<strong>PEKER MOT RUSSLAND:</strong> Kellyanne Conway er valgt ut som den påtroppende presidentens spesialrådgiver. Hun mener at de ubekreftede påstandene kan stamme fra en russisk etterforsker. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PEKER MOT RUSSLAND: Kellyanne Conway er valgt ut som den påtroppende presidentens spesialrådgiver. Hun mener at de ubekreftede påstandene kan stamme fra en russisk etterforsker. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump og Russland

Trumps nærmeste ansatte om påstandene: - Kan komme fra en russisk etterforsker

Mener opplysningene ikke stemmer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i går ettermiddag klokka 17.00 tok Donald Trump avstand fra de ubekreftede påstandene som skal stamme fra en rapport utarbeidet av en pensjonert, britisk etterretningsagent.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

Han svarte blant annet med å kalle BuzzFeed for en «en mislykket søppelhaug», og nektet å ta imot spørsmål fra CNN.

Mediene som ikke hadde omtalt saken, fikk imidlertid ros.

Flere av Donald Trumps ansatte kom også med uttalelser under gårsdagens pressekonferanse.

- Skammelig, politisk heksejakt

Talsperson Sean Spicer kalte omtalen av rapporten for «uansvarlig journalistikk».

- Det er et trist og patetisk forsøk på å generere klikk. Denne politiske heksejakten er skammelig, sa Trump-talspersonen før USAs kommende visepresident, Mike Pence, tok mikrofonen.

Også Pence kritiserte pressen, særlig CNN og BuzzFeed, for å publisere og/eller omtale rapporten.

I et intervju med USA Today, valgte også Trumps påtroppende stabsjef, Reince Priebus, å avfeie innholdet i rapporten.

- Alt er bare tull og søppel.

På spørsmål om hva han synes om Trumps egen reaksjon på omtalene av rapporten, svarte han følgende:

- Han har sagt at det bare er søppel, og jeg holder det ryddig.

- Ment for å sverte Trump

Advokat Michael Cohen, som er ansatt som en av Trumps rådgivere, har nektet for at opplysningene som framkommer er sanne. Han blir nevnt i forbindelse med et møte med russiske myndigheter i Praha.

«Jeg har aldri vært i Praha i hele mitt liv. #fakenews», skrev Cohen på Twitter i natt.

- Jeg forteller dere ettertrykkelig at jeg aldri har vært i Praha, jeg har aldri vært i Tsjekkia. Denne historien er helt uriktig, det er falske nyheter som er ment for å sverte Trump, sier Cohen til The Atlantic.

Mener informasjonen stammer fra Russland

Trumps spesialrådgiver har også vært på banen. Under en opptreden på NBCs talkshow «Late Night», ble Kellyanne Conway spurt om informasjonen som framkommer av rapporten.

- Ingen har kilder på det. Alle er ikke navngitte kilder som ingen har fått i tale. Den skal også være basert på en russisk etterforsker til å begynne med..., starter Conway, før hun blir avbrutt av journalist Seth Meyers.

Han sier at den er basert på informasjon fra britiske M16-agenter.

- Vel, én av dem, da. Og så sies det også at den kan ha startet med en russisk etterforsker. Det sies også at gruppene som ville at Hillary Clinton skulle ville muligens har stått bak etterforskningen, og viktigst av alt sies det at FBI prøver å verifisere opplysningene, så ingenting er bekreftet.

Støtter Obamas utvisning

Donald Trumps påtroppende utenriksminster, Rex Tillerson, uttalte seg nylig om USAs forhold til Russland i forbindelse med en høring i senatets utenrikskomité.

Der sa Tillerson at han støttet Barack Obamas utvisning av de 35 russiske diplomatene, som en konsekvens av hackerangrepene i forbindelse med valgkampen.

Han mener at det er «rimelig å anta» at Russlands president Vladimir Putin står bak hackerangrepene, ifølge BBC, og viste til etterretningstjenestens konklusjon.

Funnene i konklusjonen, som skal vise at det faktisk er Russland som står bak, valgte han å omtale som «åpenbart problematisk», skriver Independent.

Uttalelsene Tillerson kom med under høringen, førte til at senator Marco Rubio sa at han hadde seriøse bekymringer for Tillerson som landets toppdiplomat.

Ville ikke svare

Washington Post har listet opp flere spørsmål som fortsatt står ubesvarte etter at de ubekreftede påstadene kom fram natt til i går. Spørsmål de mener skaper problemer for Donald Trump.

Avisa skriver blant annet at Trump valgte ikke å svare på om noen i kampanjen hans hadde vært i kontakt med Russland.

«Han svarte på en annen del av spørsmålet som gikk på Vladimir Putins hacking. 'Russland kommer til å respektere landet vårt i større grad. Han burde ikke gjort det.' Fordi påstanden bekymrer USAs påtroppende president, burde ikke en uavhengig kommisjson eller en aktor bli bedt om å etterforske i alle fall den delen av problematikken?», spør avisa.

Trump har de siste dagene lagt seg på en annen linje, hva gjelder hackerangrepene på demokratenes e-post-servere. Han mener at det likevel kan være Russland som står bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer