PRESIDENT: Donald J. Trump rekker kritikk mot San Juans ordfører, og får kritikk tilbake. Politico skriver at hans opptreden kan gi ham ripe i lakken, som George W. Bush fikk i 2005.
PRESIDENT: Donald J. Trump rekker kritikk mot San Juans ordfører, og får kritikk tilbake. Politico skriver at hans opptreden kan gi ham ripe i lakken, som George W. Bush fikk i 2005.Vis mer

Trumps Puerto Rico-kritikk kan gi ham ripe i lakken

Store deler av Puerto Rico er fortsatt uten strøm - 11 dager etter Marias herjinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump beskylder ordføreren i orkanherjede San Juan for dårlig lederskap og sier folk på Puerto Rico «vil ha alt gjort for seg».

Presidentens kritikk og treige beslutninger kan gi presidenten en ripe i lakken.

Rykte og renommé

KRITIKK: Donald Trumps regjering har fått skarp kritikk for treg nødhjelp til øya. Da Carmen Yulin Cruz, ordfører i hovedstaden San Juan, luftet sin frustrasjon, svarte Trump umiddelbart. Video: CNN Vis mer

Det amerikanske nettstedet Politico skriver at å kritisere ordføreren i San Juan kan være en risikabel kamp å ta, og viser til George W. Bush som fikk kritikk for å være treig med å levere nødhjelp etter orkanen Katarina i 2005, og at han viste liten interesse for ødeleggelsene i New Orleans som uværet førte til.

Politico skriver at ekspresidenten fikk så mye kritikk at han mistet tillit hos det amerikanske folket som han aldri fikk tilbake.

Nettstedet skriver at politikere kritiserer Trump for hvordan han har håndtert hendelsen. Blant annet sier demokraten Bennie Thompson at det er avskyelig hvordan presidenten har håndtert hendelsen.

Kritikk

Store deler av Puerto Rico er uten strøm og mange har verken mat eller vann. Søndag er det 11 dager etter orkanen Maria traff land.

Ordføreren luftet sin frustrasjon etter Trumps kritikk fredag.

- Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for en liten øy, sa hun.

Etter ordfører Carmen Yulin Cruz kritikk mot Trump, fikk hun en ny skyllebøtte tilbake på Twitter lørdag.

- Ordføreren i San Juan, som var veldig smigrende for noen dager siden, har nå blitt fortalt av Demokratene at hun må være ekkel mot Trump, skriver presidenten, og fortsatter:

- Dårlige lederevner hos ordføreren i San Juan og andre på Puerto Rico, som ikke klarer å få arbeiderne sine til å hjelpe. De vil ha alt gjort for seg når dette burde være en innsats fra fellesskapet. 10.000 føderale arbeidere på øya gjør en fantastisk jobb.

Det hvite hus mener at de har handlet riktig, og Trump skriver på Twitter lørdag kveld at de gjør en god jobb, men det er noe som så kalte falske medier ikke skriver om.

- Vi betaler skatt

Trumps kritikk mot ordføreren får innbyggerne til å reagere.

- Det er utrolig at han kan si at innbyggere i Puerto Rico forventer at alt skal bli gjort for dem, sier Griselmarie Alemar til CNN.

- Vi er amerikanske borgere. Vi betaler skatt. Vi er i militæret, sier Alemar til kanalen.

Innbyggerne på Puerto Rico er amerikanske statsborgere, men øya regnes ikke som en egen delstat og de er dermed ikke representert i Kongressen.

- Hvis han ikke er her, bør han ikke kritisere samfunnets innsats, sier Renee Acosta fra hovedstaden San Juan.

ØDELEGGELSER: Store deler av øya er uten strøm. Øya, som har 3,4 millioner innbyggere, er avhengig av nødhjelp for at innbyggerne skal klare å overleve. Foto: AP / NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Store deler av øya er uten strøm. Øya, som har 3,4 millioner innbyggere, er avhengig av nødhjelp for at innbyggerne skal klare å overleve. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Situasjonen bedrer seg

Store deler av San Juan er fortsatt uten strøm, vannforsyning og mobilnett over en uke etter at orkanen rammet. I rapporter fra flere byer rundt omkring på øya fortelles det at verken føderal eller lokal hjelp er kommet fram, og desperate innbyggerne forteller at journalistene er de første utenfra som kommer.

Situasjonen bedrer seg imidlertid langsomt, telenettet er nå oppe for rundt 30 prosent av øya, og flere supermarkeder holder åpent, i alle fall i noen timer om dagen. 10.000 soldater fra det amerikanske forsvaret er satt inn i hjelpearbeidet, og flere marinefartøy er sendt til øya.

(Dagbladet/NTB)