MURTALE: Natt til onsdag talte Donald Trump til nasjonen om den lovede grensemuren. Foto: ALEX EDELMAN / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
MURTALE: Natt til onsdag talte Donald Trump til nasjonen om den lovede grensemuren. Foto: ALEX EDELMAN / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpixVis mer

Trumps tale til nasjonen om muren og «shutdownen»:
- Dette kan løses i løpet av et 45 minutter langt møte

Donald Trump fortsetter med å gi demokratene skylda for «shutdownen» i USA.

- I kveld snakker jeg til dere fordi det er en voksende humanitær krise og sikkerhetskrise på vår sørlige grense.

- Kvinner og barn de største ofrene

Slik startet Donald Trump sin TV-sendte tale til nasjonen natt til onsdag. I den nesten ti minutter lange talen ga presidenten flere eksempler på hvorfor han mener en mur på grensa mot Mexico er viktig.

- Vi har ikke mer plass til de ulovlige innvandrerne og det finnes ingen muligheter for oss til å få sendt dem tilbake til sitt hjemland umiddelbart, sa Trump.

Trump sa at tusenvis av barn blir tatt med til USA og at både barn og kvinner blir seksuelt misbrukt på vei fra Sentral-Amerika til USA.

- En av tre kvinner blir seksuelt misbrukt på den farlige ferden opp gjennom Mexico. Kvinner og barn er de største ofrene for vårt ødelagte system. Dette er den tragiske realiteten av innvandringssystemet ved vår sørlige grense, sa Trump.

Presidenten pekte også på at han og hans regjering vil sette en stopper for kriminalitet, narkotikasmugling og menneskesmugling til USA.

Han pekte også på at ulovlig innvandring skader «alle amerikanere» ved at de er til belastning for staten og fører til lavere lønninger.

Shutdown

Donald Trump talte til nasjonen i det shutdownen i USA er godt inne i sin tredje uke. Det er over to uker siden USAs delvise «shutdown» ble en realitet. Omkring 800 000 offentlig ansatte er rammet etter at finansieringen av all ikke-essensiell statlig virksomhet ble stoppet. Mange av disse vil denne uka ikke få betalt.

Årsaken er at demokratene og republikanerne i Kongressen ikke har klart å enes om et budsjettkompromiss. Årsaken til dette er at Trump nekter å skrive under på et budsjettkompromiss som ikke har penger til hans grensemur, mens demokratene nekte å stemme ja til et forslag som inneholder penger til den mye omtalte muren.

- Demokratene har skylda

Det var med dette som bakteppe at Trump talte natt til onsdag. Trump la skylden for shutdownen på demokratene.

- Staten er stengt som følge av en grunn og en grunn alene: Demokratene nekter å finansiere grensesikkerhet. Denne situasjonen kan løses i løpet av et 45 minutter langt møte. Jeg har invitert lederne i Kongressen til Det hvite hus i morgen for å få dette gjort, sa Trump.

Han gikk også i rette med lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, som har sagt at en grensemur er umoralsk.

- Noen har antydet at en grensemur er umoralsk. Men mange mennesker bygger gjerder rundt husene sine. De bygger dem ikke fordi de hater folk på utsida, men fordi de elsker dem som er på innsida, sa Trump.

Trump har bedt om 5,7 milliarder dollar til grensemuren. En investering han mener raskt vil bli tilbakebetalt.

- Muren vil indirekte bli betalt av den strålende nye handelsavtalen vi har med Mexico, sa Trump.

Presidenten holdt seg rolig og alvorlig under hele talen, og holdt seg åpenbart til manus.

Ba om TV-tid

I forkant av talen hadde Det hvite hus bedt de største nettverkene i USA om å rydde plass i programmet tirsdag kveld lokal tid, og flere av de store nettverkene gikk med på å kringkaste talen.

Riktignok etter lange og tøffe diskusjoner. I kjølvannet gikk også nettverkene med på å gi demokratenes ledere, Chuck Shcumer og Nancy Pelosi, TV-tid til å kommentere påstandene Trump kom med.

- Vi regjerer ikke med raserianfall. Ingen president burde slå i bordet og kreve å få det på sine måte, eller så stenger han staten, sa Schumer i demokratenes tilsvar, før Pelosi la til.

- President Trump må slutte å holde det amerikanske folk som gissel, han må slutte å skape krise og må gjenåpne staten.

De to demokratiske lederne ba presidenten om å skille diskusjonen om grensesikkerhet fra spørsmål rundt nedstengningen av statsapparatet.

Demokrat-lederne sa seg enig i at det er nødvendig å sikre grensene, men at de ikke er villige til å godkjenne Trumps grensemur.

Trump selv har kommentert tilbakemeldingene på sin egen tale på Twitter.

«Takk for så mange fine kommentarer vedrørende min tale fra Det ovale kontor. En veldig interessant opplevelse», tvitrer Trump.

Like i forkant av talen kom demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, med et lite stikk til presidenten på Twitter.

«President Trump vil at dere glemmer at han har stengt ned den amerikanske staten fram til amerikanske skattebetalere betaler for muren han har insistert på at Mexico skal betale for», skrev Schumer.