Donald Trump:

Trumps «skjulte» hjelpere

Donald Trump skal ha hatt seks medsammensvorne i sitt forsøk på å få 2020-valget omgjort. Fem av dem er enkle å kjenne igjen, ifølge amerikanske medier - og norsk ekspert har en teori om hvem den sjette kan være.

Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump er tiltalt for forsøk på valgpåvirkning. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Tirsdag ble USAs tidligere president Donald Trump tiltalt på fire punkter som alle omhandler forsøk på å omgjøre resultatet av presidentvalget i 2020.

Tiltalen beskriver i inngående detalj hvordan Trump bevisst skal ha løyet og spredt feilinformasjon for å hindre Joe Biden i å innta Det hvite hus.

Og han skal ikke ha handlet alene: Tiltalen ramser opp seks ikke navngitte «medsammensvorne» som skal ha hjulpet den tidligere presidenten. Disse er ikke tiltalt.

- Vi har sett utrolig mange eksempler på personer som har gått fra å være Trump-skeptikere til å bli militante konvertitter. Det er alltid potensielt korrumperende å jobbe for en president, og spesielt Donald Trump, skriver Hilmar Mjelde, USA-ekspert og førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, i en e-post til Dagbladet.

The New York Times skriver imidlertid at mye av det man kan lese om de angivelig medsammensvorne i tiltalen sammenfaller med kjente episoder som involverer framtredende personer i kretsen rundt Trump.

Ifølge Politico, CNN og The Washington Post er det ingen tvil om identiteten til fem av de seks personene som pekes ut.

De slår alle fast at det dreier seg om:

1. Rudy Giuliani

Tiltalen beskriver «medsammensvoren nummer én» som «en advokat som var villig til å bevisst spre falske påstander», og som var villig til å ta i bruk sterkere virkemidler enn advokatene i Trumps kampanjeapparat.

Den tidligere New York-ordføreren var Trumps personlige advokat, og spilte en sentral rolle i Trumps forsøk på å få omgjort valgresultatet.

Giuliani gikk i bresjen for en rekke udokumenterte påstander om valgfusk - påstander han i private sammenhenger innrømmet at han ikke hadde grunnlag for, ifølge tiltalen.

Giulianis forsvarer Robert J. Costello vedgår at det tilsynelatende er Giuliani tiltalen sikter til.

Costello går hardt ut mot tiltalen, og omtaler den som «valgpåvirkning» og et angrep mot ytringsfriheten.

- Alle opplysninger om saken Giuliani har vært i besittelse av, underbygger at president Donald Trump handlet i god tro i løpet av de to månedene tiltalen omfatter, sier han i en uttalelse gjengitt av The New York Times.

PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat og tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat og tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer

2. John Eastman

«Medsammensvoren nummer to» er den konservative advokaten John Eastman, ifølge ovennevnte medier.

Eastman «utarbeidet og forsøkte å gjennomføre» en strategi med mål om å bruke visepresident Mike Pences formelle rolle i valgsertifiseringen for å hindre at resultatet ble godkjent, ifølge tiltalen.

Han skal også ha kommet med falske påstander om at Trump tapte i delstaten Georgia på grunn av ugyldige stemmer avgitt av mindreårige og personer som hadde fått stemmeretten inndratt fordi de er dømt for alvorlige forbrytelser, ifølge The Washington Post.

Eastmans advokat Charles Burnham sier i en uttalelse gjengitt av The Washington Post at tiltalen «baserer seg på villedende gjengivelser».

PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat John Eastman. Foto: Jae C. Hong / AP Photo / NTB
PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat John Eastman. Foto: Jae C. Hong / AP Photo / NTB Vis mer

3. Sidney Powell

«Medsammensvoren nummer tre» skal ifølge tiltalen ha kommet med «udokumenterte påstander om valgfusk» av en slik art at selv Trump skal ha vedgått at de «høres sinnssyke ut» i private sammenhenger.

Like fullt skal Trump offentlig ha støttet og framhevet det tiltalen omtaler som den medsammensvornes feilinformasjon.

Sidney Powell, tidligere føderal anklager, har blant annet fremmet udokumenterte påstander om at fremmede makter påvirket valget ved hjelp av dataangrep, og at Trump i realiteten vant med «millioner av stemmer», ifølge The New York Times.

Powell ble ilagt bøter for å ha fremmet søksmål med mål om å få ugyldiggjort valgresultatet i Michigan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat Sidney Powell. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat Sidney Powell. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer

4. Jeffrey Clark

Den fjerde medsammensvorne skal sammen med Trump ha forsøkt å få Justisdepartementet til å åpne uberettigede etterforskninger av påstått valgfusk.

Vedkommende skal også ha forsøkt å påvirke delstatsforsamlinger med bevisst feilaktige påstander om valgfusk. Det skal dreie seg om advokaten Jeffrey Clark.

Ifølge The Washington Post har ansatte i Justisdepartementet hevdet under ed at Clark - både på egne og Justisdepartementets vegne - tilbød å hjelpe Trump ved å fremme feilaktige påstander om valgfusk.

Politico skriver at Trump tilbød Clark jobben som fungerende justisminister tredje januar 2021. Trump skal imidlertid ha ombestemt seg etter trusler om masseoppsigelser i Justisdepartementet.

PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat Jeffrey Clark. Foto: Getty Images North America / AFP / NTB
PEKT UT SOM MEDSAMMENSVOREN: Advokat Jeffrey Clark. Foto: Getty Images North America / AFP / NTB Vis mer

5. Kenneth Chesebro

«Medsammensvoren nummer fem» beskrives i tiltalen som en advokat som bidro til å utvikle og gjennomføre en plan om å registrere falske valgmenn med mål om å hindre sertifiseringen av Joe Bidens valgseier.

Ifølge tiltalen ble ideen om å registrere falske valgmenn først framsatt i et notat skrevet av den femte medsammensvorne. Dette notatet ble ført i pennen av advokat Kenneth Chesebro, ifølge The New York Times.

Chesebro skal først ha luftet disse tankene for en bekjent som jobbet med Trumps kampanje i Wisconsin, før han koordinerte med Eastman, Giuliani og Trump-rådgiver Boris Epshteyn for å utvide planene til seks flere stater hvor Biden hadde tatt en knapp valgseier.

6. Ukjent medsammensvoren

Identiteten til «medsammensvoren nummer seks» er foreløpig ukjent. Vedkommende beskrives i tiltalen som «en politisk rådgiver som bisto i gjennomføringen av» strategien om falske valgmenn.

Konkret skal vedkommende ha sendt Giuliani en e-post og pekt på advokater i seks vippestater som angivelig ville kunne bistå.

Vedkommende skal ifølge tiltalen også ha hjulpet Giuliani med å finne telefonnumrene til flere amerikanske senatorer 6. januar 2021, i et forsøk på å utsette sertifiseringen av valgresultatet.

På spørsmål om han gjør seg noen tanker om hvem det man være snakk om, svarer USA-ekspert Hilmar Mjelde:

- Jenna Ellis? Det blir jo bare spekulasjon, men hun var jo sentral i Trumps lurvete advokatteam den gangen.

I en disiplinærhøring i Colorado i mars vedgikk Trump-advokaten å ha kommet med feilaktige påstander om valget, inkludert påstander om at Trump-kampanjen satt på bevis for at valget ble «stjålet».

Ellis vedtok en bot på 224 dollar, ifølge CNN.

I en uttalelse publisert på Trumps sosiale medieplattform Truth Social, signert «Trump-kampanjen», avvises tiltalen som et forsøk på å påvirke valget i 2024 - hvor Trump er kandidat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer