Trumps store frykt

Mer enn noe annet ser USAs president, Donald Trump, ut til å frykte å framstå som en taper. Det kan hjelpe ham til gjenvalg, mener eksperter.

HØRER ETTER: USAs president, Donald Trump, har et svært nært forhold til Fox News-programlederen Sean Hannity. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP
HØRER ETTER: USAs president, Donald Trump, har et svært nært forhold til Fox News-programlederen Sean Hannity. Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFPVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Gang på gang er Trump blitt anklaget for å være egenrådig og å ta beslutninger impulsivt og basert på magefølelsen.

- Ingen vet egentlig hva som foregår i hodet på den fyren. Han ser ikke ut til å bry seg noe særlig om sine egne rådgivere, sier professor i statsvitenskap ved Barnard College, Sheri Berman til Dagbladet.

Hun mener det skiller ham markant fra andre presidenter i nyere historie.

- Det er en særdeles komplisert jobb, og du kan ikke være ekspert på alt. En god sjef må kunne ta beslutninger, men vedkommende må også vite når han eller hun bør stole på rådene fra en rådgiver, som er eksperter. Trump er ikke interessert i dette. Bare se på hvor ofte han skifter rådgivere. Folk får sparken. Han mobber folk og gir dem kallenavn, sier Berman.

To skremmende tanker

Hun mener det er to ting som skremmer ham: Tanken på å være upopulær og å miste makta.

- Det forklarer hvorfor han er så interessert i Fox News. Han forstår at det som skjer der både reflekterer og danner folkemeninga. Derfor bruker han store deler av dagen på å se på TV, og forsøker å se hva som interesserer folk som kan komme til å stemme på ham, sier Berman.

Hun mener det forklarer hvorfor Trump ofte forandrer mening.

- Oppførselen hans er en blanding av impulsivitet og forsøk på blidgjøre kjernevelgerne. Grensemuren og nedstengningen av føderal sektor rundt jul var forsøk på å blidgjøre kjernevelgere. Nederlag er det verst tenkelige utfallet for ham. Han snur ofte, men vil aldri innrømme at han snur eller gir etter for press, sier Berman.

Hun påpeker hvordan han konstant forsøker å framstille seg som en vinner.

- Frykten for å tape eller virke svak ser ut til å være en stor motivasjonsfaktor, sier professoren.

Få rådgivere

David Birdsell er dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College i New York. Han påpeker hvordan det har vært historisk mange utskiftninger i Trump-administrasjonen, og at det bare ser ut til å være en håndfull personer som virkelig har presidentens øre.

SENTRAL: Stephen Miller er en av få rådgivere Trump ser ut til å lytte til. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
SENTRAL: Stephen Miller er en av få rådgivere Trump ser ut til å lytte til. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB Vis mer

- Stephen Miller er mannen bak den mest aggressive anti-innvandringspolitikken som vi kjenner. Og han ser ut til å være en stigende stjerne. Han er trolig den som har mest påvirkningskraft. I tillegg lytter Trump til datteren Ivanka og svigersønnen Jared, sier Birdsell.

Han mener også at Trump frykter å miste grepet om kjernevelgerne, og at han derfor bruker Fox News aktivt.

- Dette er en mann som er veldig tett knyttet til kjernevelgerne sine. De får informasjonen sin hver kveld fra Fox News. Han lytter svært tett til dette gjennom store deler av dagen. Han legger også stor vekt på hva folk som Tucker Carlson and Sean Hannity sier, beskriver Birdsell.

Hannity har, ifølge amerikanske medier jevnlig telefonkontakt med Trump. Han har også deltatt på scenen under svære arrangementer med presidenten.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Birdsell mener Fox News er blitt en rein propagandakanal for Trump-administrasjonen. Båndene mellom de to er tette. Selv stiller Trump stort sett bare opp til intervjuer med kanalen.

Lista over tidligere Fox News-medarbeidere som nå jobber for Trump begynner også å bli lang. Blant annet satt den nåværende kommunikasjonsdirektøren i Det hvite hus, Bill Shine, i toppledelsen i Fox News i mange år.

- Effektiv propaganda

- Det er mindre og mindre dagslys mellom stillinger i Trump-administrasjonen og Fox News. Det er som Chris Wallace, Shep Smith og noen få andre, som opptrer som tradisjonelle journalister i dekningen av Trump. Og deres dekning blir fullstendig overskygget av resten av Fox-gjengen som Laura Ingraham, Tucker Carlson og Sean Hannity og andre, som er veldig tydelige Trump-tilhengere. De opptrer som en heiagjeng for administrasjonen, mener Birdsell.

PROFESSOR: David Birdsell
PROFESSOR: David Birdsell Vis mer

De få gangene Fox News kritiserer presidenten, ser det ut til å få han til å endre kurs.

PROFESSOR: Sheri Berman
PROFESSOR: Sheri Berman Vis mer

- Hvor effektiv er Fox News som propagandakanal?

- Det er et veldig effektivt verktøy for å skape talepunkter og saker kjernevelgerne kan samle seg rundt. Og de ignorerer hendelser og fakta som blir bredt dekket i andre medier. Samtidig har ikke Fox News lyktes med å utvide appellen. De fremmer ikke et bilde av presidenten som har appell utenfor gruppa av kjernevelgere, sier Birdsell.

MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Han mener også at Trumps frykt for å framstå som svak og en taper står helt sentralt når Trump tar beslutninger.

- Det er en enorm drivkraft for ham. Men hva som oppfattes som svakhet, avhenger i stor grad av hvordan kjernevelgerne opplever en sak. Presidenten er veldig flink til å skape problemer for så å finne en vei ut av det og hevde at han løste et problem. Han hevder det er et tegn på styrke heller enn tabber. Han prøver å framstille alt som skjer som en seier for ham selv. Det fungerer for en smal gruppe kjernevelgere, men jeg tror ikke det fungerer på en breiere basis, sier Birdsell.

GIR RÅD: Både datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner er viktige rådgivere for USAs president, Donald Trump. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
GIR RÅD: Både datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner er viktige rådgivere for USAs president, Donald Trump. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP Vis mer

- Lunefulle innfall

Den erfarne meningsmålingseksperten John Zogby mener det virker som det er Stephen Miller, John Bolton, svigersønnen Jared Kushner og datteren Ivanka presidenten lytter til. Utenfor Det hvite hus ser han ut til å lytte til Fox New og Sean Hannity.

- Men til syvende og sist ser det ut til at han lytter til sine egne lunefulle innfall. Du vet aldri hva du vil få fra dag til dag, sier Zogby til Dagbladet.

Frykten for å tape ser ut til å være drivkraften.

- Dette er en mann som gjennom hele karrieren har beskrevet konkurser og tap som seire. «Jeg utnyttet systemet. Jeg slo tilbake», sier Trump. Så vant han et valg nesten ingen trodde han skulle vinne. Jeg tror det han frykter mest er at neste valg, så kan han faktisk tape, sier Zogby.

- Konkurransedyktig

- Hvordan er sjansene hans til å bli gjenvalgt?

- Akkurat nå er sjansene 50/50. Han har en oppslutning på midten av 40-tallet. Han taper mot Joe Biden, men han er konkurransedyktig mot de andre demokratiske kandidatene, sier Zogby og påpeker hvor uforutsigbart det demokratiske primærvalget med svært mange kandidater er.

- Han kalkulerer med at kjernevelgerne hans er motiverte nok til å gå til stemmeurnene i store mengder. Det har han trolig rett i. Så det store spørsmålet er om Demokratene vil slutte å slåss seg imellom og forene seg om én kandidat som alle de ulike fraksjonene vil støtte, og som vil få alle de ulike velgergruppene deres til å stemme. Det er tydelig at Trump har ekstremt lojale tilhengere, sier Berman.

Birdsell mener imidlertid at ikke alt ser lovende ut for Trumps sjanser til gjenvalg.

- Han har ikke klart å utvide gruppen av velgere. Løftet han fikk fra skattereformen - sin eneste store reform - er i ferd med å forsvinne. Mange mener at en nedtur er på vei i økonomien fram mot neste år. Så Trump har mye motvind å takle, sier Birdsell.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer