Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Kims historiske møte

Trumps overraskende promoteringsfilm: - Som en dårlig Netflix-serie

Etter det historiske møtet i natt møtte president Donald Trump opp på pressekonferanse med en noe uvanlig film.

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et historisk møte og en ny avtale mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, møtte Trump opp til en pressekonferanse.

Før den amerikanske presidenten dukket opp på podiumet, ble en film spilt av på to store skjermer i rommet. Den ble først spilt av på koreansk, deretter på engelsk.

«Destiny Pictures» presenteres som produsenten av filmen, og med spenningsmusikk i bakgrunnen starter en mann å snakke. Det hele minner sterkt om en trailer for en amerikansk spenningsfilm.

«To ledere, én skjebne»
«Sju milliarder mennesker bor på jorda. Bare et lite antall vil etterlate et varig inntrykk. Bare de svært få vil ta beslutninger som forandre historiens gang».

Bilder av jordkloden, menneskemengder, landemerker, Trump og Kim vises.

LANDEMERKER: Flere kjente landemerker fra rundt om i verden ble vist i videoen, blant annet Egypts pyramider. Foto: Skjermdump
LANDEMERKER: Flere kjente landemerker fra rundt om i verden ble vist i videoen, blant annet Egypts pyramider. Foto: Skjermdump Vis mer
MØTET: Det historiske møtet mellom Nord-Koreas og Sør-Koreas ledere ble også vist. Foto: Skjermdump
MØTET: Det historiske møtet mellom Nord-Koreas og Sør-Koreas ledere ble også vist. Foto: Skjermdump Vis mer

«Historien har gjentatt seg gjennom generasjoner, med sykluser som aldri så ut til å ende. Det har vært tider med fred og tider med stor spenning», sies det. Samtidig vises svart-hvitt-bilder av soldater blandet med glade mennesker i fargebilder».

Det historiske møtet mellom Kim og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in i slutten av april vises også, samtidig som det gjøres et poeng av at «fortida ikke trenger å være framtida».

«To menn, to ledere, én skjebne. Vil historien forandres og vil verden omfavne denne endringen?»

Se hele filmen øverst i saken.

Diplomati via film
- Dette var sterke saker, er det første Kjell Terje Ringdal sier om filmen. Han er førstelektor ved Høyskolen Kristiania, og har en mastergrad i retorikk og massekommunikasjon.

- Det er første gang diplomati foregår via en film, de skal kanskje få noen poeng for kreativiteten.

Han forteller at dette er en film med en truende undertone. Samtidig stilles ingen i forlegenhet - Trump ydmyker ikke sin motpart.

- Begge er helter. Det skapes en slags stemning gjennom denne filmen som gjør det mulig å få fram en løsning.

Ringdal gjør et poeng av at ingen av statslederne, spesielt Trump, er kjent for å være særlig sterke rent verbalt. Han mener presidenten derfor kler film.

- Det gjør susen. Det kler hele vår politiske, merkelige tid hvor vi har en amerikansk president som ser mer på TV enn dokumenter, og kommuniserer mer på Twitter enn i møter.

- Som en dårlig Netflix-serie
Ringdal understreker at han ikke ser på filmen som en god film, men som et interessant virkemiddel.

- Det er som en dårlig Netflix-serie, med grunne, banale og enkle effekter.

Filmen viser blant annet baklengsklipp av raketter, slik at de lander - ikke tar av. Den viser også smilende mennesker, soloppgang og solnedgang. Bilder av teknologi og innovasjon, jordkloden og typiske amerikanske og nordkoreanske kjennetegn vises også.

- Det er en enkel film, det handler om å gjøre det riktige eller det gale, og slutter med at det blir spennende å se hva de to lederne velger, sier han.

Ikke propaganda
Under pressekonferansen tirsdag formiddag sa Trump at «fortida skal ikke definere framtida. Gårsdagens konflikt må ikke bli morgendagens krig».

- Møtet var ærlig, direkte og produktivt, sa Trump, og fortalte at sammen skal de to statslederne skrive et nytt kapittel for sine land.

På spørsmål fra en journalist sier Trump at filmen ikke vil bli brukt som propaganda i Nord-Korea. Den amerikanske presidenten forteller at han har vist fram filmen til Kim og hans delegasjon.

- Jeg tror de var fascinerte av den. Jeg synes den er bra laget. Jeg viste den til dere fordi det er framtida, sa Trump under pressekonferansen.

DET HVITE HUS-INVITASJON: Donald Trump skryter av Kim Jong-un etter møtet og vil invitere den nord-koreanske lederen til Den hvite hus. CNNs Christiane Amanpour sier Trump kan være en bølle og en pusekatt. Her har Trump gått inn for å få Kim til å føle seg vel. Og kommer invitasjonen til Det hvite hus, er det toppen av kransekaken, sier Amanpour. V... Vis mer

Selger avtalen som banebrytende
Ketil Raknes, doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania, forteller at avtalen er en seier for den amerikanske høyresiden.

- Det er en seier i den forstand at Trump kan vise til konkrete utenrikspolitiske resultater som få mennesker i utgangspunktet trodde han skulle levere, sier han.

Han mener at denne filmen er laget for å selge avtalen som en stor politisk seier, og Trump som en stor statsmann - både til vanlige mennesker i Asia og i USA.

- Billedspråket og narrativet er helt likt andre kjente amerikanske politiske reklamer. Man kan enten stå overfor en atomkrig eller skape fred. Det er klassisk dramaturgi i slike reklamer.

Dette er standarden i amerikansk innenrikspolitikk, men i utenrikspolitikk går de som regel mer forsiktig fram. Raknes mener at Trumps administrasjon nå har satt i gang et stort PR-apparat for å selge avtalen som banebrytende.

Perfekt hevn
- Det vil være Trumps perfekte hevn over kritikerne om han blir stående som en president som har klart å normalisere relasjonen mellom Nord- og Sør-Korea.

Det kan ta fem til ti år å finne ut om hvorvidt avtalen har lyktes, forteller Raknes. Spørsmålet er om filmen blir brukt til å latterliggjøre Trump om ti år, eller om det blir en ren klassiker innen politisk kommunikasjon.

Uansett er teamet til Trump mer opptatt av den kortsiktige reaksjonen, på grunn av mellomvalget og presidentvalget.

- Det har vært bekymring om Trump ville trukket republikanerne ned i mellomvalget. Nord-Korea kommer nå som en distraksjon. Trump tenker på å bli gjenvalgt, slår Raknes fast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media