TALE: Donald Trump holdt tale i Michigan i natt - og den republikanske presidentkandidaten snakket blant annet om ulovlig innvandring og skepsis til Kina. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP
TALE: Donald Trump holdt tale i Michigan i natt - og den republikanske presidentkandidaten snakket blant annet om ulovlig innvandring og skepsis til Kina. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFPVis mer

Trumps seks ord fikk hele salen til å bryte ut i applaus

- We have to build a wall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump (69) holdt i natt norsk tid sin første tale etter den mye omtalte debatten til de republikanske presidentkandidatene i forrige uke.

Trump talte foran rundt 2 800 personer i Birch Run Expo Center i Michigan. Republikaneren snakket blant annet om Kina som devaluerer landets valuta yuan, sine motkandidater og det amerikanske forsvaret.

Men det var seks ord om ulovlig innvandring fra Mexico som møtte størst applaus fra salen:

- We have to build a wall, sa Trump.

Eller fritt oversatt:

- Vi må bygge en mur.

Trampeklapp Han siktet til den sørlige grensa til naboen Mexico og fortalte en historie om drap utført av ulovlige innvandrere.

- Andre land sender folk hit som de ikke ønsker å ha selv. De vil ikke ha dem i egne fengsler. Vi må bygge en mur... sa Trump, før han tok en 20 sekunders pause mens publikum reiste seg og klappet.

- Muren skal være stor og kraftfull. Jeg er selvsagt for innvandring. Men det skal være lovlig, fortsatte Trump.

Den berømte finansmannen snakket også om sine egne, solide tall på meningsmålingene.

KANDIDAT: Republikanernes presidentkandidat Jeb Bush. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
KANDIDAT: Republikanernes presidentkandidat Jeb Bush. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

- Jeg tror virkelig jeg kan vinne valget. Jeg elsker folk. Jeg elsker dette landet. Vi skal gjøre det så sterkt sammen, sa Trump.

Refset Sanders 69-åringen kom også med et stikk til den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders. Trump mente Sanders «viste svakhet» da demonstranter fra en «Black Lives Matter»-protest nylig tok fra Sanders mikrofonen i Seattle.

- Tro meg, det kunne ikke skjedd med meg, sa Trump.

- Jeg ville aldri gitt fra meg mikrofonen. Jeg synes det var motbydelig. Det viste virkelig svakhet hvordan to unge kvinner tok fra ham mikrofonen. De stjal showet, sa Trump ifølge Washington Post rett for talen.

- Jeg synes synd på ham (Sanders), men det viste at han er svak, fortsatte Trump.

Selve presidentvalget avholdes i november 2016.

Bush kritisk Den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush valgte å kritisere blant annet president Barack Obama.

Han hevder at presidenten og Hillary Clinton må ta sin del av skylden for framveksten av IS, skriver NTB.

Bush mener økt amerikansk militærnærvær i Midtøsten må til for å stanse utviklingen, og han lover å øke støtten til de irakiske kurderne dersom han inntar Det hvite hus.

- I realiteten sprer en radikal versjon av islam seg som en pandemi i Midtøsten, gjennom hele Afrika, til deler av Asia og i Vesten, hvor det nå rekrutteres både i Europa og USA, sa Bush under en tale i California.

President Barack Obamas beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av Irak i 2011, dit de ble sendt av president George W. Bush i 2003, har bidratt til å gi islamistene friere spillerom, mener den tidligere presidentens bror Jeb.

Bush rettet også en anklagende pekefinger mot Hillary Clinton og hevder at politikken hun førte som utenriksminister bidro til at opprørsgruppen Den islamske staten (IS) nå har kunnet erobre store områder i Irak og Syria. Clinton kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat neste år.

En talsmann for Clinton, Jake Sullivan, avviser kritikken fra Bush og spør hvordan han akter å bekjempe IS dersom han blir president.

- Om han ønsker å sende flere amerikanske soldater til Irak for å kjempe mot IS på bakken der, så får han si det da, sier Sullivan.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram