TYRKIA: Trumps rådgiver sier at Fethullah Gülen ikke kan forevente USA som et trygt tilfluktssted når Donald J. Trump overtar som president. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
TYRKIA: Trumps rådgiver sier at Fethullah Gülen ikke kan forevente USA som et trygt tilfluktssted når Donald J. Trump overtar som president. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer

Tyrkia

Trumps rådgiver: - Vi bør ikke tilby Gülen tilfluktssted

Michael Flynn mener forholdet til Tyrkia er viktigere enn å gi Fethullah Gülen videre eksil. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps rådgiver Michael Flynn, lover ikke at Fethullah Gülen vil gå en trygg framtid i møte når førstnevnte overtar makten i USA på nyåret.

I et intervju med den tyrkiske storavisa Hürriyet, sier Michael Flynn at Gülen kan måtte flytte fra Pennsylvania, der han lever i selvpålagt eksil.

- Han er en bedrager

- Kreftene i radikal islam henter ideologien sin fra radikale geistlige som Gülen, som er en bedrager. Vi bør ikke tilby ham et tilfluktssted, sier Flynn, som er tidligere generalløytnant og tidligere sjef for den militære etterretningen.

MØTtES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus. Video: CNN Vis mer Vis mer

Etter kuppforsøket i Tyrkia 15. juli ga Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, Gülen og hans bevegelse skylden.

I august i år ble det kjent at presidenten utstedte arrestordre på Gülen.

Fethullah Gülen er en islamsk lærd som gikk i eksil i USA i 1999, og er i dag sett på som en av Erdogans største fiender.

- Vi må begynne å forstå at Tyrkia er avgjørende for amerikanske interesser. Tyrkia er virkelig vår sterkeste allierte mot IS i Syria og Irak, så vel som en kilde til stabilitet i regionen, sier Michael Flynn.

- Tyrkias bin Laden

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA har Flynn blant annet uttalt at Gülen er «Tyrkias Osama bin Laden».

- Vi trenger å se verden fra Tyrkias perspektiv, sier Flynn ifølge DPA.

I et intervju med Dagbladet i sommer fortalte Fethullah Gülen at han ikke forsto hvorfor Erdogan ga ham skylda.

GETTYSBURGTALEN: Donald Trump la fram sin plan for de første 100 dagene som president 22. oktober. Nå har han vunnet valget. Video: C-span Vis mer

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sa Gülen.

Han fortalte at han ikke redd for at USA vil utlevere ham til Tyrkia.

- Jeg er ikke redd for det. Jeg registrerer også at USA ikke tar Erdogans påstander på så stort alvor i sitt tilsvar til utleveringskravet, sa han til Dagbladet.