to eksklusive eiendommer i Moskvas forstader - eiendommer verdt minst fire millioner per stykk, ifølge lokale eiendomsmeklere CNN har vært i kontakt med.

Beløpet er betydelig i russisk sammenheng, og langt mer enn det Veselnitskaja skulle vært i stand til å punge ut.

Mektige forbindelser

Advokaten har sagt nei til å kommentere CNNs omtale av hennes plutselige økonomiske oppsving. Dette samtidig som Veselnitskaja heller ikke vil si noe om forbindelsene hun angivelig har til mektige russere.

Blant dem er Denis Katsyv.

Han eier Prevezon Holdings Ltd, et kypriotisk firma Natalja Veselnitskaja forsvarte i møte med anklager om hvitvasking av penger gjennom det amerikanske eiendomsmarkedet.

Tidligere ektemann

Denis er sønnen til Piotr Katsyv. Mellom 2004 og 2012 var sistnevnte visepresident for det russiske jernbaneverket, der han hadde også hadde det overordnede ansvaret for Moskva-området.

Her var Alexander Mitusov nestkommanderende.

Mitusov var, ifølge Washington Post, tidligere gift med Natalja Veselnitskaja, og en nær venn av Katsyv-familien.

Det vennskapet skal også Veselnitskaja ha nytt godt av.

- Hun ble kjent som en fikser for familien, sier Vladimir Pastoukouv til CNN om forbindelsene som førte henne sammen med lobbyisten Rinat Akhmetsjin, som var til stede under fjorårets møte i New York.

Samtidig har Akhmetsjin, ifølge New York Times, også en forbindelse til nestlederen i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

- Jeg forestilte meg ikke at dette skulle bli en så stor sak, sa Akhmetsjin til AP i etterkant av at nyheten om møtet ble kjent.

Benekter samarbeid

Det ble den imidlertid.

Spesialetterforsker Robert Mueller skal ha vist stor interesse for omstendighetene rundt møtet.

Muellers interesse kommer i forbindelse med hans etterforskning av hvorvidt Donald J. Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland for å påvirke høstens presidentvalg.

Trump har på sin side gjentatte ganger benektet at noen form for samarbeid har funnet sted.

- Grunnen til at demokratene bare snakker om den fullstendig oppdiktede Russland-historien, er at de ikke har noe annet å komme med, ingen agenda, ingen visjon. Russland-historien er en komplett fabrikasjon, sa han under en tale tilbake i august.