Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Språket til Donald Trump:

- Trumps språk har liten logisk sammenheng

Språkforsker Sylfest Lomheim sammenligner språket til Donald Trump med språket til en som står i baren og veiver ut påstander.

SLEIVETE OG UPRESIST: Språket til Donald Trump får hard medfart av språkforsker Sylfest Lomheim. Han stempler den kommende presidentens språk som sleivete, upresist og uten logisk sammenheng. Foto:   REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix
SLEIVETE OG UPRESIST: Språket til Donald Trump får hard medfart av språkforsker Sylfest Lomheim. Han stempler den kommende presidentens språk som sleivete, upresist og uten logisk sammenheng. Foto:   REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Språket til Trump kjennetegnes av at det er sleivete, upresist, og uten logisk sammenheng. Og det er preget av en total mangel på presisjon, sier Sylfest Lomheim, professor i norsk, mangeårig leder av Språkrådet, og kjent fra NRK-programmet Språkteigen.

- Det er sammenheng mellom hvordan man snakker og hvordan man tenker. Når Trump snakker i ufullstendige setninger, slik han ofte gjør, så betyr det at han ikke fullfører en tankerekke, sier Lomheim.

Det er gjengivelse av Donald Trumps intervju med britiske The Times og og tyske Bild på søndag som er utgangspunktet for språkanalysen Dagbladet inviterer til. Her gjengis Trump ordrett i lengre sekvenser. Lomheim mener det er avslørende, men at det bekrefter inntrykket av de kortere sekvensene vi er vant til fra TV eller Twitter.

- Språket til Trump er som språket til en som står ved bardisken, og veiver og slenger ut påstander, sier Lomheim.

At Trump skal være avholdsmann er i denne sammenheng knapt noen formildende omstendighet.

ENKELT: - Usedvanlig enkelt språk, med usedvanlig lite innhold, konkluderer språkforsker Sylfest Lomheim i sin språkanalyse av Donald Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENKELT: - Usedvanlig enkelt språk, med usedvanlig lite innhold, konkluderer språkforsker Sylfest Lomheim i sin språkanalyse av Donald Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sikker på seg selv

Lomheim trekker fram et forsøk på et resonnement om Øst-Europa, og forholdet til Russland. Om befolkningen i de baltiske land og Polen har grunn til å frykte Russland, svarer Trump:

- Selvsagt. Opplagt. Jeg vet det. Jeg mener, jeg forstår hva som foregår der.

- Trump har altså observert at noe foregår der. Dette avslører en mann som opererer i et veldig enkelt landskap, sier Lomheim.

Lomheim slår fast at Trumps språk, til tross for mangelen på presisjon, og ofte også sammenheng, avslører en mann som er sikker på seg selv.

- Det uttalelsen om Øst-Europa viser, er en mann som har enkle, vage og intetsigende observasjoner om komplekse og sammensatte spørsmål som krever analyse og observasjon, og til slutt en konklusjon. Det er ingen ting av dette i språket hans, sier Lomheim.

ET ÅR MED NETTHETS: Etter at Lauren Batchelder deltok på et av Trumps valgkampmøter i fjor, og stilte ham et spørsmål, har hun måttet takle grov netthets. Nå, et år senere, snakker hun ut for første gang. Video: CNN Vis mer

- Bling, bling, bling

Om sin vane med å bruke Twitter som informasjonskanal, sier Trump:

- Jeg trodde jeg skulle gjøre mindre av det, men dekningen av meg er så uærlig - så uærlig - at jeg kan gå på Twitter - og det er ikke 140, det er nå 280 - jeg kan gjøre bling, bling, bling --- og de putter meg på så snart jeg tvitrer - denne morgenen på TV, Fox - Donald Trump, Vi har breaking news.

- Bling, bling, bling, ler Lomheim.

- Usedvanlig enkelt språk, med usedvanlig lite innhold, slår han fast.

Trumps språk avslører også at mannen har store kunnskapshull, mener Lomheim. Han henviser blant annet til sekvensen i intervjuet om den tyske forbundskansleren Angela Merkel, og den russiske presidenten Vladimir Putin. Om Merkels flyktningpolitikk i 2015, da hun slapp inn nærmere en million flyktninger til Tyskland, sier Trump at det var en katastrofe. Så gjør han sitt beste for å understreke hvor mye han respekterer den tyske forbundskansleren. Så blir han konfrontert med at Merkel og Putin kjenner hverandre godt, og kan snakke til hverandre både på tysk og russisk, som de begge behersker. Og så får Trump spørsmål om hvem av dem han stoler mest på.

- Først og fremst så stoler jeg på begge. La oss se hvor lenge dette varer. Kanskje det ikke varer så lenge, sier Trump.

- Det er opplagt ut fra måten han her formulerer seg på at han er kunnskapsløs om temaet, sier Sylfest Lomheim.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling