LEDER: Her er lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, avbildet i det ovale kontor sammen med visepresident Mike Pence og president Donald Trump i desember i fjor. Foto: AP Photo/Evan Vucci
LEDER: Her er lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, avbildet i det ovale kontor sammen med visepresident Mike Pence og president Donald Trump i desember i fjor. Foto: AP Photo/Evan VucciVis mer

Trumps talekrangel med Pelosi: Nå gir han seg

President Donald Trump nektet å utsette tale om rikets tilstand. Nå har han snudd.

I forrige uke sendte Pelosi et brev til Trump der hun foreslo at han enten leverer talen skriftlig, eller utsetter den til nedstengningen av offentlig sektor er avsluttet. Hun viste til sikkerhetshensyn.

Trump avviste forslaget og varslet onsdag at han vil holde talen for en samlet Kongress 29. januar.

- Det ville ha vært trist for landet dersom talen om rikets tilstand ikke ble holdt når den skulle, og enda viktigere, ikke ble holdt der den skal holdes, skrev Trump i sitt svarbrev til Pelosi.

Snudde

Nå har han imidlertid snudd, ifølge The Guardian. Trump meldte onsdag kveld at han vil vente med sin State of the Union-tale til nedstengingen av offentlig sektor er avsluttet.

Trumps uenighet med Pelosi har ført til spekulasjoner om presidenten ville holde talen i det Ovale kontor, senatet eller ved Mexico-grensa.

- Ingen steder kan konkurrere med historien, tradisjonen og betydningen til kongressen, skrev presidenten på Twitter og la til at han så fram til å gi en «flott» tale i nærmeste framtid.

Blokkerte Trump

Trump har ikke tillatelse til å tale til en samlet Kongress uten samtykke fra både Senatet og Representantenes hus. Begge kamrene må vedta en resolusjon der det spesifiseres dato og tidspunkt for en slik tale, noe de ennå ikke har gjort.

Før Trump snudde i saken svarte Pelosi onsdag kveld på Trumps brev og sa at Representantenes hus, der Demokratene har flertall, ikke vil vedta en slik resolusjon før Trump har avsluttet nedstengningen av deler av statsapparatet.

I sitt opprinnelige brev til Trump viste Pelosi til maktfordelingsprinsippet, som er nedfelt i grunnloven. Der påpekes det at den lovgivende, utøvende og dømmende myndighet skal utøve kontroll over hverandre.

RIKES TILSTAND: President Donald Trump vil holde sin tale om rikets tilstand i Kongressen 29. januar, til tross for at flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus har bedt ham om å utsette den. Foto: Jim WATSON and Alex Edelman / AFP
RIKES TILSTAND: President Donald Trump vil holde sin tale om rikets tilstand i Kongressen 29. januar, til tross for at flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus har bedt ham om å utsette den. Foto: Jim WATSON and Alex Edelman / AFP Vis mer

På spørsmål fra The New York Times tidligere denne måneden, om hun ser på seg selv som jevnbyrdig med Trump, svarte hun:

- Grunnloven gjør det.

Grunnloven slår kun fast at presidenten «fra tid til annen» skal informere Kongressen om rikets tilstand. Det betyr at presidenten kan tale hvor han vil, eller presentere sitt budskap skriftlig.

Men en tale i plenum i Representantenes hus, foran kongressmedlemmer fra begge partier, høyesterettsdommere og gjester, danner et høytidelig bakteppe som ikke like enkelt kan gjenskapes andre steder.

Maktkamp

Trump og Pelosi er de mektigste i amerikansk politikk. Pelosi står steilt på Demokratenes krav om at han ikke må få de 5,7 milliarder dollarene han ønsker til bygging av mur på grensen mot Mexico.

Muren har vært blant Trumps store valgløfter. Saken førte 22. desember til at Trump stengte deler av statsapparatet, etter at hans krav om bevilgninger først var blitt avslått av Republikanerne i Representantenes hus, og deretter av Demokratene da de overtok flertallet.

Rundt 800 000 offentlig ansatte er rammet. Hvis nedstengningen fortsatt vedvarer fredag denne uken, har de gått glipp av to lønnsutbetalinger.

Nedstengningen ble brukt som begrunnelse da Trump i forrige uke satte foten ned for Pelosis planlagte reise med regjeringsfly til Belgia og Afghanistan. Beslutningen var tilsynelatende gjengjeldelse for at hun hadde bedt ham utsette sin tale om rikets tilstand på grunn av budsjettkaoset.