Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps nye sikkerhetsrådgiver i tale: Russland burde adoptere vår våpenlov

- Vil gi en bedre beskyttelse for mødre, barn og familier uten at det på noen måte går på bekostning av integriteten til den russiske staten.

VÅPENLOVER: I talen fra 2013 råder John Bolton til at Russland skal kopiere USAs våpenlover, for at folket bedre skal kunne beskytte mødre, barn og familier. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rådgiverne i Det hvite hus sitter ikke særlig trygt under president Donald Trump, og sist ut dørene er nå H.R. McMaster.

Ifølge en talsperson i Det hvite hus var det gjensidig enighet om at McMaster skulle gå av. Og 9. april vil hans arvtaker, John Bolton være på plass i en av de aller mektigste posisjonene, opplyser Trump på Twitter.

Den tidligere FN-ambassadøren er imidlertid ingen ukontroversiell person. Fra før har han vært omtalt som en av de mest splittende utenrikspolitiske ekspertene som har jobbet som FN-ambassadør. En aggressiv stemme og krigslignende framgangsmåte er bare noen av betegnelsene Bolton har fått.

Spøkelser i skapet

Som om ikke det var nok innhentes nå Bolton, i likhet med enkelte norske politikere, av fortida i det han skal til å slå seg ned rundt samme bord som landets øverste folkevalgte. Og temaet våpen preger overskriftene når 69-åringen trer inn i sin nye rolle.

En video av Bolton fra 2013, filmet i forbindelse med hans gratulasjon til Russland og deres grunnlovsjubileum, er blant det som har dukket opp i media, etter at det ble klart at han snart inntar Det hvite hus. Videoen har tidligere blant annet blitt frontet av våpenforkjemperne i den russiske gruppen «The Right to Bear Arms».

- Jeg kan dele litt med dere hva dette har betydd for det amerikanske folket, og oppmuntre dere nå som dere vurderer å omfavne den friheten som så mange nasjoner har funnet å være det grunnleggende forsvaret av friheten, innleder Bolton.

Beskyttelse av familien

Den påtroppende sikkerhetsrådgiveren fortsetter med å fortelle at selv i USA var ikke retten til å bære våpen inkludert i de første lovene, men at landet var klokt nok til å legge det til loven senere.

- Denne rettigheten har gitt det amerikanske folket friheten til å engasjere seg for å overleve på to måter - høsting av mat (jakt journ.anm.) og beskyttelse av sin familie, sier Bolton i videoen.

Han gir seg imidlertid ikke med det, og oppfordrer russerne til å ta hensyn til utviklinga som skjer på våpenfronten hvis de skal nedfelle en lov som gir rett til å bære våpen.

Ikke på bekostning av noe

- Våre rettigheter definerer ikke hvilke type våpen vi har lov til å bære. Det er viktig for å la utviklingen følge både teknologien og truslene som ennå ikke eksisterer, sier Bolton, før han avslutter:

- Dersom den russiske regjeringa velger å innvilge en større frihet til å bære våpen, vil den inngå et partnerskap med sine innbyggere. Dette vil gi en bedre beskyttelse for mødre, barn og familier uten at det på noen måte går på bekostning av integriteten til den russiske staten. Det er mitt ønske og mitt råd til deres flotte folk mens dere feirer grunnlovsjubileet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling