Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps siste uttalelser fikk avisa til å trekke fram Hitler-referansen. Slaktes fra alle hold

- Jeg. Bryr. Meg. Ikke.

REFERANSE: Philadelphia Daily News sparer ikke på kruttet på dagens forside etter Donald Trumps siste uttalelser der han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Foto: NTB Scanpix / Faksimile: Philadelphia Daily News
REFERANSE: Philadelphia Daily News sparer ikke på kruttet på dagens forside etter Donald Trumps siste uttalelser der han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Foto: NTB Scanpix / Faksimile: Philadelphia Daily News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent i går kveld norsk tid ble det sluppet en pressemelding fra kampanjestaben til Donald Trump der det sto at han «vil nekte alle muslimer å komme inn i USA før representanter for landet vårt skjønner hva som foregår». Det skriver CNN.

Dette er det siste i en lang rekke kontroversielle utspill etter at han blant annet har foreslått overvåkning av alle landets moskeer, og en database der alle muslimer i USA skal registreres.

Dette har satt sinnene i kok og skapt kraftige reaksjoner hos mange - blant annet i administrasjonen til president Barack Obama som tar sterk avstand fra utspillet. Men det ser det bokstavelig talt ikke ut til at Trump bryr seg om.

- Kanskje ikke politisk korrekt I natt holdt han ifølge The Guardian en tale om bord på et hangarskip i South Carolina, og naturlig nok ble hans tidligere utspill tema.

- Jeg skrev noe i dag som var veldig framtredende, noe som var veldig viktig. Det var kanskje ikke politisk korrekt. Men. Jeg. Bryr. Meg. Ikke, nærmest hvisket Trump inn i mikrofonen til øredøvende jubel fra de frammøtte.

Han fortsatte med den samme knallharde retorikken, og sa at det er umulig for USA å vite om de som kommer til landet «elsker oss, hater oss eller vil bombe oss».

- Jeg har selv venner som er muslimer, og de er fine mennesker. Men de vet aet vi har et problem for det er noe som skjer. Vi kan ikke finne oss i det folkens. Vi kan ikke finne oss i det.

«The New Furor» Helt siden det ble klart at Trump ville stille som kandidat i presidentvalget, har han vært en yndling blant mediene.

Det har blitt skrevet spaltemeter etter spaltemeter, og i en verden hvor annonseplass koster penger er det klart at det er en stor del av hans strategi.

KRITIKK: Donald Trump får hard medfart etter sine siste uttalelser der han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Faksimile: Philadelphia Daily News
KRITIKK: Donald Trump får hard medfart etter sine siste uttalelser der han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Faksimile: Philadelphia Daily News Vis mer

Men der mange innledningsvis hoppet på Trump-toget på grunn av de forfriskende utspillene, begynner responsen fra pressen å bli krassere. Et godt eksempel er dagens Philadelphia Daily News.

Avisa har et bilde fra nattens møte i South Carolina der Trump gestikulerer med høyrearmen, og under står tittelen «The New Furor». Om ikke kandidatens gest var nok, er tittelen en klar referanse til Adolf Hitler - Føreren.

Tar avstand Administrasjonen til Obama går ikke like langt i sin kritikk av Trump, men en av presidentens sikkerhetsrådgivere reagerte på utspillet i natt.

- Det bryter med våre amerikanske verdier, og det virker mot sin hensikt sikkerhetsmessig. ISIL (IS) vil legge et rammeverk for en krig mellom USA og Islam. Dersom vi innfører religiøse tester på alle som kommer inn i landet, aksepterer vi dette rammeverket, sier Ben Rhodes ifølge CNN.

Heller ikke Trumps republikanske motstandere i nominasjonskampen virket veldig begeistret for forslaget. Guvernør Chris Christie slo hardt ned på utspillet i et radiointervju i natt.

- Dette er den typen ting folk sier når de ikke har noen erfaring, og de ikke vet hva de snakker om. Vi trenger ikke denne typen tiltak.

Også senator Lindsay Graham tok sterk avstand fra forslaget, og kom med en oppfordring til sine partifeller om å gjøre det samme.

- Alle bør gjøre det rette her. Alle bør fordømme uttalelsen fra Trump. For tolker og andre som risikerer livene sine for å hjelpe USA i utlandet, er dette i praksis en dødsdom, sier han.

Parodi Trump leder fortsatt på meningsmålingene, men mistet en rekke støttespillere etter sin parodi på New York Times-journalisten Serge Kovaleski.

- Denne stakkars fyren, du skulle ha sett ham! «Å, jeg vet ikke hva jeg sa. Jeg husker ikke!», siterte Donald Trump fra scenen, mens han ristet armen sin i et forsøk på å etterlikne en journalist med spasmer.

Kovaleski har arthrogryposis, en medfødt tilstand som medfører nedsatt funksjonsevne på grunn av bøyde og stive ledd. Selv hevder Trump at imitasjonen ikke hadde noe med Kovaleskis diagnose å gjøre.

- Jeg etterlignet bare det jeg trodde var en stressa reporter, som forsøkte å vri seg ut av en uttalelse han kom med for lenge siden. Jeg kunne ikke vite at Kovaleski er handikappet, for jeg vet ikke hvordan han ser ut. Om jeg hadde visst det, ville jeg definitivt ikke ha sagt noe om utseendet hans, skrev han kort tid etter i en uttalelse på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media