Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps møte med Putin:

Trumps strategi: - Vi har nok ikke sett liknende

Europa-turneen har allerede bydd på flere kontroversielle Trump-utspill. Og det ser ut til å ligge en systematikk bak.

DIREKTE: USAs president Donald Trump møter Russlands president Vladimir Putin. Møtet skal skje i Helsinki. Video. AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps utspill under Europa-turneen har skapt både kaos og forsoning. Retorikkekspert er klar på at dette er en strategi fra Trumps side, og at vi også ser den samme strategien tas i bruk i forkant av møtet med Vladimir Putin.

Omtalte Russland som fiende

Dagbladet har presentert fire høydepunkter fra den kaotiske Europa-turneen overfor førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal.

1. I et intervju med CBS News uttalte Donald Trump søndag at han anser både EU, Russland og Kina «som hans største globale fiender akkurat nå».

Ringdal er klar på at dette virker å være en strategi fra Trumps side. Han beskriver det som en strategi i tre deler: Angrep, tilbaketrekning og forsoning.

- Man så også det samme mønsteret i forhandlingene med Nord-Korea. Det er så påfallende, at det ser ut til å være en strategi, sier Ringdal til Dagbladet.

Trump er viden kjent for sin kritikk av mediene, men Ringdal mener at på tross av dette, vet han å bruke dem for det de er verdt.

- Han vet at de ekstreme utspillene definerer debatten. Og på denne måten kan han være i førersetet for hva som diskuteres.

Trumps strategi

2. Frokosten som markerte starten på Nato-toppmøtet. Der gikk han til frontalangrep på Tyskland og deres gasshandel med Russland, og krevde pengesvar fra Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg forsøkte først å imøtegå Trumps tre minutter lange tirade.

- To verdenskriger og den kalde krigen lærte oss at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, sa Stoltenberg, før han ble avbrutt av Trump.

- Men hvordan kan dere stå sammen når landene får energi fra personen eller gruppen som dere vil ha beskyttelse mot, fortsatte den amerikanske presidenten.

- Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, gjentok Trump.

FINLAND: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møter pressen før deres møte i Helsinki, Finland. Video: CNN Vis mer

Kaosmøte og May-kritikk

3. Kaosstemning og meldinger om at Trump truet med alenegang. Den påfølgende dagen skal Trump ha videreført kravet om at Nato-landene skal øke forsvarsbudsjettene sine, og truet med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål om Nato-landene ikke øker budsjettene umiddelbart, ifølge nyhetsbyråene DPR og Reuters.

At Trump skal ha stilt et ultimatum ble seinere tilbakevist av Erna Solberg, mens kilder nær Jens Stoltenberg uttalte til Dagbladet at det aldri var snakk om noen krisestemning. Bare «tøffe diskusjoner».

4. Angrepet på Theresa May. Samtidig som Donald Trump deltok på en gallamiddag med Theresa May torsdag kveld, publiserte britiske The Sun et intervju med presidenten hvor han blant annet uttaler at Mays myke brexit-plan trolig vil være «drepende» for en handelsavtale med USA.

Den påfølgende dagen gikk Trump imidlertid ut og kalte The Sun-artikkelen for falske nyheter, på tross av at de har opptak av uttalelsene. Både May og Trump uttalte også at de planlegger en ny handelsavtale mellom landene, selv om Storbritannia går for myk brexit-plan.

KONFRONTERES: Under Donald Trumps pressekonferanse etter Nato-toppmøtet i Brussel, ble den amerikanske presidenten konfrontert med at han skal ha truet med å trekke USA ut av forsvarsalliansen, dersom de andre medlemslandene ikke oppnår toprosentmålet, en diplomatisk strategi Trump mente fungerte bra. Video: AP Vis mer

Ser ut til å fungere

Og strategien ser ut til å fungere etter Trumps ønsker. For selv om det fortsatt er usikkert når Nato-landene vil øke forsvarsbudsjettene, ble det enighet om at alle landene ønsker å nå disse målene så raskt som mulig - noe som karakteriseres som en seier for den amerikanske presidenten.

Dagbladets politiske kommentator, Morten Strand, beskrev seieren på denne måten.

«'Nato er mye sterkere nå enn for to dager siden', gjentok Trump opptil flere ganger seierssikkert på sin pressekonferanse. Han hadde fått sin kamp, og han hadde fått sin seier. Og det var trolig det som var hensikten med hele møtet for Trump.»

Ringdal peker særlig på at Stoltenberg valgte å gi Trump honnør for å ta opp en slik debatt i etterkant av møtet, gjør at presidenten kan si at han vant debatten.

- Nato-toppmøtet er et godt eksempel på at han er ganske brutal i sine påstander, hvorpå de ser ut til å være mer veloppdragne enn han, og tenker: «Ja ja, la han holde på», sier Ringdal og følger opp:

- For Nato-landene ønsker fred, og de vet at å gi Trump følelsen av å ha seiret, er det han trenger.

Ringdal er imidlertid klar på at om målet er gjøre verden til et bedre sted, så er Trump-utspillene uheldige. Han mener de vil skape mer splittelse.

PRESSER: Trump ville ha svar fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om Tysklands kjøp av gass fra Russland. Video: CNN Vis mer

Putin-møte

En gjennomvåt Vladimir Putin hadde knapt rukket å runde av fotball-VM i Russland med en regnfylt medaljeseremoni, før presidenten måtte sette seg på flyet til Helsingfors. I dag møter han der USAs president, Donald Trump. Hva sammenkomsten vil inneholde og føre til, er imidlertid mer eller mindre umulig å spå.

Ringdal mener at Trump også har brukt den samme strategien før dette møtet. For i tillegg til å omtale Russland som en fiende, har USA også utvist 60 russiske diplomater som en reaksjon på giftangrepet i Storbritannia. Tre dager seinere svarte Russland med å utvise like mange amerikanske diplomater.

- Det kan ha vært en velregissert del av den samme strategien, men kanskje i en mildere form. Det kan nok også ligge en styrkevurdering bak, for Russland og Putin er ikke noen hvem som helst.

Samtidig sier Ringdal at Trump vet at han er i en politisk spagat foran møtet. Han må signalisere til verden at han ikke omfavner Russland, han må også markere at han ønsker å ta avstand fra et regime som politisk sett står langt fra USA, mener Ringdal.

Han er derimot ikke i tvil om at det blir et møte mellom to store egoer.

- Dette er to menn som ønsker å sitte i bar overkropp og vise muskler, beskriver Ringdal.

Nye Trump-stikk

CNNs politiske analytiker, Stephen Collinson, betegner toppmøtet som det mest surrealistiske i hele Russlands historie. Trump ankom selv Helsingfors søndag. På vei dit grep presidenten anledningen til å sende noen stikk til sine kritikere.

«På vei til Helsingfors, Finland – ser fram til å møte president Putin i morgen. Dessverre, uansett hvor bra jeg gjør det på toppmøtet, om jeg så ble gitt den store byen Moskva som vederlag for alle de synder og onder Russland har begått opp gjennom åra, så ville jeg bare ha kommet hjem til kritikk om at det ikke var godt nok – at jeg burde ha fått St. Petersburg i tillegg!» skrev Trump på Twitter.

«Store deler av nyhetsmediene er virkelig en folkefiende», fortsatte han, før han gikk videre til å kritisere Demokratene.

Perfekt blanding

Denne typen angrep har tidligere blitt forklart med at Trump har dårlig impulskontroll. Ringdal mener derimot at det vi ser, er en blanding av politiske og menneskelige instinkter.

Han beskriver det som en «alligatorpolitikk»: For man kan ikke kritisere en alligator for å være nettopp det.

- Det er disse instinktene vi kan tro er mangel på impulskontroll. Men det ligger noe under, en systematikk vi kan gjenkjenne, sier Ringdal og følger opp med at vi trolig ikke har sett liknende tidligere:

- Vi har nok ikke det i moderne demokratier. Han er et produkt av vår tid, hvor ting går fort, frustrasjonen til politiske systemer er stor og forskjellene er store.

- Og i denne urolige tiden kommer det en leder som svarer på disse frustrasjonene. Denne blandingen av Trump, media og frustrerte folk er perfekt. Noe vi ikke har sett tidligere, konkluderer Ringdal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media