Donald Trump på G20-toppmøtet

Trumps soloshow: - Jeg kommer overens med alle

Fikk kritikk for autokrat-kos og Putin-flørt da han annonserte våpenhvile i handelskrigen med Kina og inviterte seg selv til Nord-Korea.

SE TV: Trump innledet pressekonferansen med å ta opp et nytt mulig møte med Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

Det var en Donald Trump i storform som stilte opp på sin første solo-pressekonferanse på fire måneder under G20-toppmøtet i Osaka i Japan lørdag morgen.

I over en time og ti minutter, snakket presidenten fritt og svarte på spørsmål om både Kina, Nord-Korea, Iran, demokratiske konkurrenter, Vladimir Putin og Saudi-Arabia.

Ved hans siste formelle pressekonferanse alene hadde nettopp forhandlingene i enerom med Kim-Jong un endt i fiasko uten noen avtale om atomnedrustning på den koreanske halvøya.

G20-MØTE: President Donald Trump sa han er åpen for en historisk avtale da han møtte Kinas president Xi Jinping. Xi på sin side sa at dialog er bedre enn konfrontasjon. Video: AP Vis mer

I dag var forutsetningene helt annerledes. Natt til lørdag satt han i lange samtaler med Kinas president Xi Jinping. De ble enige om å gjenoppta forhandlingene om en handelsavtale. Handelskrigen mellom landene har kostet selskaper i begge land milliarder, forstyrret globale vareleveranser og produksjon og ført til frykt i markedet.

HOLDT UT: I over en time og ti minutter snakket Trump utfyllende om en rekke internasjonale og hjemlige politiske saker. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
HOLDT UT: I over en time og ti minutter snakket Trump utfyllende om en rekke internasjonale og hjemlige politiske saker. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix Vis mer

I dag annonserte Trump at han ikke vil ilegge mer toll på kinesiske varer og at han vil tillate amerikanske selskaper å selge til den kinesiske telegiganten Huawei. Det kan bety framskritt i forholdet mellom de to landene.

- Vil møte Kim i Nord-Korea

Samtidig spesifiserte han også muligheten for et tredje møte med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Natt til lørdag tvitret nemlig presidenten:

«Hvis Kim av Nord-Korea ser dette, ønsker jeg å møte ham på grensa / den demilitariserte sonen bare for å ta ham i hånda og si hei (?)», skrev Trump.

- Jeg forstår at vi kanskje skal møte Kim. Jeg ville fortelle ham at vi er der, så får vi se, sier presidenten.

- Jeg skal kanskje eller kanskje ikke møte Kim Jong-un. Vi reiser til Sør-Korea og skal være det i halvannen dag, sier han.

- Vil du krysse grensa over til Nord-Korea hvis du møter ham? spør en journalist.

- Selvsagt. Det vil jeg ikke ha noen problemer med, sier Trump.

IRRITERT: Donald Trump lot seg irritere av tekniske problemer under demokratenes debatt natt til torsdag. Video: CNN Vis mer

- Benekter det totalt

I løpet av over en time og ti minutter lange pressekonferansen, fikk imidlertid Trumps spøkefulle tone med Vladimir Putin og trivelige omgang med autoritære ledere mye oppmerksomhet.

- Ikke bland dere inn i valget, sa Trump med et glis om munnen da han og Putin møttes fredag.

- Det virket ikke som du mente det da du sa «ikke bland dere i valgene våre», ble Trump konfrontert med i dag.

- Jeg sa det. Vi hadde en flott diskusjon. Jeg synes den var fantastisk. De vil gjøre handel med USA og har gode varer, land, olje og mineraler som vi liker. Jeg kan se for meg handel med Russland. Det kan bli fantastisk, sier presidenten.

- Vi snakket om innblanding. Du vet at han benekter det fullstendig. Hvor mange ganger kan du få noen til å benekte noen? spør presidenten.

- En forferdelig president

USAs tidligere demokratiske president, Jimmy Carter, kalte i går Trump en «illegitim» president på grunn av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016.

PUTIN-NYTT: I dag ble det kjent at USA og Russland innleder samtaler om atomvåpenkontroll. USA trakk seg fra ikkespredningsavtalen for atomvåpen tidligere i år. Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS
PUTIN-NYTT: I dag ble det kjent at USA og Russland innleder samtaler om atomvåpenkontroll. USA trakk seg fra ikkespredningsavtalen for atomvåpen tidligere i år. Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS Vis mer

Det falt ikke i god jord hos Trump.

- Jimmy Carter er en flott mann, men var en forferdelig president. Jeg vant ikke på grunn av noen andre enn meg selv. Jeg jobbet bedre, smartere og hardere enn Hillary Clinton.

- Jeg er overrasket over at han kom med det. Han har blitt behandlet som søppel i eget parti. Han er som deres glemte president, og jeg forstår hvorfor han ble det, sier Trump.

Kritikk for autokrat-kos

Presidenten ble konfrontert med at det så ut som at han tullet med Putin. Videre fikk han spørsmål om hvorfor han har så koselig omgang med diktatorer og autokrater. I går hyllet han blant annet Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som anklages for å stå bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

- Er du redd for å fornærme ham? spør en journalist.

- Nei, jeg er ikke redd for å fornærme folk. Det vet du. Jeg kommer overens med alle, bortsett fra dere. Jeg har et fantastisk forhold med president Xi, mange vil ikke ha det. Jeg kommer overens med president Putin og Mohammed fra Saudi-Arabia.

- Jeg kommer også overens med folk som blir oppfattet som veldig snille, sier presidenten.

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

- Veldig lei meg

På spørsmål om han konfronterte bin Salman med drapet, insisterte presidenten på at han ba kronprinsen om en oppdatering på saken.

- Jeg synes det er forferdelig. Hvis du ser på Saudi-Arabia har folk blitt tiltalt, og de har tatt det seriøst. Jeg er veldig lei meg for den hendelsen, men ser du det som skjer, rettsforfølges flere mennesker, sier Trump.

En rekke etterretningstjenester har konkludert med at saudiske spesialstyrker, trolig under direkte ordre fra bin Salman, står bak drapet. Regimet selv hevder at de 21 som er pågrepet av Saudi-Arabia handlet på egen hånd.