ØYNER SEIER: Donald Trump er nærmere Det hvite hus enn noen gang, og i horisonten skuer han nå tittelen som USAs 45. president. Trump driver nå valgkamp i delstater Hillary Clinton trodde var sikre. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
ØYNER SEIER: Donald Trump er nærmere Det hvite hus enn noen gang, og i horisonten skuer han nå tittelen som USAs 45. president. Trump driver nå valgkamp i delstater Hillary Clinton trodde var sikre. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFPVis mer

Presidentvalget i USA

Trumps strategisjokk: Går etter Hillary der det sårer henne mest

Trump-kampanjen bruker penger i flere av Clintons «sikre» delstater. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ronan Keating sang at livet er en berg- og dalbane, og det kan nok Donald Trump utvilsomt skrive under på. Etter republikaneren først bykset fram på meningsmålingene, var han parkert, distansert og avskrevet av alle ekspertene for bare noen uker siden.

Nå har pipen fått en annen lyd, og på de siste meningsmålingene leder (!) hotellkongen nå over rivalen han en gang kalte sin venn: Hillary Clinton.

Ifølge den siste meningsmålingen til ABC News og Washington Post ligger Donald Trump nå ett prosentpoeng foran Hillary Clinton.

46 prosent sier de støtter Trump, mens 45 prosent støtter Clinton, ifølge målingen. Så sent som 24. oktober hadde Clinton, i samme måling, en 12 prosentpoeng ledelse på The Donald.

Såpass mye vind har Trump i seilene at han nå setter kurs for uventet farvann, ifølge The Washington Post. Selv om han leder på meningsmålingene, ligger Trump fortsatt bak i flere av de viktige vippestatene som etter alt å dømme vil avgjøre valget og nå har Trump-kampanjen blinket ut stater Demokratene regner som bankers, Pennsylvania, Colorade, New Mexico og Wisconsin, som mulige Trump-stater, skriver The Post.

210 millioner

Trump var tirsdag i både Pennsylvania og Wisconsin for å drive valgkamp. Det ble samtidg kjent at Clinton-leiren sender Tim Kaine til Wisconsin, noe en kan tolke som tegn på at Demokratene ikke lenger er like sikre på seier i ostestaten. Trump var i Colorado og New Mexico, to andre Clinton-tunge stater, på søndag.

Ifølge avisa The Telegraph har Trump 2016-kampanjen nå hostet opp 210 millioner kroner for en skippertaksoffensiv i 13 delstater. Pengene skal i all hovedsak brukes på reklametid, melder avisa videre.

Fortsatt ligger Clinton an til seier i de fleste av vippstatene som i realiteten avgjør valget, men skulle Trump-leiren lykkes med sin dristige kampplan for den siste uka, kan ekspertene måtte tegne det politiske kartet på ny.

Clinton forsøkte noe liknende

Skulle Trump-strategien med å angripe Demokratenes «sikre» delstater lykkes, kan det tenkes at Trump klarer seg uten vippestater som Florida og North Carolina.

Det er forøvrig ikke lenge siden Hillary Clinton flørtet med en liknenede tanke: Hun rettet fokus mot Texas, med håp om å virkelig gni salt i såret for Trump og gjøre et godt valg i en av USAs mest konservative stater. Trolig er denne strategien nå tilbake i «kanskje»-boksen, etterhvert som Clintons forsprang blitt er spist opp.

E-postene som kan ha endret alt

Fredag kunngjorde FBI at det var funnet nye eposter som kan være relevante i etterforskningen av Clintons bruk av private epostkonti under sin tid som utenriksminister, og det er i dagene etter denne politiske bomben at valgvindene virker til å ha snudd.

Trump hyller forøvrig FBI-sjef James Comey for å ha opplyst om e-postene i et brev til kongressen, og kalte de nye e-postene for «fullstendig knusende for Clinton-kampanjen». Samtidig har Clinton-kampanjen og demokrater rast mot FBI-sjefens avgjørelse. De mener han har opptrådt partisk, og fryktet brevet kan ha stor innvirkning så kort tid før valget.