Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps rådgiver sier opp etter toll-krangel

President Donald Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn har sagt opp.

SIER OPP: Gary Cohn blir med det den siste i en stadig lengre rekke profilerte rådgivere som forlater Det hvite hus. Bildet er fra en annen anledning. FOTO: NTB Scanpix / AFP
SIER OPP: Gary Cohn blir med det den siste i en stadig lengre rekke profilerte rådgivere som forlater Det hvite hus. Bildet er fra en annen anledning. FOTO: NTB Scanpix / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cohn forlater sin stilling som rådgiver for presidenten, trolig som følge av hans uenighet med president Donald Trump om de nye tollreglene.

Rådgiveren har siden Trump kom med tollforslaget, sagt at han er imot det. Tollforslaget innebærer å innføre toll på stål og aluminium. Forslaget har blant annet fått USAs handelspartnere - inkludert Norge og EU - til å reagere.

- Det har vært en ære å tjene landet mitt og jobbe for å fremme økonomisk politikk som er fordelaktig for det amerikanske folket, særlig den historiske skattereformen. Jeg takker presidenten som har gitt meg denne muligheten, sier han i en uttalelse, skriver Politico.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Nettstedet har snakket med en tjenestemann i Trump-administrasjonen. Han sier at Cohn avskjed ikke kom som noen overraskelse, fordi han visste at det kom til å skje på et tidspunkt. Ifølge mannen kom det likevel fortere enn forventet.

Det hvite hus opplyser at Cohn har sin siste arbeidsdag i løpet av de neste ukene skriver CNN.

Innkalte til møte

Tirsdag skrev Bloomberg at Cohn hadde innkalt en rekke toppledere i amerikanske selskaper som er avhengige av stål og aluminium, til et møte med Trump torsdag. Det gjør han i et forsøk å hindre presidenten i å gjennomføre det omstridte tollforslaget. Rådgiveren hadde invitert representanter for bryggerier, bilprodusenter og oljeindustrien.

Om møtet fortsatt vil finne sted nå som han har sagt opp jobben, er foreløpig ikke kjent.

Cohns initiativ kommer like etter at Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tok avstand fra Trumps tollbeslutning.

- Vi er ekstremt bekymret over konsekvensene av en handelskrig, og vi oppfordrer Det hvite hus til ikke å gå videre med denne planen, het det i en uttalelse fra Ryan mandag.

Frykter handelskrig

Det var torsdag president Donald Trump kunngjorde at han vil innføre 25 prosent toll på import av stål og ti prosent toll på aluminium for å beskytte amerikansk industri.

Eksperter på feltet frykter at innføring av toll vil føre til handelskrig mellom USA og Europa - og at dersom én nasjon stenger sitt marked, kan også andre land gjøre det samme.

Bilprodusenten Toyota har allerede varslet at framtidas biler kommer til å bli dyrere dersom det blir innført toll.

- Liker konflikt

Gary Cohn blir den siste i en stadig lengre rekke profilerte rådgivere som forlater Det hvite hus.

Tirsdag ble presidenten møtt med kritikk om at han sliter med å fylle posisjonene i Det hvite hus, noe han selv mener ikke er tilfelle. Bare det siste året har seks kommunikasjonsrådgivere ansatt hos presidenten enten fått sparken eller sluttet. Forrige uke ble det kjent at han må finne en ny - igjen.

- Mange, mange folk vil ha hver eneste jobb. Alle vil jobbe i Det hvite hus. Og ikke bare for at det ser bra ut på CV-en, men det er et flott sted å jobbe, sa han på en pressekonferanse med den svenske statsministeren Stefan Löfven, skriver Politico.

Men han erkjente at han ikke er lett som sjef og at han liker å se sine ansatte krangle om politikk:

- Jeg liker konflikt, skriver nyhetsbyrået AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!