HER GÅR DET GALT: Den kontroversielle boksepromotøren Don King brukte «N-ordet» under en tale som skulle hjelpe Donald Trump sanke afro-amerikanske stemmer. Video: CNN Vis mer

Don King rotet det til for Donald Trump

Trumps taler brukte «N-ordet» - på valgmøte for å sanke afro-amerikanske stemmer

- Jeg mente negro. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har over tid forsøkt å bedre sin popularitet hos USAs afro-amerikanske velgere.

Den republikanske presidentkandidatens hittil siste forsøk høster nå oppmerksomhet av helt feil grunner: En av hans talere tok i bruk det mest rasistiske ordet i det engelske språk.

Det var under et et valgkamparrangement i en kirke i Cleveland på onsdag at den kontroversielle boksepromotøren Don King sto på talerlisten - med Donald Trump sittende fornøyd i bakgrunnen.

King kom til å bruke ordet «nigger» - tilsynelatende ved en glipp - og amerikanske medier kastet seg straks over saken om en Trump-støttespiller som bruker det rasistisk ladede ordet i forsøk på å vinne afro-amerikanske stemmer.

Nektet av partiet

Det var midt i en smått uforståelig tirade at King trådde feil.

- Hvis du er fattig, er du en fattig negro. Jeg vil egentlig bruke N-ordet. Men hvis du er rik, så er du en rik negro. Hvis du er smart, så er du en smart negro. Hvis du er en dansende nigger - jeg mente negro - så er du en dansende negro, sa han.

Ifølge The Guardian medførte Kings bruk av det amerikanerne kaller «N-ordet» nervøs latter hos Trump og deler av tilhørerne.

Det er blitt hevdet at King ble vurdert som taler til Trumps favør under det republikanske landsmøtet i juli i år, men at partiledelsen satt foten ned. King er tidligere dømt til fengsel for to forsettlige drap.

- Hva har dere å tape?

Donald Trump fortalte også pressen at han mener politiet i USA må gis mulighet til å gjennomføre tilfeldige ransakelser av personer på gata. Den såkalte «stop-and-frisk»-praksisen var tillatt for politiet i New York fram til domstolen i USA slo fast at metoden medførte utstrakt rasisme. Det var stort flertall av afro-amerikanere som ble stanset og ransakt for våpen.

I sine egne bemerkninger under valgmøtet i Cleveland sa Trump at indre byområder i mange amerikanske storbyer er mindre trygge enn Afghanistan og kom med følgende oppfordring til de frammøtte når det gjaldt å gi Trump en stemme:

- Hva har dere å tape?, spurte Trump retorisk.

Per nå er det under ti prosent av stemmeberettigede afro-amerikanere som sier de tenker å stemme på Donald Trump. Skulle han få et oppsving i denne demografiske gruppen, vil det trolig endre hele balansen mellom ham og rival Hillary Clinton. Tradisjonelt sett står Demokratene langt sterkere blant USAs afro-amerikanske befolkning enn det Republikanerne gjør.

Opp og ned for Trump

Tidligere i dag kom nyheten om at Trump har fått skikkelig vind i pengeseilene. Hotell-kongen har trolig passert 100 millioner dollar fra givere som donerer mindre enn 200 dollar.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Når det kommer til å få inn penger er han den republikanske Obama, sa en ikke-navngitt republikansk strateg til Politico.

Dette kom like etter det ble hevdet at Trumps veldedige stiftelse ved minst to anledninger har betalt rettslige forlik for klammerier hans kommersielle bedrifter har havnet i.

Dette kan være ulovlig.

Mandag 26. september er første debatt mellom Trump og Hillary Clinton. Valget står 8. november.