Trump-høring i Kongressen

Trumps niese: - Avsa Pences dødsdom

Mary Trump hevder at onkelen hennes ikke bare hisset opp opprørerne sine for å skape kaos før stormingen av Kongressen 6. januar i fjor, men at han også avsa en dødsdom til Mike Pence.

NIESE: Donald Trumps niese Mary Trump hevder at visepresidentens død kunne ha vært «unnskyldningen» onkelen hennes trengte for å gjøre noe «absolutt radikalt» for å holde seg ved makta.
NIESE: Donald Trumps niese Mary Trump hevder at visepresidentens død kunne ha vært «unnskyldningen» onkelen hennes trengte for å gjøre noe «absolutt radikalt» for å holde seg ved makta. Vis mer
Publisert

Mary Trump, niesen til tidligere president Donald Trump, har uttalt at onkelen avsa en dødsdom til Mike Pence den 6. januar 2021, og at visepresidentens død kunne ha vært den «unnskyldningen» han trengte for å gjøre noe «absolutt radikalt» for å holde seg ved makten.

Kommentaren ga hun i forbindelse med et MSNBC-intervju etter Kongressens høring om stormingen av Capitol 6. januar, der temaet var den tidligere presidentens påståtte forsøk på å presse Pence til ikke å bekrefte valgresultatet i 2020.

Mary Trump har også tidligere vært nokså nådeløs i sin omtale av onkelen, blant annet i bøker hun har skrevet om ham.

- Donald er kriminell, ondskapsfull og forrædersk, uttalte niesen til USAs tidligere president i et intervju med Associated Press.

KRANGEL: På morgenen 6. januar skal tidligere president Donald Trump ha hatt en svært opphetet telefonsamtale med daværende visepresident Mike Pence. Video: AP Vis mer

- Straffetiltale

Samme dag som stormingen den 6. januar ropte opprørerne «Heng Mike Pence».

Mary Trump hevder at onkelen hennes ikke bare hisset opp opprørerne sine for å skape kaos, men at han også avsa en dødsdom til Mike Pence.

- Jeg tror at intet mindre enn straffetiltale vil være tilfredsstillende nok. Vi må sørge for at alle som er involvert i dette blir holdt ansvarlige og at folk som Donald i det minste aldri får lov til å stille til valg igjen i dette landet, sier hun.

- Vet lite om meg

Mary Trump vært tidligere i rettslig strid med familien.

Før hun ga ut sin første bok, saksøkte den nå avdøde broren til Donald Trump, Robert, henne i et forsøk på å få stanset utgivelsen. Dette ble avvist i retten.

- Hun er en niese jeg sjelden ser, som vet svært lite om meg, sier usanne ting om mine vidunderlige foreldre (som ikke tålte henne!) og meg, skrev Donald Trump på Twitter da boka kom ut.

I fjor høst ble det også kjent at Donald Trump gikk til søksmål mot sin niese og New York Times for å ha samarbeidet for å få tak i skatteopplysningene til den tidligere presidenten.

- Presset Pence

Komiteen i Representantenes hus, som gransker stormingen av Kongressen 6. januar i fjor, slo torsdag fast at Donald Trump forsøkte å presse visepresident Mike Pence til å omgjøre presidentvalget og oppildnet deretter mobben som ville skade ham da han nektet.

Komiteen sa torsdag at Trump la et «ustanselig» press på Pence for å få ham til å gå med på et ulovlig komplott som begge visste var ulovlig.

- Donald Trump ville ha Mike Pence til å gjøre noe ingen andre visepresidenter har gjort: Den tidligere presidenten ville at Pence skulle avvise stemmene og erklære Trump som vinneren, eller sende stemmene tilbake til delstatene for omtelling, sa komitéleder Bennie Thompson.

- Mike Pence sa nei. Han sto imot presset. Han visste at det var ulovlig, og han visste at det var galt, sa han videre.

Under høringen mandag forklarte flere av Trumps nære medarbeidere, deriblant justisminister William Barr, at de gjentatte ganger understreket at valgresultatet korrekt gikk i Joe Bidens favør, og ikke ble «stjålet», slik Trump hele tida har hevdet siden valgnatta.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

Tolv meter unna

Ifølge demokraten Pete Aguilar, som sitter i komiteen, har en informant fra den høyreradikale gruppa Proud Boys fortalt FBI at gruppa ville ha drept Pence om de fikk sjansen, skriver NTB.

Aguilar sa også at folkemengden som stormet kongressbygningen, på et tidspunkt bare var 40 fot – eller tolv meter – fra Pence. Videre het det at det «ikke må være tvil om at visepresidentens liv var i fare».

Under stormingen av Kongressen truet de med å henge Pence fordi de mente han var en sviker. «Heng Mike Pence» lød slagordet som flere av deltakerne sang da de trengte seg inn i bygningen.

TV-overført

Granskningskomiteen er nå i midten av den åpne og TV-overførte delen av høringen.

Den har allerede fått forklaringene fra flere av Trumps nærmeste medarbeidere, skriver NTB.

De har blant annet fortalt hvordan Trump nektet å godta at han hadde tapt. De har også beskrevet hvordan Trump sluttet å lytte til sine nærmeste rådgivere, og i stedet lot seg overbevise av blant annet advokaten Rudy Giuliani, som mente at valgresultatet var forfalsket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer