Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps sparking av FBI-sjefen sammenlignes med Richard Nixons «Saturday night massacre»

Donald Trump sparket FBI-sjefen. Nå trekkes det paralleller til Richard Nixons håndtering av Watergate-skandalen.

SAMMENLIGNES: Donald Trumps avgjørelse om å sparke FBI-direktør James Comey sammenlignes med Richard Nixons «Saturday Night Massacre», da spesialaktoren for Watergate-skandalen fikk sparken. Foto: NTB scanpix
SAMMENLIGNES: Donald Trumps avgjørelse om å sparke FBI-direktør James Comey sammenlignes med Richard Nixons «Saturday Night Massacre», da spesialaktoren for Watergate-skandalen fikk sparken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har ikke sett noe lignende siden 20. oktober 1973, da president Nixon sparket Archibald Cox, spesialaktor i Watergate-saken, sa CNNs rettsanalytiker Jeffrey Toobin i kjølvannet av at det ble kjent at Donald Trump tirsdag sparket FBI-sjef James Comey.

«Nixonian»

Flere demokrater hev seg umiddelbart på og trakk paralleller til Nixons behandling av spesialaktor Archibald Cox.

FBI-DIREKTØR SPARKET: CNNs kommentatorer synes det er helt latterlig at Trump begrunner oppsigelsen av FBI-direktør James Comey med hendelsene i forbindelse med etterforskningen av Hillary Clintons e-post-bruk. Video: CNN Vis mer

- Dette er «Nixonian», sier den demokratiske senatoren Bob Casey, med klar referanse til Watergate-skandalen, ifølge New York Times.

- Dette er som Nixon, sier senator Patrick Leahy, som kaller årsaken til oppsigelsen av James Comey «absurd», ifølge NTB.

- Ikke siden Watergate har vårt rettssystem blitt så truet og vår tillit til uavhengigheten og integriteten til det systemet blitt så rystet, sier Richard Blumenthal, demokratisk senator fra Conneticut.

20.oktober 1973 omtales i amerikansk politikk som «Saturday night massacre».

Men vi må tilbake til juni 1972 for å finne utgangspunktet for den dramatiske lørdagskvelden.

Watergate-skandalen

Hele saken begynte 17.juni 1972, da fem menn brøt seg inn i Det demokratiske partis hovedkvarter i Watergate-bygningen for å innstallere overvåkningssystemer, mikrofoner og avlyttingssystemer av telefoner.

Etterforskningen i etterkant ledet helt inn i president Richard Nixons administrasjon, og 25.mai 1973 fikk Archibald Cox jobben som spesialaktor for å se på hendelsene rundt innbruddet i Watergate-bygningen.

Det viste seg etterhvert at Richard Nixon hadde lydopptak av samtalene om Watergate-saken og han ble presset av Cox til å levere dem ut. Nixon nektet.

19.oktober 1973 foreslo Nixon et kompromiss, og ba sentor John C. Stennis høre gjennom og oppsummere innholdet i lydopptakene for Cox og hans medhjelpere. Cox avslo kompromissforslaget.

WATERGATE: Archibald Cox ble sparket som spesialaktor for Watergate-skandalen. Foto: AP Photo / John Duricka / NTB scanpix
WATERGATE: Archibald Cox ble sparket som spesialaktor for Watergate-skandalen. Foto: AP Photo / John Duricka / NTB scanpix Vis mer

«Saturday night massacre»

Dagen etter smalt det.

Først gikk Nixon til justisminister Elliot Richardson og ba ham sparke Cox. Det ville ikke Richardson, og han sa opp i protest.

Akkurat det samme skjedde da Nixon beordret vise-justisiminister William Ruckelshaus. Ruckelshaus nektet og sa opp.

Da beordret Nixon Robert Bork, som rykket opp som fungerende leder for justisdepartementet, til å si opp Cox. Først da fikk Cox sparken.

Og det er denne lørdagen, da Nixon sparket Cox og justisministeren og vise-justisministeren sa opp i protest, som blir omtalt som «Saturday Night Massacre».

En dag mange nå peker på for å vise til hvor historisk og urovekkende Trumps sparking av Comey er.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

- Dette er kanskje verre. sier rettsanalytiker Toobin.

- Dårlig parallell

Ikke alle mener at parallellen er like god. Timothy Naftaly, som var direktør for Richard Nixons presidetbibliotek, mener at det ikke er en direkte parallell, fordi Comey ikke var spesielt utpekt for å undersøke den påståtte koblingen mellom Donald Trumps valgkampanje og Russland, skriver New York Times.

- Med eller uten Comey vil FBI fortsette å undersøke 2016-kampanjen når det gjelder russisk intervensjon, sier Naftali og fortsetter:

- Dette er et nytt feilgrep. Med mindre justisminister Sessions kan bevise at Comey har gjort feil eller gjort seg skyldig i grov uaktsomhet, så vil tidspunktet for denne handlingen bidra til ytterligere mistanke om at president Trump dekker over noe.

Watergate-skandalen kuliminerte som kjente med at Richard Nixon måtte forlate presidentembetet.

Det er uansett mange, spesielt demokrater og kommentatorer i ledende amerikanske medier, som er bekymret for tidspunktet Trump sparket Comey på.

- Hvorfor skjeddet det i dag? Vi vet at Representantenes hus ser på Russlands involvering i valgkampen. Vi vet at Senatet etterforsker det. FBI ser på om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland, sa minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer under en pressekonferanse, før han stilte spørsmålet:

- Kom disse etterforskningene for nær presidenten?

- Hold etterforskningen unna Det hvite hus

Tidligere denne uken snakket tidligere justisminister Sally Yates om hvordan hun hadde advart Det hvite hus om Michael Flynn, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren som måtte gå av på grunn av en samtale med den russiske ambassadøren Sergej Kislyak.

I etterkant av høringen hevdet Trump på Twitter at det bare kom fram gammelt nytt i høringen, og leverte følgende kraftsalve.

«Denne historien om Russland-Trump-samarbeid er en bløff. Når vil dette skattepengefinansierte narrespillet ta slutt?»

Lite tyder på at Trump-Russland-tematikken blir lagt død med det første. Mange tar nå til orde for at det utnevnes en spesialaktor, som skal ta hånd om etterforskningen.

- Denne etterforskningen må ledes så langt unna Det hvite hus som mulig, og lengst mulig unna noen Trump har utnevnt, sier Shcumer.

Republikaner-veteranen John McCain sier Kongressen må nedsette en spesialkomité for å etterforske Russlands innblanding i fjorårets presidentvalg. Trumps avgjørelse om å fjerne Comey «bekrefter bare behovet og nødvendigheten av en slik komité», sier han, ifølge NTB.