Bonn, Klimatoppmøte

Trumps smitteeffekt slo ikke til under Klimatoppmøtet

Paris-avtalen ruller videre uten Trump.

USA I BONN: En stor delegasjon fra USA var tilstede på Klimatoppmøtet i Bonn, for å vise at USA er mer enn Donald Trump. Blant dem skuespiller og tidligere guvernør i California, Arnold Schwarzenegger. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
USA I BONN: En stor delegasjon fra USA var tilstede på Klimatoppmøtet i Bonn, for å vise at USA er mer enn Donald Trump. Blant dem skuespiller og tidligere guvernør i California, Arnold Schwarzenegger. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

8. november i fjor bla Donald Trump valgt som president i USA. I Marokko satt ledere fra hele verden samlet i forhandlinger om utslipp av klimagasser under Klimatoppmøtet i Marrakech.

Trump hadde alt i valgkampen sagt at han ville trekke USA ut av Paris-avtalen. I juni i år gjorde han det klart at han sto fast på denne beslutningen.

Inntrykket etter at representanter fra de 175 landene som har underskrevet Paris-avtalen igjen har vært samlet til Klimatoppmøte, er likevel at Paris-avtalen klarer seg, også uten Trump.

- Mange har vært bekymret etter at president Donald Trump varslet at han ville trekke USA ut av Parisavtalen. Men det vi ser etter klimaforhandlingene i Bonn, er det har vært god fremgang. Forhandlingene har gått bra, og mye bedre enn mange hadde fryktet, sier klima og miljøminster Vidar Helgsen.

Ingen smitte

Den største bekymringen var om andre land ville gjøre som USA, og trekke seg fra avtalen.

- Det er ikke inntrykket, snarer tvert imot, sier Norges klima- og miljøminister Vidar Helgsen til Dagbladet.

Han mener det har preget møtet at USA ikke lenger har en lederrolle, men sier de ikke har vært fraværende i forhandlingene.

- Siden de fortsatt er en del av avtalen, har de deltatt og vært opptatt av spørsmål USA har vært opptatt av før, som gode troverdige rapporteringssystem og måling av utslipp, forteller den norske ministeren.

Kan ikke trekke seg

I tråd med Paris-avtalens regler kan ikke USA trekke seg ut før november 2020 - etter neste presidentvalg i USA.

Da har det vært et nytt presidentvalg i USA. USAs offisielle forhandlere gjør dette med viten om at de ikke kan levre noe på finansiering og utslippskutt, men de deltar aktivt i forhandlingene fordi de også kan se for seg at en ny president kanskje vil gjøre en snuoperasjon, sier Johanne Houge, klimarådgiver i Naturvernforbundet.

Da USAs utsending til klimakonferansen, Judith Garber, holdt sitt innlegg sa hun at Trump fastholder å trekke USA ut av avtalen med mindre avtalen blir reforhandlet slik at den blir mer akseptabel for USA. Hun sa likevel at USA vil fortsette å jobbe for å redusere CO2-utslipp.

Selv om presidenten vil trekke USA ut, har en rekke byer, delstater, selskaper og organisasjoner gjort det klart at de fortsatt vil etterleve USAs forpliktelser.

- Noe av det positive ved dette møtet, er at de har vist at det er stort engasjement fra amerikanske delstater som California, byer og sivilsamfunn. De har hatt et stort telt, og sier at de fortsatt er med på Paris-avtalen, og at USA er mer enn Donald Trump, sier seniorrådgiver i Bellona, Olav Øye.

Må øke ambisjonene

Målet for møtet var å diskutere hvordan en skal følge opp den internasjonale Paris-avtalen som 175 land har skrevet under.

- Det er et møte der man ikke skal konkludere med mange ting, men få alle ideene på bordet for hva som skal inn i regelboken for Paris-avtalen. Det har man fått til, forteller Houge.

De mest utfordrende punktene om hvordan avtalen skal følges opp, skal imidlertid først debatteres på neste års møte i Polen.

Det er nødvendig å øke ambisjonsnivået, om verden skal lykkes med å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, viser en rapport fra FNs miljøfond som ble publisert på møtet – noe også Helgesen påpekte i sin tale.

- Uten økte ambisjoner innen 2020 kan målene i Parisavtalen havne utenfor rekkevidde, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer