Valget i USA

Trumps siste møte med velgerne:
- I morgen skal den amerikanske arbeiderklassen slå tilbake

Holdt tale i New Hampshire-byen Manchester i natt.

LOVTE SLUTT PÅ KORRUPSJON: Donald Trump gjentok i natt sitt budskap om å kvitte seg med det han kaller det korrupte Washington. Her mellom Mike Pence og Ivanka Trump. Foto: Charles Krupa/NTB Scanpix
LOVTE SLUTT PÅ KORRUPSJON: Donald Trump gjentok i natt sitt budskap om å kvitte seg med det han kaller det korrupte Washington. Her mellom Mike Pence og Ivanka Trump. Foto: Charles Krupa/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skal det avgjøres. Blir Hillary Clinton eller Donald Trump USAs neste president?

Sistnevnte var selvsikker da han talte i New Hampshire i natt - en stat der det nærmest er dødt løp mellom de to konkurrentene, ifølge RealClearPolitics.

- I morgen vil den amerikanske arbeiderklassen slå tilbake, sa Trump til publikummet sitt i Manchester.

- Folk trenger endring

Etter å ha blitt introdusert på scenen av sin visepresidentkandidat, Indiana-guvernør Mike Pence, og sin datter Ivanka, gjentok Trump mange av budskapene han tidligere har kommet med i valgkampen.

Blant dem var bildet av det politisk korrupte Washington.

- Folk trenger desperat endring. Kan dere tenke dere fire år med Hillary Clinton? I motsetning til henne, er min eneste interesse å tjenestegjøre for det amerikanske folket, sa Trump.

Lovte å sikre arbeidsplasser

Republikaneren omtalte sin motkandidat som den mest korrupte presidentkandidaten noensinne, og gikk som vanlig hardt ut mot pressen.

Videre la presidentkandidaten stor vekt på arbeidsmarkedet i USA. Trump lovte å hindre jobber i å forsvinne fra USA og New Hampshire.

- Hvis et selskap ønsker å dra herfra for så å selge varene på det amerikanske markedet, vil de møte veldig sterke grenser. De vil også måtte betale 30 prosent skatt, og vet dere hva? Jeg tror ikke de kommer til å dra herfra, sa Trump og ble møtt med jubel fra folkemassene.

RIGGET SYSTEM: Da Donald Trump stod på talerstolen for velgerne sine i Pennsylvania søndag ettermiddag fortalte han velgerne sine at Hillary Clinton blir beskyttet av et rigget system. Video: CNN Vis mer

Gjentok løftet om muren

Forretningsmannen sa at det første han kom til å gjøre som president, var å kvitte seg med «the Affordable Care Act» - en velferdsordning bedre kjent under navnet ObamaCare.

Trump lovte et billigere og bedre helsetilbud, samtidig som han også ønsket å fravriste demokratene maktposisjoner i USAs storbyer.

- I mange bykjerner har de hatt makta i flere tiår. Likevel har de ikke gjort noe. Hva har dere å tape, sa Trump og la vekt på USAs problemer med kriminalitet.

For å få has på disse, understreket Trump at han ville sikre USAs grenser, og ikke bare ved å gå etter smuglerne som opererer ved grensa til Mexico.

- Vi skal bygge en stor mur, uttalte politikeren og gjentok med det et av de mest markante budskapene han har hatt i valgkampen.

Clinton favoritt

Om Trump får anledning til å gjøre løftene sine til virkelighet, gjenstår å se.

Hillary Clinton har 90 prosent sjanse til å vinne presidentvalget i USA. Dette ifølge en ny beregning gjort av Ipsos på vegne av Reuters.

Det som kan vippe utfallet over i Trumps favør er velgeroppmøtet i statene Florida, Michigan, Nord-Carolina og Ohio, skriver nyhetsbyrået.

LEI AV TRUMPS VELGERE: Under et valgmøte i Florida gikk Hillary Clinton hardt ut mot Donald Trumps velgere og det de står for. Det er ikke første gangen. For noen måneder tilbake fikk hun massiv kritikk for å putte halvparten av tilhengerne hans i en «basket of deplorables». Video: CNN Vis mer

Avhengig av demografi

Han er også avhengig av i hvilken grad forskjellige befolkningsgrupper møter opp ved urnene.

Der Trump antas å få god støtte blant hvite velgere, står han langt svakere blant den latinske og afroamerikanske befolkningen, samt kvinner.

Statistikkguru Nate Silver har samlet meningsmålingene for oktober og sortert dem ut fra kjønn. Den viser at Clinton i gjennomsnitt leder med 15 prosentpoeng blant kvinner, mens Trump leder med 5 prosentpoeng blant menn.

- Det er likevel trygt å si at dersom Trump taper valget, er det fordi kvinner stemmer mot ham, skrev Nate Silver.