FORVIRRING: En rekke av Donald Trumps nærmeste medarbeidere etterforskes for Russland-bindinger. Presidenten selv skal ifølge flere medier etterforskes for om han kan ha hindret Russland-etterforskningen ved å sparke FBI-sjef James Comey. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/NTB scanpix
FORVIRRING: En rekke av Donald Trumps nærmeste medarbeidere etterforskes for Russland-bindinger. Presidenten selv skal ifølge flere medier etterforskes for om han kan ha hindret Russland-etterforskningen ved å sparke FBI-sjef James Comey. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/NTB scanpixVis mer

Trumps sier selv han er under etterforskning. Advokaten hans nekter

Et medlem av president Donald Trumps juridiske team sier Trump ikke er under etterforskning, til tross for at presidenten selv har sagt det på Twitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Presidenten er ikke under etterforskning av spesialetterforskeren, sa advokat Jay Sekulows da han uttalte seg til TV-kanalen NBC søndag.

Han hevder Trumps melding på Twitter fredag handlet om en sak i Washington Post samme dag. Saken dreide seg om utvidelsen av granskningen av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget, skriver NTB.

ROSES: Trump innledet kabinettmøtet ved å la medlemmene introdusere seg selv. Det resulterte i en svært uvanlig scene, ifølge ekspertene. Video: CNN / AP Vis mer

- Nå etterforskes jeg av mannen som ba meg sparke FBI-sjefen, fordi jeg sparket FBI-sjefen! Heksejakt, tvitret Trump.

- Ikke etterforskning

Meldingen syntes å vise til visejustisminister Rod Rosenstein. Det skal ha vært Rosenstein som i et notat til Trump stilte spørsmål ved om James Comey var egnet som FBI-sjef.

Spesialetterforsker Robert Mueller er den som har ansvaret for Russland-granskningen, men ingen har tidligere hevdet at det var Mueller som ba Trump sparke Comey.

- Trump er ikke og har ikke vært under etterforskning, sier Sekulow.

Trump fortsatte tvitringen tidlig søndag morgen, amerikansk tid. I to meldinger lagt ut før klokken 7 skriver Trump blant annet:

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

- Arbeidet for å GJØRE AMERIKA STERKT IGJEN går veldig bra, til tross for den distraherende heksejakten.

Amerikanske medier har gjengitt opplysninger fra medarbeidere i Det hvite hus der det sies at presidenten er svært sint på grunn av etterforskningen, og roper til TV-en når saken omtales.

Flynn-møte

Det spesialetterforskeren Mueller skal etterforske, er om Donald Trump gjorde noe ulovlig da han ba daværende FBI-sjef James Comey om å stanse deler av den såkalte Russland-etterforskningen, ifølge The Washington Post.

Det Trump ønsket var at FBI skulle slutte å etterforske Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver. Det forklarte James Comey selv, som fikk sparken i mai, til senatets etterretningskomité i forrige uke.

FBI etterforsket Flynn som et ledd i sin bredere etterforskning av Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget. Flynn fikk nemlig sparken for å ha forklart seg uriktig om samtaler han hadde hatt med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

Tidligere FBI-direktør

INTERVJU: Eric Trump mener demokrater ikke er ekte mennesker for ham. Det sier at i et intervju med Sean Hannity. Video: CNN Vis mer

Bare dager etter at Trump sparket James Comey, utnevnte det amerikanske justisdepartementet Robert Mueller til stillingen som spesialetterforsker.

Mueller skal etterforske det samme som FBI: Om Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget, gjennom blant annet hackerangrep, for å vippe valget i Trumps favør. Mueller skal også få rede på om noen i Trump-organisasjonen koordinerte innsatsen med russerne.

Mueller var FBI-direktør i perioden før Comey, og nyter stor respekt hos både republikanere og demokrater. I jobben som spesialetterforsker får han vide fullmakter og svarer til ytterst få personer.

Skal ha begynt etter avsettelsen

Etterforskningen skal, ifølge Washington Post, ha begynt etter at James Comey fikk sparken 9. mai.

Den forhenværende FBI-sjefen hevdet under forrige ukes høring i senatets etterretningskomité at han fikk sparken som følge av Russland-etterforskningen.