Trumps rådgiver forsvarer pressebriefen: - Han kom med alternative fakta

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter Sean Spicers første pressekonferanse. 

ALTERNATIVE FAKTA: Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien. Video: MEET THE PRESS-NBC NEWS'/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trumps pressesekretær Sean Spicer har måttet tåle mye kritikk etter at han i natt norsk tid holdt sin første pressebriefing etter presidentinnsettelsen.

Spicer brukte fem minutter på å forklare hvorfor pressen tok feil om hvor mange som deltok på innsettelsesseremonien.

Feil om publikumstall

- Det er det største publikumet som noen gang har overvært en innsettelse, punktum. Både her i Washington og verden rundt. Disse forsøkene på å bremse entusiasmen for innsettelsen er skammelige og feilaktige, sa Spicer.

Flere medier, deriblant Washington Post og CNN, har pekt på flere faktiske feil i påstandene Spicer kom med i natt.

Spicer hevdet at flere personer brukte metroen i Washington for å komme til Trumps innsettelse enn til Obamas innsettelse i 2013.

Ifølge Washington Post stemmer ikke dette. Tall fra metroen i Washington viser at 570 557 personer kjørte metroen fra fire på morgenen til midnatt.

Under Obamas innsettelse i 2009 var det samme tallet 1,1 millioner og i 2013 var det 782 000.

Det finnes forøvrig ikke offisielle tall på antall tilskuere under presidentinnsettelser, noe Spicer også påpekte.

RASER: Under Trumps pressesekretær, Sean Spicers, første pressekonferanse, raser han mot amerikanske mediers dekning av innsettelsen av Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Feil om gressmatter

Spicer adresserte også bildene, som gikk sin seiersgang på nettet, og som viste hvor mange som var til stede under Trumps innsettelsesseremoni, sammenliknet med på Barack Obamas.

- Dette er første gang i historien at det har blitt lagt ut matter på bakken for å beskytte gresset på «the Mall», sa Spicer, og hevdet at det «hadde den effekten at det framhevet områder det det ikke stod folk, mens gresset har eliminert denne visuelle effekten tidligere år».

Men ifølge CNN er også dette feil. Det ble brukt matter for å beskytte gresset også da Obama ble innsatt i 2013.

- Dette var også første gang at gjerder og metalldetektorer ble brukt så langt bak på området, noe som hindret hundretusener av mennesker fra å kunne få tilgang til området så raskt som de kunne ved tidligere innsettelser, sa Spicer.

Men Secret Service sier at det ikke ble brukt metalldetektorer under innsettelsen på fredag, men at sikkerhetsområdet, det inngjerdede området, var utvidet i år.

Sean Spicer anklaget dermed mediene for å komme med uriktige påstander, mens han selv gjorde akkurat det samme.

Donald Trumps rådgiver, Kellyanne Conway, mener imidlertid at Spicer ikke kom med falske påstander, men at han lanserte det hun kaller for «alternative fakta».

I et intervju med NBC tok hun Spicer i forsvar, og mente at reporteren overdramatiserte da han spurte hvorfor Spicer løy.

- Alternative fakta

- Hvorfor sendte presidenten pressesekretæren, som ikke bare er talsmann for Donald Trump, men til tider også for hele det amerikanske folk, hvorfor plasserer man ham på podiet for aller første gang for å ytre ting som det kan bevises at er løgn? Det er ingen stor sak, men første gang han møter offentligheten er det med løgn? spør NBCs programleder, Chuck Todd.

- Chuck, hvis vi skal fortsette å referere til pressesekretæren på en slik måte, tror jeg vi blir nødt til å redefinere forholdet vårt. Jeg vil ha et godt, åpent forhold til pressen, men se hva som skjedde da man snakket om løgn dagen før. Vi tillot pressen å komme inn i Det ovale rom for å se president Trump signere presidentordre. [...] Og hva er det som skjer nesten umiddelbart? Det blir fortalt løgner om at bysten av Martin Luther King Jr. er fjernet fra rommet. Det er ren løgn.

[...]

- Men det unnskylder ikke dette, og du svarte ikke på spørsmålet, svarer Todd.

- Jo, jeg svarte på spørsmålet ditt.

- Nei. Du svarte ikke på hvorfor presidenten ba pressesekretæren komme ut på podiet for første gang, og snakke usant. Hvorfor gjorde han det? Det undergraver troverdigheten til hele Det hvite hus' pressekontor.

- Nei, det gjør det ikke. Ikke overdramatiser det så mye, Chuck. Du sier det er løgn, men Sean Spicer, pressesekretæren kom med alternative fakta.

- Vent litt. Alternative fakta? Alternative fakta til de fem faktaene han kom med? [...] Alternative fakta er ikke fakta. Det er løgn, sier Todd.

Videre stiller Conway NBCs programleder spørsmål om hvorvidt han tror en rekke påstander er fakta eller ikke. Påstandene omhandlet blant annet hvor mange som skal være uten helseforsikring i landet, og hvorvidt det kvinnene fortalte under demonstrasjonen i går var sant.

- Dette er faktaene som jeg vil at pressen skal dekke. Dette er hvorfor jeg er i Det hvite hus, for å forandre forferdelige tall som dette, avslutter hun oppramsingen.

- Jeg skjønner det, men det var ikke det gårsdagen handlet om.

- Jo, det var det, svarer Conway.

- Så du svarte ikke på spørsmålet.

- Det er det presidentskapet kommer til å handle om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer