Trumps telefonsamtale med Taiwan

Trumps «tabbesamtale» var nøye planlagt, og kan ha vært en genistrek

- Det var et bevisst trekk, og et strålende et.

SNART PRESIDENT: Donald Trump har ringt statsledere verden over. Den som ga mest oppmerksomhet var telefonsamtalen med Taiwans president Tsai Ing-wen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SNART PRESIDENT: Donald Trump har ringt statsledere verden over. Den som ga mest oppmerksomhet var telefonsamtalen med Taiwans president Tsai Ing-wen. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald J. Trumps telefonsamtaler til verdens statsledere har fått mye oppmerksomhet de siste ukene.

Spesielt en telefonsamtale ble lagt merke til.

Fredag forrige uke mottok Trump en telefon fra Taiwans president Tsai Ing-wen. Kommunikasjonen mellom de to statene var den første på 37 år, så vidt offentligheten er bekjent.

Eksperter mener den kontroversielle telefonpraten er «salt i såret» for kinesiske styresmakter, og at forholdet mellom USA og Kina kan få en brist. Det har også blitt spekulert på om samtalen var en tabbe.

- Alle er godt planlagt

Selv om det var Ing-wen som ringte til Trump, var samtalen nøye planlagt, skriver den amerikanske storavisa Washington Post.

- Han tok telefonen, tok imot gratulasjoner og gode lykkønskninger, og det var egentlig det, sa den kommende visepresidenten Mike Pence til ABC News søndag.

USA brøt sine diplomatiske bånd med Taiwan på slutten av 1970-tallet, og Kina betrakter som kjent øystaten som en utbryterstat og anerkjenner ikke legitimiteten til president Ing-wen.

En av den kommende presidentens rådgivere sier kommunikasjonen mellom Taiwan og USA ikke gir formell endring i hvordan de opptrer overfor hverandre.

- Selvfølgelig er alle telefonsamtaler til statlige ledere godt planlagt, sier Richard Grenell, rådgiver for Trump til Washington Post.

Telefonsamtalen til Taiwan kom to uker etter Trumps samtale med Kinas president Xi Jinping.

- Det var ingen politisk diskusjon, og alle involverte er klar over «Ett Kina»-politikken, sier Grenell til avisa.

Kursendring?

Eksperter undrer nå på om telefonsamtalen endrer USAs politiske kurs overfor Kina. I republikanernes 2016-plattform står det at de ønsker alle spørsmål om Taiwans framtid skal løses fredelig, og dersom ikke vil USA støtte Taiwan i samsvar med avtalen «Taiwan Relations Act».

- Denne handlingen (telefonsamtalen) garanterer at forholdet mellom USA og Kina under Trump vil få en meget humpete start, sier Evan Madeiros, Obamas tidligere Kina-rådgiver til The Washington Post.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Washington Posts kommentator, Marc A. Thiessen, som også var taleskriver for tidligere president George W. Bush, mener at samtalen var et godt trekk.

- Det var et bevisst trekk og et strålende et.

- Det er ikke slik at Trump kun er kjent med «Three Communiqués» eller er uvitende om «Ett Kina». Han visste akkurat hva han gjorde da han tok telefonen, skriver Marc A. Thiessen.

- Ny fase

Den historiske telefonsamtalen er et tegn på en ny framtid retorisk, mener Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier.

- Telefonsamtalen er et tegn på at den tradisjonelle varsomheten om å ta diplomatiske hensyn til Kina går inn i en ny fase. Tidligere har USA formelt forholdt seg til den kinesiske ledelsen, og formelt akseptert «Ett Kina», sier Melby.

Han understreker at det vil være vanskelig per dags dato å si noe om telefonsamtalen kan endre USAs politiske kurs før Trump har tiltrådt rollen som president.

- En ting som er sikkert er at det har skjedd en retorisk endring. Jeg tror USA kommer til å opptre med litt større «tøffhet» overfor Kina, en mer direkte linje og at de vil ta mindre hensyn til det spesielle forholdet mellom Kina og Taiwan, sier Svein Melby.

PRESIDENT: Her snakker Taiwans president Tsai Ing-wen med Donald Trump på telefon. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT: Her snakker Taiwans president Tsai Ing-wen med Donald Trump på telefon. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Humpete start på forholdet

Seniorforskeren forteller videre at Kina ikke burde forvente å ta for gitt at Trump-administrasjonen følger forgjengernes fotspor.

USA og Kina har et komplisert forhold og er på mange måter gjensidig avhengig av hverandre, for eksempel når det gjelder økonomi.

- Vi får se når ord og samtaler følges opp med konkrete handlinger når Trump blir president, men det er nok av potensiale til å si ting som kan bli feiltolket eller misoppfattet av Kina, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier.

Etter kritikken kom Donald Trump med et stikk tilbake. Han skriver på Twitter følgende:

- Interessant at USA selger militært utstyr for milliarder til Taiwan, men jeg kan ikke akseptere en gratulasjonssamtale, skriver han.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer