Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland-etterforskningen

Trumps «skitne spiller» tror Mueller puster ham i nakken

Roger Stone ber støttespillere om å hjelpe ham med å betale forsvarsutgifter.

FRYKTER SIKTELSE: Den berømte lobbyisten og Trump-rådgiveren, Roger Stone, frykter at han veldig snart blir siktet i Russland-etterforskningen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
FRYKTER SIKTELSE: Den berømte lobbyisten og Trump-rådgiveren, Roger Stone, frykter at han veldig snart blir siktet i Russland-etterforskningen. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I forrige uke ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, dømt for banksvindel og skatteunndragelse. Samtidig sa Trumps private fikser og advokat, Michael Cohen, seg skyldig i svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

Nå tror den flamboyante, republikanske strategen og Trump-støttespilleren Roger Stone at han selv er nestemann til å bli siktet av spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen.

- Etter meg

I en e-post The Guardian har fått tilgang til ber Stone, som selv gjerne omtaler seg som en «skitten spiller» («dirty trickster») i amerikansk politikk, støttespillere om å åpne lommebøkene. Mannen, som på 1980-tallet drev storstilt lobbyvirksomhet for brutale diktatorer sammen med Paul Manafort, frykter nemlig at en siktelse er nær forestående.

Så langt har Muellers etterforskning av hvorvidt Trump-leiren samarbeidet med Russland for å vinne presidentvalget i 2016 ført til at flere sentrale personer har erkjent straffskyld eller blitt dømt for alvorlige lovbrudd. Flere titalls personer er også siktet, og etterforskningen har avdekket mange titalls kontaktpunkter mellom Trump-leiren og Russland.

- Mueller kommer etter meg. Jeg er på lista hans, skriver Stone, som fortsatt nekter for at han har gjort noe galt.

Han mener han er et offer fordi han har jobbet som rådgiver for Trump gjennom flere tiår. I amerikansk offentlighet er han godt kjent som en slu og utspekulert bakspiller, som begynte karrieren for den skandaliserte presidenten Richard Nixon.

- Jeg tror Mueller kommer til å ta meg med en tullesiktelse for å få meg til å tie stille, eller for å få meg til å vitne mot presidenten, skriver Stone i en tekstmelding til The Guardian.

Avviser samtale

Stone har tidligere bekreftet at han utvekslet meldinger under valgkampen i 2016 med hackeren med aliaset «Guccifer 2.0». Mueller hevder at aliaset bare var en fasade for russisk etterretning da de stjal og lekket e-poster fra sentrale Demokrater under valgkampen i 2016. Stone hevdet også å ha hatt kontakt med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

I juni innrømmet også Stone å ha hatt et møte med en russer, som tilbød ham en drittpakke om Trumps motstander, Hillary Clinton.

I en video på Instagram mandag, omtalt av The Hill, forsøker Stone å komme anklager i forkjøpet. I videoen sier han at The New Yorker, Washington Post og New York Times jobber med en sak basert på anklager fra en anonym kilde.

- Noen har prøvd å spre en falsk nyhetshistorie, først hos New York Times, så Washington Post og nå hos Ronan Farrow og The New Yorker. Noen sier at de har overhørt en samtale hvor jeg i oktober 2016 fortalte Donald Trump nøyaktig hva Wikileaks-lekkasjene ville inneholde, og når de ville bli offentliggjort. Dette er kategorisk feil. Dette er essensen i «fake news». La hvem det måtte være som sprer denne falske historien, stå fram med navn. Men det vil de ikke fordi det er løgn, sier Stone.

Flere i kretsen rundt Stone har allerede måttet vitne for storjuryer. Dette omfatter blant annet Sam Nunberg. Han jobbet som rådgiver for Trump-kampanjen før han fikk sparken. Overfor MSNBC hevder han at Stone er en «kritisk brikke» i Muellers etterforskning.

- De går gjennom Rogers private finanser, og når Roger blir siktet, vil det være en bred siktelse for å medvirke til å bedra Amerika samt en haug med finanssiktelser, spår Nunberg, som tidligere omtalte Stone som «en mentor».

Hele Norges coronakart