Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps sikkerhetsrådgiver om USAs forhold til NATO: - Er hardt mot våre allierte, men er gjort med kjærlighet

Sikkerhetsrådgiver McMaster om Trumps NATO-møte, Russland og klima-exiten.

RÅDGIVER: Donald Trumps (t.h.) rådgiver Herbert Raymond McMaster mener det var for det amerikanske folks beste å melde USA ut av Paris-avtalen. Han forteller også på en konferanse at USA ser på hvilke militære alternativer de har overfor Nord-Korea-konflikten. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RÅDGIVER: Donald Trumps (t.h.) rådgiver Herbert Raymond McMaster mener det var for det amerikanske folks beste å melde USA ut av Paris-avtalen. Han forteller også på en konferanse at USA ser på hvilke militære alternativer de har overfor Nord-Korea-konflikten. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Presidenten er hard mot våre allierte, men det er gjort med kjærlighet.

Det sa sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster på en konferanse i regi av Senter for amerikansk sikkerhet og Washington Post onsdag.

På dagsorden sto USAs sikkerhets- og utenrikspolitikk, og blant temaene var NATO.

Styrket allianse

McMaster sa under konferansen at han mener Donald Trump har i løpet av sitt fem måneders lange presidentskap styrket USAs forhold til NATO - og NATO-alliansen - med kjærlighet, skriver Washington Post.

Da Donald Trump var i Brussel i mai på sin første utenlandsreise som president, fikk han blant annet kritikk for å ikke å nevne artikkel fem (en for alle, alle for en) i talen sin. Ingen andre amerikanske presidenter har gjort det tidligere.

McMaster avfeide kritikken under konferansen.

- Presidenten er forpliktet til traktaten. Det har aldri vært noen tvil i presidentens sinn, i noens sinn, i våre alliertes sinn, om forpliktelsen til artikkel fem, sa sikkerhetsrådgiveren og mente at NATO-alliansen blir sterkere av å dele det økonomiske ansvaret, skriver Washington Examiner.

Svekker Vesten

Russland er vanskelig å unngå å nevne i en konferanse om sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Etterforskningen om Russland var innblandet i det amerikanske valget i fjor, er i full gang. Ifølge etterforskningslederen håper de på å være ferdig innen året er omme, skriver Politico.

Sikkerhetsrådgiver McMaster snakket ærlig, ifølge Washington Post, om USAs forhold til Russland.

McMaster mente at det er et behov for å motvirke russisk innblanding i valg i Europa og USA. I starten av juni avviste Russlands president Vladimir Putin at tysk valg er truet av russisk hacking.

- Russland sår konspirasjonsteorier på nettet i forsøkt på å svekke vestlige demokratier, sa Trumps sikkerhetsrådgiver på konferansen onsdag.

Ser på militære alternativer

Ifølge CNN skal Donald Trump ha bedt om en ny vurdering av trusselsituasjonen i Nord-Korea. De skriver at Trump har bedt om å få presentert nye militære muligheter de har overfor landet. Ifølge CNNs kilder i det amerikanske militæret har Nord-Korea gjort betydelige framskritt i deres våpenproduksjon den siste tida.

Sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster bekreftet på konferansen onsdag at de forbereder mulige alternativ.

- Vi må forberede hvilke muligheter vi har, fordi presidenten har gjort det klart at han ikke aksepterer Nord-Koreas atomvåpen og en trussel som kan være rettet mot USA og den amerikanske befolkningen, sa McMaster, skriver CNN.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Ifølge CIA-direktør Mike Pompeo er Donald Trump svært engasjert situasjonen i Nord-Korea. I et intervju med MSNBC sier Pompeo at amerikanske myndigheter er bekymret for situasjonen og sier «noe må skje raskt».

Torsdag skal Donald Trump møte Sør-Koreas nye president Moon Jae-in, og da vil Nord-Korea stå på dagsorden.

PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer Vis mer

Klima-exit

Også andre tema ble bragt på bordet under konferansen arrangert av : Paris-avtalen.

I slutten av mai besluttet Donald Trump å melde USA ut av Paris-avtalen. Avtalen ble signert av alle verdens land i 2015 og anses som den største klimaavtalen i historien. «Skandale» og «til å riste på hodet av» mener klimaeksperter og politikere. Noe annet mener Trump-administrasjonen.

Sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster sier utmeldingen ikke dreier seg om at Trump ikke tror på klimaendringene, men at hensikten var «å få til en bedre avtale for det amerikanske folk og verden».

- Han har bedt oss om å framheve miljø - og klimapolitikken, sa McMaster, skriver Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!