Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps skandale­kandidat mener USA sist var «stort» da slaveri var lov

Den erkekonservative senatorkandidaten Roy Moore drukner i overgrepsanklager, men leder etter Trump-støtte. Nå har det også kommet fram at han synes USA var bedre på en tid da slaveri var lovlig.

KAN VINNE: Den erkekonservative dommeren Roy Moore anklages for overgrep mot flere mindreårige jenter, men ligger godt an til å bli valgt til senator fra Alabama. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB scanpix
KAN VINNE: Den erkekonservative dommeren Roy Moore anklages for overgrep mot flere mindreårige jenter, men ligger godt an til å bli valgt til senator fra Alabama. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den evangelisk kristne overgrepsanklagede våpenforkjemperen, homomotstanderen og konspirasjonsteoretikeren Roy Moore (70) vant i september nominasjonskampen for å bli Republikanernes kandidat til Senatet for Alabama. Tirsdag kan han bli valgt inn i Kongressen.

Han er i hardt vær om dagen etter at flere kvinner har stått fram og anklaget ham for overgrep han skal ha begått mot dem mens de var mindreårige og han var i 30-åra. Moore har avvist alle anklagene som falske, og hevder selv at han er utsatt for en omfattende konspirasjon og svertekampanje fra sine politiske motstandere.

- Selv om vi hadde slaveri ...

Tilsynelatende mener Moore også at USA var en langt bedre nasjon på et tidspunkt da slaveri fortsatt var lovlig, skriver Newsweek.

For under et valgkampmøte tidligere i år svarte Kongresskandidaten følgende på et direkte spørsmål om når USA sist var «great»:

- Jeg synes det (USA) var stort da familien var forent - selv om vi hadde slaveri - så brydde folk seg om hverandre... Våre familier var sterke og nasjonen vår hadde en retning, sa han.

Personen som stilte spørsmålet var ifølge LA Times en av ytterst få svarte som deltok på møtet.

Moores uttalelser ble første gang omtalt i en artikkel i LA Times i september. Det oppsiktsvekkende utsagnet fikk imidlertid først nasjonal oppmerksomhet i USA torsdag, da advokaten Eric Columbus - som tidligere var tilknyttet Obama-administrasjonen - delte saken på Twitter.

Til sammen seks kvinner har anklaget ham for å ha gjort uønskede seksuelle framstøt mot dem og forsøkte å innlede forhold med dem.

Moore selv har sagt at «skitten politikk» er årsaken til overgrepsanklagene mot ham. Han har også hevdet at han ikke kjenner noen av disse kvinnene.

Han avviser også anklagene om at han på 70-tallet forsøkte å ha sex med den da 14 år gamle Leigh Corfman.

- Leder på målingene

På et tidligere tidspunkt så det ut som om skandalene ville bli for mye for den omstridte kandidaten. Blant annet har en rekke av Moores partifeller i kongressen gått ut og bedt ham om å trekke seg.

Alabama har - fortjent eller ufortjent - rykte på seg i USA som delstaten der «alt er bakvendt». I bakvendtland, der kan som kjent alt gå an, og for øyeblikket viser meningsmålingene at Moore ligger an til å vinne tirsdagens valg i delstaten.

Roy Moore har nektet å gi etter for kravene fra partitoppene i Washington om å trekke seg etter anklagene, og nå skal også Republikanerne i Kongressen ha innsett at de trolig vil få ham som kollega.

Støttes av Trump

Moores advokat, Phillip Jauregui, har stilt spørsmål ved flere av overgrepsanklagene.

- Jeg har aldri sett ham oppføre seg i det minste uanstendig mot noen kvinne, sa Jauregui i november.

Det samme gjør Kongress-kandidatens kone, Kayla Moore.

- Han er den mildeste og snilleste mannen jeg noen gang har møtt. Han er gudfryktig, og han er kjærlig, og alle i dette lokalsamfunnet vet det, sa hun da paret besøkte en frivillig brannstasjon i Alabama forrige måned.

Moore har også støtte fra president Donald Trump.

- At demokratene nekter å gi en eneste stemme til enorme skattekutt, er grunnen til at vi trenger at republikaneren Roy Moore vinner i Alabama, tvitret presidenten tidlig mandag morgen.

- Jeg tror at han kommer til å gjøre det svært bra. Vi ønsker ikke en liberal demokrat i Alabama, tro meg, fortsatte Trump.

Videre kalte han Moores motkandidat Doug Jones en nikkedokke for Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

Republikanernes nasjonalkomité overførte kort tid etter 1,4 millioner kroner til Moores valgkamp, i håp om at det skal bidra til å sikre seier over motkandidaten, demokraten Doug Jones, ifølge NTB.

Viste til guddommelig straff

Moores relative popularitet kommer på tross av at 70-åringen er en svært kontroversiell skikkelse i amerikansk politikk.

Han har også kommet med uttalelser om at homofili bør kriminaliseres og hyllet Russlands president, Vladimir Putin, for hans holdninger til homofili.

Tidligere i år viste han til bibelvers, for så å antyde at den 11. september-angrepene var straff fra gud, ifølge CNN.

To ganger er han blitt fjernet som høyesterettsjustitiarius i delstaten Alabama fordi han trosset føderale beslutninger, blant annet om å tillate homoekteskap.

De to suspensjonene kom henholdsvis fordi han nektet å tillate ekteskap mellom personer av samme kjønn, og fordi han nektet å fjerne et kristent monument fra rettsbygningen, skriver NTB.

Dersom Moore skulle lykkes med å vinne, vil han altså møte motstand fra partifeller som har bedt ham om å trekke seg.

NTB viser til flere sentrale partikilder, som tidligere har sagt at de fester lit til kvinnene som har anklaget Moore for overgrep, og enkelte har tatt til orde for å utvise ham fra Senatet dersom han blir valgt.

En slik utvisning er ingen enkel prosess. Etikk-komiteen i Senatet må først granske anklagene, og det vil ta år før de kommer med en anbefaling i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!