Trumps nye skyteskive: - Idiot, katastrofe

USAs frontfigur i kampen mot coronaviruset er blitt en av president Donald Trumps fremste målskiver. - Det handler om friheten vår, sier velger.

TETT I TETT: Opp mot 10 000 mennesker sto tett i tett på en flyplass i Ocala da Trump var på besøk. En av dem var Dave Thorsen (70). Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Mogen / AP. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TUCSON, ARIZONA (Dagbladet): USA har langt strengere munnbindanbefalinger enn Norge. Munnbind anbefales i offentligheten, men kreves samtidig blant annet på matbutikker, restauranter, barer og andre utsalgssteder - med mindre man sitter ned.

På Trumps gigantiske folkemøter, som jevnlig trekker mange tusener av mennesker som står tett i tett, anbefales munnbind. De blir også delt ut ved inngangen. Samtidig er hovedattraksjonen på scenen, personen de fleste av disse forguder, en president som jevnlig har nektet å gå med munnbind og bagatellisert coronaviruset.

- Jeg kan dø i morgen

ANTI-FRIHET?: Anthony Fauci er i ferd med å bli Donald Trumps symbol på tiltakstrøttheten som rammer USA, i likhet med i Norge. Men den store politiske splittelsen i landet fører til et meget betent debatt om coronatiltak og munnbind. Foto: AFP / NTB
ANTI-FRIHET?: Anthony Fauci er i ferd med å bli Donald Trumps symbol på tiltakstrøttheten som rammer USA, i likhet med i Norge. Men den store politiske splittelsen i landet fører til et meget betent debatt om coronatiltak og munnbind. Foto: AFP / NTB Vis mer

Det i et land med over 220 000 døde av sykdommen, og der presidenten selv er smittet.

- Det handler om frihet. Vi Republikanere er for frihet, Demokratene er for begrensninger. Det er derfor de fleste her heller ikke bruker munnbind. Jeg bruker munnbind hos tannlegen eller på butikken, der jeg må. Nå er jeg ute, og jeg kan dø i morgen uansett, sier Trump-velgeren Jane.

Hun ønsker ikke å ha hele navnet sitt i avisa, men er klar på hva hun mener om Joe Biden.

- Det vil føre til mer restriksjoner for folk. Han er en tom dress.

- Hva med Anthony Fauci?

FRIHET: Jane var en av mange tusen som natt til tirsdag hadde funnet veien til Trump-arrangementet i Tucson. Hun bruker ikke munnbind. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
FRIHET: Jane var en av mange tusen som natt til tirsdag hadde funnet veien til Trump-arrangementet i Tucson. Hun bruker ikke munnbind. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg liker bedre Scott Atlas, sier hun, og viser til Trumps sterkt kritiserte rådgiver - den konservative radiologen som er blitt den medisinske rådgiveren som er tettest på Trump.

- Idiot

Om Atlas har blitt omfavnet av presidenten og hans tilhengere, er tilfellet motsatt med Fauci. Den sindige 79-åringen ble lenge sett på som et håp ute i verden for at Trump og USAs coronahåndtering skulle komme på rett kjøl.

Trump skal selv ha langet ut mot Fauci, som leder Det statlige instituttet for allergi og infeksjonssykdommer.

- Folk er lei av å høre på Fauci og de idiotene, skal Trump ha sagt i en samtale med egen kampanje, ifølge Washington Post.

- En katastrofe

TUSCON: I kveldens valg-rally kom Trump med nok et frieri mot en velgergruppe han sliter med - nemlig forstadskvinner. Video: AP Vis mer

- Og fortsatt beholder vi ham. Han går på TV hver dag, hver gang med en ny «bombe». Men det blir en større bombe om man sparker ham. Fauci er en katastrofe, skal Trump ha sagt i telefonsamtalen fra hotellet sitt i Las Vegas, der han drev kampanje søndag.

Fox News har fått tak i selve lydopptaket etter at det ble omtalt av Washington Post.

- Han er en fin fyr. Han har vært der i rundt 500 år, sier presidenten.

Han hevdet videre - grunnløst - at Fauci og andre eksperters politikk ville drept hundretusener flere. Trump har gjentatte ganger under sine kampanjemøter foran mange tusen folk sagt at «kuren» ikke kan være verre enn problemet.

Nye angrep

Han har også gått til kraftige angrep på delstater som har innført strengere restriksjoner. Han har blant annet advart mot at hans motkandidat Joe Biden vil innføre drakoniske coronatiltak i hele landet.

Men at han nå setter Anthony Fauci som en frontfigur for en streng coronapolitikk, er et nytt trekk.

- Han vil høre på Dr. Fauci, sa Trump under valgkampmøte i Prescott, noen timer nord for Tucson, mandag.

- Tilbake til normalt

Trump skal framover gjøre 3-4 store folkemøter om dagen. På disse folkemøtene er det ofte mange tusen mennesker samlet tett i tett, og nesten ingen bruker munnbind. Tidligere Harvard-forksker og epidemiolog Erid Feigl-Ding advarte kraftig mot arrangementene overfor Dagbladet forrige uke.

Men angrepet på Fauci og andre som er for strengere coronarestriksjoner ses på som en del av en strategi der Trump ønsker å mobilisere grasrota som er lei viruset og alle begrensningene det fører med seg.

- Pandemien snur, vaksiner er på vei og jeg ser vel bra ut? sa han på scenen her i Tucson natt til tirsdag.

- Vi skal tilbake til et normalt liv. Det er det vi vil ha. Med oss blir det en trygg vaksine, mens Biden kommer til å stenge ned. Det er valget mellom en Trump-gjenreisning eller en Biden-depresjon, sa presidenten.

Ikke overrasket

Flere av velgerne hans Dagbladet har snakket med har uttrykt at de ikke frykter coronaviruset. Mange av dem har begrunnet manglende bruk av munnbind med at mediene og myndighetene overdriver hvor farlig viruset er.

TRUMP: Velgerne til Trump er ikke alltid enig i fremtoningen til presidenten, men støtter han så lenge han får ting gjort. Video: Trym Mogen / Elias Zahl-Pettersen. Vis mer

Over 220 000 amerikanere har dødd som følge av viruset, mens over åtte millioner er smittet.

Men Trump og Fauci har barket sammen flere ganger. Legen har blant annet gått ut mot Trump-kampanjens bruk av ham i reklamer. I et intervju med 60 Minutes søndag kveld sa han også at han ikke ble overrasket over at Trump ble smittet.

Svarer med «Gudfaren-sitat»

Han ble intervjuet på radiokanalen KNX 10,70 mandag og bedt om å svare på Trumps kommentar.

- Jeg foretrekker ikke å svare på det, og vil heller fortsette å beskytte helsa og sikkerheten til USA - og verden. Vi ser en oppgang i antall saker. Mange stater som gjorde det greit, ser nå en økning. Det burde vi konsentrere oss om, sier han.

Han siterte videre filmklassikeren «Gudfaren» fra 1972.

- Det andre er som i «Gudfaren»: «Ingenting personlig, bare business.» Jeg vil bare gjøre jobben min, sier han.

- Følte meg som supermann

Trump hevdet nok en gang i natt at han er immun mot viruset, på tross av at flere eksempler på dobbeltinfeksjon.

- Jeg er immun. Jeg kan kysse alle som er her. Dere vil ikke få det. Jeg hopper inn i publikummet med en gang, sier han.

Trump er nå særdeles opptatt med av å bruke det faktum at han ble frisk av coronavirus i valgkampen. Presidenten fikk en behandling av eksperimentelle medisiner som nesten ikke er prøvd på noen mennesker.

- Jeg følte meg som supermann og sa til legene: «Få meg ut herfra!», sier han om sitt eget sykehusopphold for to uker siden.

Enkelte av tilhengerne her i Tuscon ropte «supermann» mot presidenten under valgkamparrangementet.

Presidentvalgkampen i USA dundrer videre. Onsdag skal USAs tidligere president Barack Obama drive valgkamp for Joe Biden. Donald Trump og Biden møtes til en andre og siste debatt i Nashville natt til fredag. Følg begge hendelsene her på Dagbladet.no!

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer