Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massakre på skole i Florida:

Trumps ord gir nytt håp: - Har på følelsen at noe er på gang

Presset øker på våpenlobbyen etter massakren. Norsk professor tror Trumps klossete håndtering kan snu alt.

KREVER ENDRING: Flere krever endring etter etter 17 mennesker ble drept i en massakre på på skole i Florida. Norsk professor tror president Donald Trumps håndtering av skyteepisoden kan gjøre nettopp det. Foto: Larry Marano/REX/Shutterstock
KREVER ENDRING: Flere krever endring etter etter 17 mennesker ble drept i en massakre på på skole i Florida. Norsk professor tror president Donald Trumps håndtering av skyteepisoden kan gjøre nettopp det. Foto: Larry Marano/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 17 mennesker ble drept og 13 såret under en massakre på en skole i Florida i USA 14. februar.

​Etter hendelsen er USAs våpenlover igjen satt på dagsorden, folk krever endring og presset på den amerikanske våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) øker.

Det skriver BBC.

Krever handling

BlackRock Inc, en av verdens største kapitalforvaltere, vurderer nå å gi investorer muligheten til å ikke å investere i våpenprodusenter, og sier de vil følge nøyere opp hvordan virksomheter følger opp sikkerheten rundt våpnene, skriver BBC.

BlackRock Inc er den største aksjonæren i to av USA største våpenfabrikker.

Selskapet uttaler at de krever svar etter massakren i Florida.

- De forferdelige konsekvensene av hendelsen i Florida har også påvirket BlackRock. Vi mener at dette krever svar og handling, både fra offentlig og privat sektor, skriver selskapet i en pressemelding på sine hjemmesider.

cameron (17) hylles for sitt oppgjør: Cameron Kasky overlevde skoleskytingen i Florida 14. februar. En utvist elev skyter og dreper 17 personer. I ettertid har våpenloven i USA blitt diskutert. Her konfronterer Kasky senator Marco Rubio om politikerens tette bånd til NRA, den amerikanske organisasjon for våpeneieres rettigheter. Vi... Vis mer

- Noe nytt på gang

Det var Nikolas Cruz, en 19-åring som ble utvist fra skolen i fjor, som åpnet ild mot elevene og lærerne på skolen i Florida.

Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, mener hendelsen har vært med på å sette i gang bevegelser i USAs omdiskuterte våpenpolitikk.

- Jeg har på følelsen at noe nytt er på gang etter angrepet i Florida. Flere butikkjeder sier nei til å ta inn nye halvautomatiske rifler, og store selskaper engasjerer seg, sier Knutsen og fortsetter:

- For en uke siden ville jeg sagt at ny lovgivning aldri ville nådd fram, men nå er det ting på gang.

Etter massakren i Florida uttalte president Donald Trump at han ønsker å gi lærere med våpenerfaring en bonus om de velger å bære våpen på jobb. Og Knutsen tror president Donald Trumps uttalelser kan være nøkkelen til framgang.

- Trump har håndtert dette veldig klossete, noe som kan gi en mulighet for demokrater og organisasjoner til å presse fram endring.

Rett til liv

Etterlatte og elever etter massakren i Florida ble invitert inn i Det hvite hus for å dele sine opplevelser og tanker rundt problemstillingen.

Elevenes møte med Trump fikk stor medieoppmerksomhet og ble dekket av medier verden over.

- Elevene sier at de føler seg utrygge og de setter deres rettighet til liv opp mot retten til å bære våpen. Dette er hentet fra en av grunnprinsippene i den amerikanske grunnloven: rett til liv, frihet og eiendom. Samtidig argumenterer NRA med retten til å forsvare liv og eiendom. Grunnleggende rettigheter settes opp mot hverandre i debatten, sier Knutsen.

Men Trump har også bedt politikerne i Kongressen handle raskt for å endre våpenlovene i USA. I et TV-sendt møte med politikere fra begge sider gikk Trump imot både Republikanernes strategi og deres gradvise tilnærming til å endre våpenlovene, skriver NTB.

Han ga håp til demokratene da han ba om en «altomfattende» tilnærming for å hindre voldshendelser som skoleskytingen i Florida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!