Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps pressesjef anklaget pressen for løgn. Men faktasjekken viser at han tar feil

- Noen i media valgte å spre feilaktig informasjon, hevdet Sean Spicer.

ANGREP PRESSEN: Sean Spicer anklaget pressen for løgn under sin første pressebrief i Det hvite hus. Foto: Olivier Douliery / Pool / NTB scanpix
ANGREP PRESSEN: Sean Spicer anklaget pressen for løgn under sin første pressebrief i Det hvite hus. Foto: Olivier Douliery / Pool / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dag én etter at Donald Trump tiltrådte som USAs 45.president viste at forholdet mellom Trump og hans administrasjon og pressen, neppe blir det beste.

Fyrte løs

Donald Trump fyrte løs mot pressen under et møte med CIA, der han gikk ut mot pressens rapporter om hvor mange som var tilstede under innsettelsen.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer

- Det så ut som halvannen million mennesker, det spiller ingen rolle hvor mange det var. Så viser mediene en tom plass, og det er en løgn. Vi tok dem, og vi tok dem på en praktfull måte.

Det samme budskapet hadde Det hvite hus' nytilsatte pressesjef Sean Spicer, da han holdt sin første pressebrief.

Det var ventet at det skulle bli en relativt gemyttelig seanse, men en bestemt Spicer gjentok i stedet budskapet Trump hadde framført et par timer i forveien.

- I går, da nasjonen og verden så på den fredelige maktoverføringen, og presidenten sa at makten nå ble overført fra Washington til folket, så valgte noen i media å spre feilaktig informasjon, sa Spicer.

Han siktet først og fremst til saker som omhandlet hvor mange som var på innsettelsesseremonien.

- Det er det største publikummet som noen gang har overvært en innsettelse, punktum. Både her i Washington og verden rundt. Disse forsøkene på å bremse entusiasmen for innsettelsen er skammelige og feilaktige, sa Spicer.

Faktasjekk

Flere medier, deriblant Washington Post og CNN, har pekt på flere faktiske feil i påstandene Spicer kom med.

Spicer hevdet at flere personer brukte metroen i Washington for å komme til Trumps innsettelse enn til Obamas innsettelse i 2013.

Ifølge Washington Post stemmer ikke dette. Tall fra metroen i Washington viser at 570 557 personer kjørte metroen fra fire på morgenen til midnatt.

Under Obamas innsettelse i 2009 var det samme tallet 1,1 millioner og i 2013 var det 782.000.

Det finnes forøvrig ingen offisiell telling av antall tilskuere på presidentinnsettelser, noe Spicer også påpekte.

Beregninger fra analyseselskapet Nielsen viser at rundt 31 millioner så TV-dekningen av president Donald Trumps innsettelsesseremoni fredag, skriver NTB.

Antallet seere slår de 20,6 millioner som så Barack Obamas andre innsettelsesseremoni i 2013, men ifølge AP er en presidents andre seremoni ofte mindre sett enn den første. Obamas første i 2009 tiltrakk seg 37,8 millioner seere.

Matter for å beskytte gresset

Spicer adresserte også bildene, som gikk sin seiersgang på nettet, og som viste hvor mange som var til stede under Trumps innsettelsesseremoni, sammenliknet med på Barack Obamas.

- Dette er første gang i historien at det har blitt lagt ut matter på bakken for å beskytte gresset på «the Mall», sa Spicer, og hevdet at det «hadde den effekten at det framhevet områder det det ikke stod folk, mens gresset har eliminert denne visuelle effekten tidligere år».

Men ifølge CNN er også dette feil. Det ble brukt matter for å beskytte gresset også da Obama ble innsatt i 2013.

TILSKUERE: Disse to bildene viser publikumsmengden like før kl.12 under Obamas innsettelse i 2009 (øverst) og Trumps innsettelse i år.  Foto: AP Photo / NTB scanpix
TILSKUERE: Disse to bildene viser publikumsmengden like før kl.12 under Obamas innsettelse i 2009 (øverst) og Trumps innsettelse i år.  Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Dette var også første gang at gjerder og metalldetektorer ble brukt så langt bak på området, noe som hindret hundretusener av mennesker fra å kunne få tilgang til området så raskt som de kunne ved tidligere innsettelser, sa Spicer.

Men Secret Service sier at det ikke ble brukt metalldetektorer under innsettelsen på fredag, men sikkerhetsområdet, det inngjerdede området, var utvidet i år.

I tillegg påstod Spicer at bildeutsnittene i media bevisst var valgt med mål om å få det til å se ut som det var færre folk tilstede.

Spicer gikk også i rette med Time for å ha skrevet at Trump hadde tatt en byste av Martin Luther King jr ut av Det ovale kontor.

Dette stemte ikke, og Zeke Miller, som stod bak saken, rettet og beklaget da han ble gjort oppmerksom på at det ikke stemte.

Måpende journalister

Spicers pressebrief fikk selv garvede journalister, med lang erfaring fra Det hvite hus, til å måpe.

- Kjeven traff bakken, skrever New York Times Glenn Thrush.

- Jeg har gått tom for adjektiver, skrev NBCs Chuck Todd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling