Donald Trump

Trumps siste olje

USAs påtroppende president, Joe Biden, har lovet kraftige omlegginger for å redde klimaet. USAs avtroppende president, Donald Trump, forsøker nå intenst å få startet kontroversiell oljeboring i sårbare, arktiske områder allerede før Biden tas i ed 20. januar neste år.

GOLF: USAs avtroppende president, Donald Trump, forsøker å stikke kjepper i hjula for den påtroppende Biden-adminstrasjonen. Søndag spilte han golft på sin egen golfbane i Virginia. Foto: REUTERS/Joshua Roberts TPX IMAGES OF THE DAY
GOLF: USAs avtroppende president, Donald Trump, forsøker å stikke kjepper i hjula for den påtroppende Biden-adminstrasjonen. Søndag spilte han golft på sin egen golfbane i Virginia. Foto: REUTERS/Joshua Roberts TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Biden vant presidentvalget i USA, men foreløpig nekter Trump fortsatt å erkjenne nederlaget. Han har nektet å dele informasjon med den innkommende administrasjonen på en rekke områder. Han har også foreløpig nektet Biden-administrasjonen tilgang på midler til å få til en overføring av makta. Tvert i mot ser Trump ut til å ville gjøre det hele så vanskelig som mulig.

Klimaskeptikeren Trump, som tidligere i presidentperioden trakk USA ut av den globale klimaavtalen fra Paris, tar nå også et siste kontroversielt grep for å få i gang oljeboring i sårbare arktiske områder før Biden overtar makta.

GIR INTERVJU: Barack Obama har gitt CBS et intervju etter valget og går hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer

Trump-administrasjonen ber olje- og gasselskaper om å velge steder hvor de ønsker å bore i Arctic National Wildlife Refuge, som er et viltreservat nord i Alaska. Det er et nytt steg i racet for å åpne den uberørte villmarka for oljeleting før Biden blir president, skriver Washington Post.

- Enda en boks

Dette har vært en stor symbolsak i USA gjennom tiår. Miljøforkjempere har presset finansinstitusjoner til ikke å støtte prosjektene. Og noen storbanker, som JP Morgan Chase og Goldman Sachs, har allerede varslet at de ikke vil gå inn i prosjekter i viltreservatet.

- Dette salget av tillatelser er enda en boks Trump-administrasjonen forsøker å krysse av for sine allierte i oljeindustrien før de forlater Det hvite hus i januar, sier administrerende direktør for Alaska Wilderness League, Adam Kolton, til Reuters.

Det hele skal etter planen offentliggjøres i morgen. Det vil være nok et forsøk fra Trump på å åpne offentlige landområder for skogbruk, gruvedrift og oljevirksomhet på en måte Biden er en klar motstander av.

Til sammen har Trump reversert 125 miljølover og -regler. Ytterligere 40 reverseringer er på vei.

Kongressen godkjente å åpne viltreservatet i Alaska for oljeboring da republikanerne hadde flertall i 2017. Området er hjem for mer enn 270 arter. Blant dem er titusenvis av reinsdyr, vannfugler, isbjørn og fjellrev.

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer

Siste spurt

Drøyt to måneder før Trump må forlate Det hvite hus har han nå startet en innspurt for å gå gjennomført omfattende kutt i klima- og miljørestriksjonene fra offentlige myndigheter. Blant annet ønsker de også å få åpnet store deler av et annet område - National Petroleum Reserve-Alaska - for boring. Samtidig vil Trump smalne inn definisjonen av hva som skal regnes som kritisk habitat for utrydningstruede dyrearter og når selskaper skal regnes som ansvarlige for å ta livet av trekkfugler.

Det amerikanske energidepartementet har også varslet at de kan komme til å redusere kravene til energieffektivitet i dusjhoder allerede før Biden blir innsatt som president, skriver Washington Post. Dette har vært en annen kampsak for Trump, og noe han har snakket offentlig om mange ganger.

Det er uklart hvor mange oljeselskaper som ønsker å sikre seg rettigheter til å bore i det kjente viltreservatet. Det er lite infrastruktur i området, og selskaper risikerer å bli møtt med massive protester.

Norsk analyse

En analyse fra det norske selskapet Rystad Energy mandag anslår at oljeselskaper vil være mindre villige til å bore i høyrisiko-områder i miljøsensitive områder både av økonomiske og miljømessige årsaker.

- Resultatet kan bli at det fulle petroleumspotensialet i områder som arktiske Alaska, Foz do Amazonas i Brasil og Barentshavet aldri blir åpnet, skriver selskapet.

- Et hvert selskap som tenker på å delta i denne korrupte prosessen bør vite at de vil måtte stå til rette for Gwich'in-folket og millioner av amerikanere som står sammen med oss. Vi har beskyttet dette stedet bestandig, sier administrerende direktør for Gwich'in-folkets styringskomité, Bernadette Demientieff, i en pressemelding.

- På overtid

Gwich'in er urfolk, som har reist med reinsdyrene i området i tusevis av år.

Visepresident for bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute, Frank Macchiarola, mener imidlertid mange folk i Alaska støtter oljeboringsplanene.

- Administrasjonen jobber med en stram tidslinje. Vårt syn er at Kongressen har avgjort. Produksjon i Arctic National Wildlife Refuge har vært planen lenge. Det er på overtid, og det er viktig for landets energisikkerhet, sier han til Washington Post.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer