- Trumps pinlige sirkus fortsetter

President Donald Trump avlyste angivelig en tur til Pennsylvania i dag, men dette stoppet ikke presidenten fra å levere en skikkelig tirade over telefon.

DET HVITE HUS: President Donald Trump, med visepresident Mike Pence hakk i hæl, på vei inn i presserommet i Det hvite hus 24. november. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
DET HVITE HUS: President Donald Trump, med visepresident Mike Pence hakk i hæl, på vei inn i presserommet i Det hvite hus 24. november. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag var det ventet at president Donald Trump skulle reise til Gettysburg, Pennsylvania, sammen med sin trofaste, personlige advokat Rudy Giuliani. Det skrev blant annet CNN og Fox News.

I Gettysburg var det duket for en høring, arrangert av republikanere, om valgfusk-anklager. Så kom nyheten om at Boris Epshteyn, rådgiver for Trump-kampanjen, har testet positivt for covid-19.

SPARKET: Trump-leiren tok natt til mandag avstand fra advokat Sidney Powell, etter at hun kom med flere kontroversielle uttalelser om valget. Foto: AP Vis mer

- Jeg har milde symptomer, og jeg følger alle passende protokoller, inkludert karantene og smittesporing, skrev han på Twitter.

Epshteyn var til stede på Rudy Giulianis pressekonferanse ved Republikanernes nasjonale hovedkvarter forrige uke.

Kort tid seinere kom meldinger fra flere Det hvite hus-korrespondenter om at Trumps tur til Gettysburg var avlyst. Men det hindret ikke presidenten, som talte over telefon til republikanerne som hadde møtt opp.

Kampanjens juridiske rådgiver Jenna Ellis snakker under pressekonferansen forrige uke. Til høyre i bildet hvisker Boris Epshteyn noe til Rudy Giuliani. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
Kampanjens juridiske rådgiver Jenna Ellis snakker under pressekonferansen forrige uke. Til høyre i bildet hvisker Boris Epshteyn noe til Rudy Giuliani. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

- Valget var rigget

Mens en av Trumps advokater, Jenna Ellis, holdt telefonen opp mot en mikrofon, gjentok han de samme påstandene om valgfusk som han har kommet med de siste ukene.

- Vi må snu dette valget, fastslo Trump.

Denne høringen skal bli den første av tre liknende arrangementer Trump-kampanjen har koordinert med republikanske politikere i Pennsylvania, Arizona og Michigan, ifølge CNN. Det finnes fremdeles ikke bevis for omfattende valgfusk i noen av statene.

EN TIRADE: Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany fikk mange spørsmål om hvordan det gikk overgangen til ny president, tilslutt fikk hun nok. Video: AP Vis mer

- Dette valget var rigget, og vi kan ikke la det skje. Vi kan ikke la det skje med landet vårt. Og dette valget må bli snudd fordi vi vant Pennsylvania med mye, og vi vant alle disse vippestatene med mye, sa Trump til forsamlingen.

Han takket også alle som hadde møtt opp, og takket for Giulianis innsats. Han hyllet sin advokat som den beste ordføreren i New Yorks historie, men uttalte at det Giuliani gjør nå vil «være kronen på verket så langt».

TELEFON: Jenna Ellis, en av Trumps advokater, holder opp telefonen til en mikrofon, slik at Trump kan tale til forsamlingen som hadde møtt opp til høringen ved Wyndham Gettysburg Hotel. Foto: Samuel Corum / Getty Images / AFP / NTB
TELEFON: Jenna Ellis, en av Trumps advokater, holder opp telefonen til en mikrofon, slik at Trump kan tale til forsamlingen som hadde møtt opp til høringen ved Wyndham Gettysburg Hotel. Foto: Samuel Corum / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

- Endrer ingenting

Tirsdag ble det bekreftet at Joe Biden har vunnet valget i delstaten, til tross for Trump-leirens omfattende forsøk på å få resultatet underkjent.

Trumps telefontirade blir ikke godt tatt imot av Pennsylvanias statsadvokat, Josh Shapiro.

PENNSYLVANIA: Statsadvokat i delstaten, Josh Shapiro. Foto: Matt Rourke / AP / NTB
PENNSYLVANIA: Statsadvokat i delstaten, Josh Shapiro. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Vis mer

- Den sittende presidentens uttalelser i dag har ikke forankring i virkeligheten. Valget er over. Pennsylvania har bekreftet resultatet og erklært Joe Biden som vinner. Å lyve gjennom en mobiltelefon på en falsk høring endrer ingenting, skriver Shapiro på Twitter.

I forkant av høringen kom demokratenes leder i delstaten, Nancy Patton Mills, med en skarp uttalelse. Med tittelen «Trumps pinlige sirkus fortsetter i Gettysburg, denne gang med Harrisburg-republikanere» langet hun ut mot det som omtales som en «falsk» høring.

JULETRADISJON: Melania Trump mottak årets juletre utenfor Det hvite hus. Det har fått flere til å reagere på Twitter. Video: Det hvite hus. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- 2020-valget i Pennsylvania var det mest transparente og sikreste i historien, heter det i uttalelsen.

Hun slår fast at Biden vant fordi borgere i delstaten heller stemte på ham enn på Trump.

- Dette pinlige narrespillet fra Harrisburg-republikanere er en bjørnetjeneste for hele Pennsylvania. Dette tullet må ta slutt.

Giulianis comeback

President Donald Trumps tid i Det hvite hus er snart omme, selv om han ikke vil erkjenne det selv. Joe Biden har blitt utropt som valgvinner og har fått formell beskjed om at overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen kan begynne.

Likevel holder Trump fast ved at han er den rettmessige vinneren av valget, til tross for at årets presidentvalg har blitt omtalt som det sikreste noensinne. En juridisk krig i form av søksmål mot vippestater ble satt i gang, uten at det har ført noen vei for Trump-leiren.

Så gjorde Rudy Giuliani, Trumps personlige advokat, et uventet comeback. For første gang på årevis ville han stille opp i en føderal rettssal for å prosedere. Giuliani meldte seg etter at to advokater for Trumps gjenvalgskampanjen trakk seg fra et søksmål i Pennsylvania.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Giuliani møtte opp i retten, men ble ifølge Politico latterliggjort for å være dårlig forberedt og for å ikke være kjent med grunnleggende, juridiske standarder som gjaldt i saken. Han glemte til og med dommerens navn.

Giuliani var ute etter at millioner av stemmer skulle ugyldiggjøres i håp om at Biden skulle miste seieren og 20 svært viktige valgmenn.

- Man forventer at når man søker et så oppsiktsvekkende utfall, vil en saksøker komme formidabelt bevæpnet med gode juridiske argumenter og faktiske bevis for omfattende korrupsjon. Det har ikke skjedd, sa dommer Matthew Brann.

Søksmålet fra Trump-kampanjen ble forkastet og tirsdag ble valgresultatet, og dermed Bidens seier, bekreftet i delstaten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer