Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps nærmeste bærer dette lille emblemet. Det har satt i gang ville spekulasjoner

Har endret farge og komposisjon.

PIN: Sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, pressesekretær Sean Spicer, og seniorrådgiver og sjefsstrateg Steve Bannon bærer alle den lille røde pinen når de skal inn for å møte sjefen. Foto: NTB Scanpix
PIN: Sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, pressesekretær Sean Spicer, og seniorrådgiver og sjefsstrateg Steve Bannon bærer alle den lille røde pinen når de skal inn for å møte sjefen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har mye handlet om hvem USAs neste president, Donald Trump, velger seg ut til å være med i hans innerste krets.

Reince Preibus har blitt utnevnt til stabssjef, Steve Bannon som seniorrådgiver og sjefsstrateg, Michael Flynn som sikkerhetsrådgiver og Sean Spicer som pressesekretær.

Men felles for Trumps nærmeste er ikke bare tilgangen de har til det som snart er «verdens mektigste mann». De bærer også på noen små symboler som har fått det til å gå over stokk og stein for konspirasjonsteoretikerne.

Symbol

Første spekulasjonsbølge kom allerede i fjor vår da nettstedet Vocativ tok for seg en del bilder fra Trumps valgmøter landet rundt.

På jakkeslagene til kampanjesjef Corey Lewandowski, og flere andre i Trumps stab, dukket det i desember 2015 opp en liten pin.

Symbolet de bar var en pyramide snudd på hodet. Triangelet var delt på midten der halvparten var farget lilla mens den andre halvparten var farget i gull.

Hope Hicks, som var presseansvarlig for Trumps kampanje, gjorde det klart at de ikke ville uttale seg om hva symbolet betydde, men det hindret ikke spekulasjonene i å spre seg.

Snarere tvert imot.

Nazi-assosiasjoner

David Graham, en spesialist på symbolikk og emblemer, trekker fram den noe uheldige sammenlikningen med triangelet nazistene brukte under andre verdenskrig for å merke homofile, men understreker at det neppe er noe annet enn en tilfeldighet.

Sabine Mödersheim er også ekspert på emblemer, og hun trakk den samme parallellen til nazistenes emblembruk, før hun også avfeide den. Hun undret seg også litt over både komposisjonen og fargesammensetningen.

- I heraldikk (læren om våpenskjold) er de to fargefeltene skilt med en linje vanlige, og symboliserer ofte at to familier slår seg sammen. Når det kommer til fargene vil jeg tro at de har prøvd å spille på Trumps gullogo og en vag assosiasjon til rikdom og det kongelige i lilla, sier hun til Vocativ.

Daily Mail skriver at teoriene på internett spenner over alt fra Star Trek-paralleller til Illuminati.

EMBLEM: Corey Lewandowski, Trumps tidligere valgkampsjef, var blant de første som dukket opp med en liten pin på jakkeslaget. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast / NTB Scanpix
EMBLEM: Corey Lewandowski, Trumps tidligere valgkampsjef, var blant de første som dukket opp med en liten pin på jakkeslaget. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast / NTB Scanpix Vis mer

Praktiske årsaker?

Nå har det dukket opp nye bilder av Trumps innerste krets, og også disse bærer en liten pin på jakkeslaget.

Symbolet er fortsatt et triangel med spissen ned, men fargen har endret seg. Det er nå en gullkant rundt et rødt felt.

Både pressesekretær Spicer og sikkerhetsrådgiver Flynn har blitt avbildet med denne på vei inn i Trump Tower for å snakke med den kommende presidenten.

Ser man på fargenes betydning i symbolikken står det røde gjerne for makt og styrke, mens det i heraldikken ofte representerer mot.

Men selv om det neppe er den mest interessante og spennende teorien, kan det se ut som om New York Post har funnet svaret. Før helga skrev de nemlig at de små merkene var der for at US Secret Service, som har ansvaret for Trumps sikkerhet, skal kunne identifisere hans nærmeste.

Svigersønn

Mandag kveld ble det kjent at Trump også har utnevnt sin egen siversønn, Jared Kushner, til seniorrådgiver.

35-åringen har - som sin svigerfar - ingen politisk erfaring, men jobbet før Trumps valgkampanje som eiendomsmegler i New York.

Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen sier til Dagbladet at rådgivere i Det hvite hus ofte får stillinger basert på sitt personlige forhold til presidenten.

- Det viktigste for presidenten er å ha rådgivere som han er komfortabel med. Det hadde vært veldig problematisk om Trump ga familien toppjobber i departementene og byråkratiet, sier han.

Kanskje ligger det en rød pin og venter på ham også-

SLIK VIL TRUMP BYGGE MUREN: Aleida Garcia bor rett ved Rio Grande, en elv som skiller USA og Mexico. Hun vil kjempe med nebb og klør for at muren ikke blir bygget. Video: AP/ NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling